Избор на идеалния смесител за душ кабина

Как да изберем

Подреждането на душ кабина не е лесна задача. Особено ако сами изберете преграда, корито, сифон за душ и смесител. Последният елемент поражда най-много въпроси. В крайна сметка ежедневният комфорт по време на душ зависи от надеждността на крана. Следователно на избора трябва да се обърне максимално внимание и време. Ще говорим за видовете и конструктивните характеристики на спирателните вентили за душове.

С какво смесителят за душ се различава от другите?

Спирателните вентили са огромна група устройства, предназначени за кухненски мивки, мивки за баня, вани и бидета. Душ моделите са с изчистен дизайн, защото нямат чучур. Основните им елементи са лост за регулиране и изход за слушалки. Някои модели имат и дивертор – превключвател за потока на водата от стационарна (горна) лейка към ръчна. Нямат чучур, както при моделите за умивалници и вани.

Повечето модели също нямат душ слушалка. Слушалките се продават отделно, свързани към корпуса (при устройства за скрит монтаж) или към специален изход (при системи за стенен монтаж). Когато поръчвате смесител за душ, внимателно прочетете описанието или още по-добре проверете оборудването с мениджъра. Опитайте се да изберете кран и фитинги от една и съща фирма, така че да са визуално съвместими и да работят ефективно. 

Видове смесители за душ с примери 

Ще анализираме видовете спирателни вентили по вид монтаж и управление.

Стенните смесители се закрепват чрез ексцентрици към стандартното разпределение на студена и топла вода. Съединението на тръбите с устройството е скрито с декоративни наслагвания, така че всичко изглежда спретнато. В долната част има изход за закрепване на слушалка. На снимката виждате Hansgrohe Talis S2 – пример за висококачествен месингов кран, покрит с лъскав хром. Това немско устройство ще издържи повече от 10 години, без да е необходима смяна на касетата. Моделите с монтаж на 2 отвора често се поръчват от хора, които искат да сменят старо устройство с ново, без да се налага да демонтират плочките. 

Скритите кранове изглеждат много по-привлекателни, тъй като тялото им, заедно с гъвкава връзка, е скрито в стената. Потребителят вижда само декоративния панел, както и един или два лоста. Устройствата за скрит монтаж се състоят от две части: външна и вътрешна. Най-често вътрешната част не е включена в комплекта, така че ще трябва да я поръчате отделно. Например, за модела Kludi Pure Easy ще ви е необходима допълнително такава скрита монтажна част . Предимствата на моделите за скрита инсталация включват минималистичен дизайн и удобно регулиране на параметрите на водата. А също и възможност за монтиране на душ комплекта от всяка страна на желаната височина, тъй като се монтира на отделен отвор. 

Кой тип контрол е по-удобен?

Устройствата с два клапана стават все по-редки. Често това са дизайнерски модели, където наличието на два клапана е оправдано от идеята на създателя. В нашия салон има модели в класически стил – например бронзов Devit Retro 2.0 , както и модерни в минималистичен стил ( Fantini Milano , Paffoni Stell ) . Що се отнася до удобството, това е спорен въпрос. За да регулирате, трябва да завъртите два вентила, буквално да познаете желаната температура. За тези, които преди това са използвали модел с един лост, не е лесно да свикнат с модела с два лоста. 

Системите с един лост са много по-практични, по-лесни за работа и следователно по-популярни от предишните. Наличието на един лост, въртящ се в две равнини, намалява времето за настройка на силата на температурата и налягането. Има голямо разнообразие от дизайни на лостове: плоски ( Imprese Valtice ) , тънки ( Kludi Bozz ) , с дупки ( Paffoni Ringo ) , както и винтидж ( Fiore Imperial ) . Вижте нашия каталог, има от какво да избирате.

Смесителите с термостат се считат за най-удобни, тъй като ви позволяват да зададете температурата на потока с точност до градус. С тях не е нужно да пускате водата, за да намерите удобна температура. Уредите с термостатно управление са удобни за семейства с малки деца, тъй като няма шанс да се изгорите. Също така е удобно да напълните ваната с вода без да използвате термометър. Те също изглеждат стилни, разгледайте примери – Hansgrohe Ecostat E , Kludi Balance .

Какъвто и смесител да изберете от нашия каталог, бъдете сигурни в неговата надеждност. В крайна сметка сме събрали асортимент от най-добрите производители от Европа и Америка. Нямаме временни устройства от силумин. Само надеждни продукти от месинг и неръждаема стомана. 

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане