Едноръкохватков или двуклапанен смесител – кой да изберете?

Как да изберем

Откакто се появиха едноръкохватковите смесители на пазара, тези модели не спират да спорят с традиционните двуръкохваткови смесители кой от тях е по-удобен и практичен в ежедневието.

За да отговорите на този въпрос, първо трябва да разберете основните характеристики, предимства и недостатъци и на двата варианта.

Характеристики на едноръкохватковите смесители

Дизайн

Модели с един лост– модерен вариант на класически кранове с опростен механизъм за пускане и спиране на водата. За тези операции е предвидена удобна ръкохватка, която обикновено се намира в горната част по протежение на чучура или отстрани на тялото на крана. С помощта на дръжката, повдигането нагоре и надолу и завъртането наляво и надясно едновременно регулира налягането и температурата на водата.

Заключващият механизъм на едноръкохватковите кранове може да бъде сферичен или патронен. В първия случай стоманена топка отговаря за регулирането на параметрите на водоснабдяването, движейки се вътре в механизма между 3 съседни отвора: за студена и топла вода, както и за смесен поток. Когато завъртите дръжката в различни посоки, площта на отворите се променя и по този начин се регулира комфортното налягане и температура на водата.

В патронните механизми вместо топка има чифт керамични плочи с отвори за подаване на вода. Плочите са идеално регулирани и прилягат плътно една към друга, което елиминира възможността за изтичане на вода от крана. Завъртането на лоста също променя напречното сечение на отворите за подаване на вода, поради което се регулират неговите параметри.

Сферичните кранове са по-малко надеждни. Вътрешните структурни елементи в тях бързо се износват и се провалят, особено ако качеството на водата оставя много да се желае. Картриджните миксери се считат за най-надеждни и имат дълъг експлоатационен живот, но те са с порядък по-скъпи от топковите миксери.

Предимства и недостатъци

Сред предимствата на смесителите с един лост:

  • Простота и лекота на използване : всички настройки на подаването на вода могат да бъдат направени с няколко докосвания на лоста. Дори ръцете ви да са много замърсени, няма да имате особени затруднения да пуснете водата, без да оставите мръсни следи по крана.
  • Издръжливост : дизайни с керамични патрони с нормално качество на водата или с филтър могат да издържат до 10 години или повече без подмяна.
  • Компактен : едноръкохватковите кранове заемат по-малко място от моделите с вентили.
  • Атрактивен външен вид : смесителите с лост изглеждат стилни и модерни, пасват идеално на стилен интериорвисока технология, таванско помещение, минимализъм.

Недостатъците на моделите с един лост „следват“ не от дизайнерските характеристики, а от качеството на продуктите. Безскрупулните производители често фалшифицират такива кранове или просто продават нискокачествени продукти, произведени от евтини суровини. Разбира се, трудно е да се говори за удобството и издръжливостта на тези кранове.

Характеристики на двувентилни смесители

Дизайн

Смесители с двоен вентил– това са класически кранове с 2 ръкохватки за регулиране на параметрите на подаването на вода. Заключващият механизъм на такива модели се състои от 2 клапанни оси, които осигуряват смесване на потоци топла и студена вода в необходимите пропорции.

Подаването на вода се регулира с помощта на специално еластично гумено уплътнение, което отваря или затваря изхода на водата в чучура на крана. При по-модерните модели крановата букса се заменя с керамичен патрон. Принципът на действие е същият като при едноръкохватковите кранове.

Двуръкохваткови смесители

По някаква причина някои купувачи смятат моделите с два клапана за остарели, обвинявайки ги за неудобството на контрола. Всъщност, за да включите водата и да изберете удобна температура и налягане за потребителя, с такъв миксер ще трябва да използвате и двете си ръце. Но това е просто въпрос на навик; освен това с двете си ръце можете по-точно да регулирате налягането на водоснабдяването; в този смисъл крановете на лоста се превключват по-рязко.

Предимства и недостатъци

Основните предимства на моделите вентилни смесители са:

  • Поддържаемост на моделите кранове : ако миксерът започне да капе, дори неспециалист по водопроводни работи може лесно да възстанови функционалността му. За да направите това, просто трябва да смените износената букса на крана с нова.
  • Простота и точност на настройките за водоснабдяване : по-лесно е да изберете удобна температура и водно налягане чрез завъртане на вентилите, отколкото чрез манипулиране на лоста, при условие че ръцете ви са свободни и не са мръсни.
  • По-ниска цена в сравнение с едноръкохватковите модели от същия клас.
  • Висока надеждност на моделите с керамични патрони: такива кранове могат да издържат повече от 10 години, ако чешмяната вода е с нормално качество или в системата е инсталиран груб филтър.

Има два основни недостатъка на двуклапанните кранове:

  • необходимостта от периодична подмяна на консумативи за поддържане на крана в работно състояние;
  • настройването на водоснабдяването отнема малко повече време от моделите с един лост и в резултат на това малко повече потребление на вода.

Двувентилните кранове изглеждат не по-малко естетически и привлекателни от крановете с един лост. Моделите с клапани са особено органични в класическите иретро интериори, както и в интериори в стила на страната и Прованс.

Какъв миксер да изберете

Към кухнята

От съображения за практичностна кухненската мивкаПо-добре е да инсталирате смесител с един лост. В процеса на готвене и извършване на други домакински задължения ръцете ви често се замърсяват, така че може да бъде доста трудно да завъртите крановете на крана внимателно с тях. Смесител с лост ще ви позволи да включвате и изключвате водата само с едно докосване, а също така заема по-малко място от смесител с вентил, което може да бъде важно за малка кухня.

В банята

Смесител за мивка и душможе да е всичко. Основното е, че ви е удобно да го използвате. Много купувачи избират традиционни модели с два клапана, защото те улесняват избора на удобна температура и водно налягане. Ако искате нещо по-модерно, тогава, разбира се, трябва да изберете едноръкохватковия вариант на крана.

До тоалетната

Въпрос на изборкран за тоалетнаможе да възникне, ако банята ви е оборудвана с биде или хигиеничен душ. И двете водопроводни устройства могат да се използват с всеки модел кран, изборът тук ще зависи от вашите лични предпочитания. Опциите с един лост са по-хигиенични и по-удобни по отношение на включване и изключване на водоснабдяването. Двуклапанните се настройват по-дълго за удобна работа, но ви позволяват да изберете по-точни параметри на водоснабдяването.

За да разберете от какъв кран се нуждае вашият дом, е достатъчно да анализирате само два фактора: за какво е необходим този кран и кой кран ще ви бъде удобно да използвате. Основното, което се изисква от домакинските уреди, е да осигуряват ежедневен комфорт на своите собственици. И представите на всеки потребител за ежедневния комфорт са индивидуални.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане