Как да изберем кухненска мивка

Как да изберем

Кухненската мивка е незаменим елемент във всяка кухня и играе важна роля за нейната функционалност и естетика. Изборът на мивка може да се окаже труден, когато се вземе предвид броят на наличните на съвременния пазар варианти. В тази статия ще разгледаме основните фактори, които трябва да вземете предвид при избора на мивка, за да намерите идеалната за вашата кухня.

Материалите на мивките и техните характеристики. Съществуват няколко вида материали за кухненски мивки: неръждаема стомана, изкуствен камък, керамика и т.н. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, затова трябва предварително да проучите характеристиките им. Например мивките от неръждаема стомана са здрави, издръжливи и лесни за поддържане, но могат да оставят петна от вода и драскотини. Мивките от изкуствен камък са по-привлекателни визуално и имат по-гладка повърхност, но са по-скъпи.

Важни са размерът и формата на мивката. Изборът на мивка с неподходящи размери може да затрудни поставянето ѝ в кухнята и намирането на място за нея. Определете наличното пространство в кухнята си и изберете мивка, която е с подходящ размер. Формата на мивката също може да повлияе на използваемостта: стандартните правоъгълни и кръгли мивки ще са подходящи за повечето кухни, докато ъгловите мивки могат да са добро решение за малки кухни.

„Не забравяйте, че качеството на вашата кухненска мивка до голяма степен определя вашия комфорт и удобство в кухнята.“

Имайте предвид да оставите място за батерията, обърнете внимание на броя на чашките (единична или двойна мивка) и изберете подходящ тип на монтаж (горен, подмонтажен или горен монтаж в работния плот). И разбира се, вземете предвид стила на кухнята и собствените си предпочитания.

Видове кухненски мивки

Кухненските мивки са съществена част от интериора на всяка кухня, отговорна за комфорта и хигиената. Днес се предлага една от най-широките гами мивки, която може да бъде съобразена с всяка ваша нужда. Имате възможност за избор на материали, размери, форми и видове монтаж. Нека да разгледаме основните видове кухненски мивки:

 • Мивки с една купа са най-разпространеният и прост вариант, състоящ се от една купа. Обикновено те са компактни и са идеални за малки пространства в кухнята.
 • Двойни мивки с купа – разполагат с две купи една до друга или една над друга. Идеални са за тези, които обичат да разделят мръсните и чистите съдове, или за семейства с деца, които трябва да мият много съдове.
 • Мивки с допълнителна повърхност – мивката има допълнителна площ, предназначена за зеленчуци, течаща вода или за поставяне на дъски за рязане. Практично и полезно решение за модерните кухненски пространства.
 • Мивки с отцедник – до мивката има отцедник (или кошница), върху който да се поставят миещи се предмети или да се поставят измитите съдове. Този тип мивки могат да бъдат много полезни, ако в кухнята ви има малко място за плота.

Освен основните видове мивки, трябва да обърнете внимание и на вида на монтажа:

 1. Вградени мивки – Монтирани върху работния плот, те добавят красив рафт или крило към цялостния вид на кухнята
 2. Вградени мивки – монтират се в отвор в работния плот, като ръбът на мивката докосва горната част на плота. Този тип монтаж изглежда спретнат и дава повече пространство върху работния плот.
 3. Допълнителни мивки – монтират се под работния плот, като елементите за закрепване са скрити. Външният вид е по-елегантен и ви позволява да запазите дизайна на кухнята си в хармония.

Важно е да изберете кухненска мивка, която да отговаря на вашите нужди и предпочитания. Обмислете материали като неръждаема стомана, изкуствен камък, керамика и др. Всеки материал има своите предимства и недостатъци, затова е препоръчително предварително да вземете решение за предпочитания от вас вариант.

Рамки: материал на конструкцията

При избора на кухненска мивка трябва да се обърне особено внимание на материалите, използвани за направата на корпуса. Той влияе не само върху качеството, но и върху издръжливостта и външния вид на продукта. Нека разгледаме основните видове материали, използвани за направата на корпусите на кухненските мивки:

 • Неръждаема стомана е класическият материал за мивки. Неръждаемата стомана е здрава, издръжлива и силно устойчива на корозия. Освен това тя не абсорбира миризми и се почиства лесно. Повърхността на стоманената мивка обаче е податлива на надраскване и следи от вода.
 • Фаянс или керамика традиционен материал, който допринася за естетическия облик на кухнята. Керамичните мивки се характеризират с отсъствието на пори, което ги прави незаменими за мивките със заключване. Това позволява бързото изсъхване на водата и хранителните частици, като предотвратява образуването на бактерии.
 • Акрилният камък (известен още като акрилен камък) е отличен избор за модерни и дизайнерски кухни. Изкуственият камък има елегантен външен вид, добри хигиенни свойства и невероятна здравина. Той е доста устойчив на високи температури и надраскване.
 • Композит е продукт, получен чрез смесване на няколко компонента. Композитните мивки обикновено са изработени от естествен камък (кварц) и акрилна смола. Те са силно антибактериални, отблъскват мръсотията и могат да издържат на влажност и температура. Композитните мивки се почистват лесно, за да се отстранят петната и замърсяванията.
 • Натуралният камък е екологично чист материал, който е устойчив на различни външни влияния, като температурни колебания, надраскване, удари, агресивни почистващи препарати; благодарение на ниската си абсорбция на петна той е дълготраен

В зависимост от избора на материал за корпуса на мивката е възможно да се определят издръжливостта, надеждността и нивото на хигиена, както и съчетанието на изключителен дизайн и функционалност.

Коркова мивка – с един или с два корпуса?

Изборът между кухненски мивки с една или две кухини на пръв поглед може да изглежда като прост въпрос на вкус и предпочитания, но в действителност има няколко неща, които трябва да се вземат предвид, преди да вземете окончателно решение.

На първо място си струва да вземете решение за размера на мивката. Големите мивки може да изискват повече пространство, което може да е проблем в малките кухни. Ако обаче разполагате с достатъчно място, двойната мивка може да бъде удобен инструмент за многозадачна работа.

Мивка с една купа:

 • Компактност – чудесно решение за малки кухни;
 • Осигурява повече пространство за големи съдове или дълго приготвяне на храна
 • Ниска цена и по-лесен монтаж

Мивка с две купа:

 • Лесно измиване и навлажняване на съдовете едновременно
 • Отделяне на отпадъците от чистите съдове
 • Може да използвате едната купа за приготвяне на храна, а другата за миене
 • Ефикасността на използване на водата също трябва да бъде взета под внимание. При мивките с две купи е възможно да се напълни една тава с вода и едновременно с това да се изплакне другата, което може да доведе до по-ефективно използване на водата и времето. Ако обаче ефективността на водата е от решаващо значение за вас, изборът на мивка с една купа може да се окаже разумният избор.
ПараметърМивка с една купаМивка с две чаши
Място за разполаганеМалкаПо-голямо
Комфорт на работаСреденВисок
Ефективност на използването на водатаВисокаСредна стойност
РазходиНай-нискаВисока

Общо казано, изборът между кухненска мивка с един или с два коша зависи от индивидуалните предпочитания и нужди. Определете приоритетите си въз основа на размера на кухнята, навиците на живот и бюджета и това ще ви помогне да направите правилния избор.

Съвременни аксесоари

Когато търсите кухненска мивка, си струва да обмислите допълнителните екстри, които ще ви помогнат да оптимизирате работата в кухнята и ще подобрят функционалността на самата мивка.

Миксер

Един от най-важните елементи на мивката е смесителната батерия. Тя трябва да съответства на стила на кухнята и да бъде функционална. Основните видове смесители са следните:

Най-добрият вид смесител за мивки и мивки

 1. Един лост на смесителите разполага с едно копче за регулиране на температурата и налягането на водата
 2. Дъвкателни контролери – тези смесители се управляват с помощта на сензор върху тялото на смесителя. Те предлагат две основни предимства: по-голям комфорт и намалена консумация на вода.

Проточен нагревател

Ако бързият достъп до гореща вода в кухнята е важен за вас, тогава си струва да разгледате проточните бойлери. Те ви позволяват да увеличите комфорта и да спестите енергия.

Дозатор за перилни препарати

Дозаторите за перилни препарати спомагат за рационализиране на използването на перилни препарати и за поддържане на реда в зоната за миене. Изборът на дозатор зависи и от стила на кухнята и вашите предпочитания.

Принадлежности за мивки

 • Коландер – незаменим аксесоар за мивка, който ви помага да отцеждате плодове, зеленчуци или тестени изделия, без да заемате място на плота
 • Поддръжка – специален рафт над мивката, който ви помага да подредите и изсушите мокрите си съдове грижливо
 • Дървена или стъклена дъска за рязане – допълнителна работна повърхност, която може да се монтира към мивката или да се използва отделно
 • Покривало за мивка – красив и удобен аксесоар, който предпазва покритието на мивката от ненужна влага и поддържа работния плот подреден

Въпрос-отговор:

Кои материали за мивки са най-практични и издръжливи?

Съществува голямо разнообразие от материали за мивки, всеки от които има свои собствени характеристики. Най-популярните и практични материали включват неръждаема стомана, емайлиран чугун, камък (гранит, мрамор) и изкуствен камък. Неръждаемата стомана е най-достъпният и универсален вариант. Мивките, изработени от чугун с емайлово покритие, са изключително устойчиви на високи температури и агресивни вещества. Мивките от камък и изкуствен камък са подходящи за ексклузивен интериорен дизайн и са изключително издръжливи.

Необходимо ли е наистина да се съобразявам с броя на чашите при избора на мивка?

Да, броят на чашите наистина има значение при избора на мивка. Ако разполагате с ограничено пространство в кухнята си, си струва да изберете мивка с една купа. Двойните мивки, от друга страна, са идеални за по-големи кухни, тъй като позволяват да разделите зоните за миене и попиване.

Как да избера подходящия размер на мивката за моята кухня?

При вземането на решение за оптималния размер на мивката за вашата кухня трябва да се вземат предвид редица фактори, включително размерът на кухненския модул, броят на обитателите, пространството за мивката и стилът на интериора. Важно е да изберете размер на мивката, който е не само удобен за използване, но и хармоничен във вашата кухня. Можете да изберете средни размери на мивката (50×40 cm) или мивки близнаци (80×50 cm), но най-добре е да измерите съществуващото си пространство и да го сравните с предложените варианти на мивки.

Може ли мивките от неръждаема стомана да бъдат шумни и струва ли си да разгледате други видове мивки?

Истина е, че мивките от неръждаема стомана могат да бъдат шумни при употреба, но производителите работят активно върху този недостатък и предлагат антишумови покрития или покрития, които абсорбират водата от дъното на мивката. Ако шумът е от решаващо значение за вас, може да помислите за мивки, изработени от други материали, като чугун с емайлово покритие, камък или изкуствен камък, които са по-малко шумни и имат добро шумопоглъщане.

Кои аксесоари за мивки си заслужава да закупите за удобството на вашата кухня?

Трябва да си купите няколко аксесоара за кухненски мивки, които да ви помогнат да работите по-удобно в кухнята. Те включват дъска за рязане, перфорирана кошница за прибори, поставка за дребни предмети, поставка за гъба и сапун, обръщаща се тавичка за капки, корков уплътнител за оттичане на водата и смесителна батерия с допълнителни функции. Можете да изберете броя и конфигурацията на аксесоарите в зависимост от нуждите си и характеристиките на вашата кухненска мивка.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане