Избор на двойна мивка за кухнята

Как да изберем

Двойна кухненска мивка се състои от 2 отделни корита. Този модел все още не се среща толкова често в къщи и апартаменти, но ви уверяваме, че след още 5-7 години такава покупка ще стане обичайна и мнозина изобщо няма да искат да се върнат към традиционните мивки.

По правило мнозина не бързат да поръчат такава инсталация за кухнята си поради факта, че имат малка площ за готвене, поради което трябва да спестят буквално всеки сантиметър. Двойната мивка обаче е удобна и улеснява миенето на съдовете, което прави кухнята по-удобна и функционална.

Какво е двойна мивка?

Съвременните производители доставят двойни кухненски мивки в различни размери и вариации на формата. Днес мивките от този формат се произвеждат от различни материали, но най-често срещаните са порцелановите каменинови изделия (изкуствен камък) и неръждаемата стомана. По принцип можете да поръчате мивка със същите размери на купата, но по-често има модели с основна и допълнителна купа, някъде с 30-50% по-малки от предишната.

Двойната мивка се предлага в традиционни форми – квадратна или правоъгълна. Предлагат се и овални или кръгли продукти. Първите са по-практични и удобни, въпреки че изглеждат селски, но вторите, въпреки факта, че изглеждат много по-привлекателни, все още са по-ниски от първите по своята функционалност.

Какви са предимствата на двойните мивки?

Много хора са свикнали да използват мивка с една купа в кухнята. Това обяснява липсата на разбиране от мнозинството какви всъщност са предимствата на модела с две гъсталаци. Междувременно е по-удобно да го използвате, за да:

  • сгънете мръсни съдове преди измиване;
  • сгънете чисти съдове и ги изсушете;
  • размразяване на храна;
  • чиста риба или зеленчуци.

Имайте предвид, че втората купа по правило остава свободна, така че може да се използва за други цели. Например, трябва спешно да източите бульона, да изплакнете ориза или да измиете зеленчуците, а мивката е пълна с мръсни съдове. Какво да направите в такава ситуация? Първо трябва да измиете чиниите или да извършите други операции, което със сигурност не винаги е удобно, и след това да изцедите бульона.

Тези, които ще размразяват храна, обикновено са изправени пред избор: да заемат мивката с храна за размразяване или да направят нещо в мивката. Модел с две купи ще ви позволи да комбинирате и двете процедури, без да навредите или повредите някоя от тях. И това е само един от възможните проблеми, чието решение ще бъде толкова просто и толкова ефективно – да се въведе двойна мивка.

Важно е обаче да запомните, че дори такъв прекрасен атрибут може да има своите недостатъци. По-специално, ще трябва да помислите за осигуряване на две дренажи. Необходимо е да монтирате преходник между каналите и по този начин да свържете мивката към канализацията. В допълнение, такъв модел изисква специални грижи. Пренебрегването на правилата за грижа може да причини запушвания, най-често свързани точно с такава връзка. За да предотвратите това, просто не позволявайте остатъците от храна да излязат в канала.

Композит или стомана?

Най-търсени са мивките от неръждаема стомана – легирана, тип 18/10. Можете да поръчате модели с различни размери и конфигурации: компактни, ъглови, с допълнителни аксесоари. Инсталирането на такива продукти е доста просто. Стоманата е непретенциозна и издръжлива, такава повърхност не се страхува от оцет, вряща вода и лимонов сок. Текстурираните повърхности могат да бъдат структурирани, матирани или лъскави.

Стоманената повърхност обаче не е в състояние да издържи на драскотини от ножове и вилици. Евтините модели издават шум, когато се използват, а водата оставя петна от варовик по мивката с течение на времето.

Композитните мивки са по-скъпи, но и по-практични. Те са тихи и се предлагат в широка гама от цветове и форми.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане