Избор на аксесоари за кухненска мивка

За мивките

Съвременните практични устройства могат да превърнат кухненската мивка в многофункционална структура. Ако планирате как по избор да оборудвате кухненското си пространство, тогава просто не можете без полезни аксесоари.

Гевгири и кошници

  1. Гевгирът е вид гевгир за мивката, тоест специален контейнер, който има формата на мивка с малки дупки на дъното. При мивки с две или повече корита по правило гевгирът се изработва по размер и форма на допълнителната купа. Използва се като обикновен гевгир, тоест гевгирът е предназначен за измиване на зеленчуци и плодове, но е много по-удобен, тъй като водата отива директно в мивката. Няма нужда да държите дръжката, можете просто да оставите съдовете или храната да изсъхнат. Гевгирът се използва и като контейнер за размразяване на храна или поставка за сушене на кухненски прибори и други дребни предмети. Тези устройства са изработени от неръждаема стомана или пластмаса. Гевгирите от неръждаема стомана са по-скъпи, но имат естетичен външен вид и ще издържат много по-дълго.
  2. Кошът за миене от неръждаема стомана се използва за измиване и сушене на кухненски съдове. По правило тя има същата форма като основната мивка и се поставя вътре в нея. Въпреки това, ако е необходимо, кошът може да се премести в крилото на мивката . Някои модели кошници за пране имат пръти, които са извити по такъв начин, че чиниите са разположени вертикално. Благодарение на това съдовете изсъхват по-бързо.

Дъски за рязане

Горните дъски за рязане са предназначени не само да увеличат работната повърхност в кухнята, но и да оптимизират процеса на измиване, сушене и рязане на храна. Дъската, която се поставя на мивката не покрива изцяло коритото, има място и за оттичане на водата. За по-голяма точност някои дъски са оборудвани със специален жлеб по ръбовете.

Размер и форма

Когато избирате кухненска мивка , трябва да закупите дъска за рязане специално за нейната форма и размер. Тези параметри на дъската трябва да съответстват на формата на крилото или коритото на мивката. По правило ширината на дъските е 20-40 см, дължината 40-53 см и дебелината 15-20 мм. По принцип дъските за рязане са изработени от пластмаса или дърво. Дървото е екологично чист материал, но пластмасата в повечето случаи е по-хигиенична и струва по-малко. Дъските за рязане, изработени от закалено стъкло, стават все по-популярни всеки ден. Отличават се с естетичен вид, както и с хигиеничност, топло- и удароустойчивост.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане