Как да изберем подходящата порцеланова мивка за кухнята: съвети и препоръки

Как да изберем

Перокерамичният гранитогрес е един от най-популярните и практични материали за кухненски мивки, той издържа на високи температури, устойчив е на влага и домакински химикали и има красив външен вид. Има няколко ключови момента, които трябва да се вземат предвид при правилния избор на порцеланова мивка.

Размерът и формата на мивката е един от първите аспекти, които трябва да се вземат предвид. При избора на размера на мивката е важно да се вземат предвид размерите на кухнята, дълбочината и ширината на работния плот. Формата на мивката може да бъде класическа правоъгълна, ъглова или кръгла, в зависимост от вашите предпочитания и дизайна на помещението.

Идеалното решение е да имате мивка, която съответства на цялостния стил на кухнята и заема оптимално място върху работния плот.

За допълнителна функционалност мивката може да бъде оборудвана с допълнителни елементи под формата на крило за оттичане или кошче за отпадъци. Изборът на тези фаянсови мивки обикновено се диктува от индивидуалните предпочитания и нужди.

Цветовете и текстурата на повърхността са друг важен фактор при избора на кухненска мивка от порцеланов фаянс. Материалът се предлага в разнообразни цветове и нюанси, така че е лесно да изберете подходящия, който да съответства на дизайна на кухнята. Порцелановият фаянс предлага и различни текстури – гланцова, матова или структурирана – за създаване на интересен и индивидуален ефект.

Не забравяйте да обърнете внимание на качествените монтажни елементи и трайността на закрепващите елементи. При избора на мивка трябва да се вземе предвид и възможността за позициониране на мивката над или под работния плот.

Видове и форми на мивките от порцеланов фаянс

Мивките от порцелан се превърнаха в популярен избор за кухненски мивки поради своята издръжливост, безопасност и елегантен външен вид. Нека разгледаме основните видове и форми на тези мивки, за да улесним избора ви:

 • Форма на коритото:

Кръгла: идеална за малки кухни и компактни интериори
Правоъгълна: перфектното съчетание на дизайн и функционалност за средни и големи кухни.
Угловен: ефективно използване на пространството в ъгъла на кухненския плот. Брой купички:.

 1. Единствена купа: най-добрият вариант за ограничено пространство или за семейства, които имат само няколко съда
 2. Две чаши: най-добрият вариант за големи и натоварени кухни, където трябва да разделите миенето и сушенето на съдовете
 3. Две чаши: най-добрият вариант за големи и натоварени кухни, където трябва да разделите миенето и сушенето на съдовете

Метод на инсталиране:.

 1. Стъпаловиден: може да се монтира върху работния плот, за да се осигури водонепропускливост и лесно използване
 2. Изрязан: монтира се в долната част на работния плот за по-съвременен и рационализиран вид

Въпреки тези основни форми, съществуват и по-екзотични варианти на порцеланови мивки, като сърцевидни или изкривени мивки. Но при избора на форма на мивка трябва да вземете предвид размера на пространството и личните си предпочитания, за да сте сигурни, че новата ви мивка ще издържи дълго и ще работи удобно.

Поддържане на керамични мивки

Каменната мивка от порцелан е стилна, функционална и висококачествена кухненска мивка. За да запазите естетическата красота на продукта и да удължите живота му, уверете се, че за него се полагат навременни грижи. Ето някои ключови моменти, които трябва да вземете предвид, когато се грижите за порцелановата си мивка.

 1. Вечедневно почистване – За да поддържате порцелановата си мивка чиста и блестяща, трябва да я избърсвате всеки ден с влажна гъба или микрофибър. Внимателно отстранете котления камък и мръсотията от повърхността, особено от местата, които са труднодостъпни.
 2. Използвайте меки почистващи продукти – Избягвайте да използвате агресивни почистващи препарати, които съдържат абразивни или твърди компоненти. Те могат да надраскат повърхността на порцелановия фаянс и да повредят материала. Вместо това изберете меки продукти или народни методи, като например паста със сода за хляб и вода.
 3. Работа с домакински химикали – Не дръжте оцет, лимонена киселина или други киселинни химикали върху мивката, тъй като те могат да разрушат горния слой на порцелановия фаянс. Ако случайно се разлеят такива продукти, незабавно изплакнете мивката с вода.
 4. Защита от удари – Избягвайте внезапни и резки удари в мивката. По този начин можете да предотвратите образуването на пукнатини или отломки по повърхността.
 5. Подсушаване на мивката – След мокрото почистване е разумно да отстраните останалата влага от повърхността на мивката. По този начин се предотвратява образуването на влажни петна и се избягва отлагането на варовик.

Ако следвате горните съвети, ще се радвате на порцелановата си мивка дълги години.

Плюсове и минуси на мивките от порцеланов фаянс

Подходящите мивки от порцеланов фаянс се превърнаха в популярна алтернатива на традиционните материали като стомана или камък. Важно е да разгледате плюсовете и минусите на този материал, за да можете да вземете правилното решение при избора на мивка за вашата кухня.

предимства:

 • Естетика:Каменната мивка има луксозен вид, което я прави привлекателна за тези, които искат да направят кухнята си по-изискана. Благодарение на разнообразието от цветове и нюанси, мивката от фаянс може лесно да се впише във всеки интериор.
 • Издръжливост: Този материал е известен със своята устойчивост на механични повреди. Порцелановата мивка няма да се надраска или деформира лесно.
 • Съдържанието на порцелана е много добро. Хигиеничен:Графинесът има антибактериални свойства, което значително улеснява почистването и поддържането на чистотата на кухненската мивка.
 • Температурноустойчиви:Мивките от керамика могат да издържат на големи температурни колебания, без да не могат да осигурят гореща вода или да пренасят горещи съдове.
 • Керамични мивки

Защити:

 1. Цена: Мивките от керамичен гранит обикновено струват повече от мивките, изработени от други материали. Въпреки това инвестицията в такава мивка е дълготрайна, като се имат предвид гореспоменатите предимства. Цена: Мивките от гранитогрес обикновено са по-скъпи от тези от други материали.

Тегло:Каменната керамика е солиден и тежък материал, което може да изисква допълнителна подкрепа при монтажа на мивката.

Инсталиране:Инсталирането на мивката може да изисква професионална помощ поради тежестта на материала и може да доведе до допълнителни разходи.

Преди да изберете порцеланова мивка, си струва да обмислите всички изброени плюсове и минуси, както и финансовите си възможности и предпочитанията си за дизайн на кухнята.

Представяме ви няколко полезни статии за избора на порцеланова мивка

1. Предимства и недостатъци на керамичните кухненски мивки:

В тази статия са разгледани основните характеристики на порцелановите мивки, техните предимства, като дълготрайност, издръжливост и стилен външен вид, и възможните недостатъци, като сравнително високата цена и специалните грижи, необходими за тази категория мивки.

2. Видове порцеланови мивки според формата, размера и характеристиките за монтаж:

 • Правоъгълни и ъглови мивки – за различно планиране на кухнята
 • Единични и двойни мивки – за различна степен на персонализация
 • Независими или комбинирани с работния плот – за осигуряване на хармония между мивката и останалата част от интериора

3: Грижа и типична употреба на кухненската мивка от фаянс:

Тази статия ви предоставя правилата за употреба и грижа за мивките от фаянс, които помагат да се гарантира, че те не само изглеждат добре по най-добрия възможен начин, но и издържат дълго време при употреба.

4. таблица за сравнение на кухненски мивки от различни материали:

Този раздел предоставя задълбочено сравнение на мивки от керамика, неръждаема стомана и лят камък по следните критерии: цена, издръжливост, външен вид и характеристики на продукта. Това ви помага да направите информиран избор и да закупите избраната от вас мивка.

Въпрос-отговор:

Какви са предимствата на порцелановите кухненски мивки?

Кухненските мивки от порцелан имат редица предимства, включително висока издръжливост, устойчивост на топлина и студ, устойчивост на удар, устойчивост на повреди и надраскване и лесно почистване. Освен това порцелановият фаянс се съчетава красиво с различни стилове на кухненския интериор и се предлага в различни цветове и текстури.

Кой тип порцеланова мивка е най-добър?

Формата на мивката до голяма степен зависи от стила на вашата кухня и личните ви предпочитания. Най-разпространените форми на порцелановите мивки са правоъгълни, кръгли и с форма на чаша. Правоъгълните мивки се съчетават добре с квадратни или правоъгълни плотове, кръглите мивки изглеждат елегантно и придават уют, а мивките с форма на чаша се съчетават добре с кухни в стил фюжън или провансалски стил.

Как да избера правилния размер за моята порцеланова мивка?

За да изберете правилния размер на порцелановата мивка, трябва да вземете предвид размера на настоящия кухненски плот, планирания размер на бъдещата мивка и броя на членовете на семейството. Стандартните размери на мивките варират от 45×50 см до 60×100 см. За единични или двойни мивки оптималният размер е 45×50 см или 50×60 см. Ако в семейството има повече от трима души, препоръчваме да изберете мивки с размери 60×80 cm. Трябва да вземете предвид и необходимостта от допълнителни функции на мивката, като например чекмедже за сушене.

В какви цветове и текстури се предлагат порцелановите мивки?

Графичните мивки се предлагат в широка гама от цветове и текстури. Можете да избирате от монолитни мивки, мивки от естествен камък или дори мивки с гланцово покритие. Опциите за нюанси включват класически нюанси като бяло, сиво или черно или по-екстравагантни нюанси като винтидж тонове, пастелни тонове или метални цветове. Текстурите могат да бъдат гладки или с усещане за естествен камък, което придава дълбочина и лукс на кухненския ви интериор.

Какво можете да очаквате да платите, когато купувате порцеланова кухненска мивка?

Стойността на порцеланова кухненска мивка от фаянс зависи от много фактори, включително размер, форма, цвят, текстура, както и от производителя и качеството на материалите. Средно цените започват от 3 000 рубли за минимални размери и могат да достигнат до 25 000 рубли за мивки от висок клас с включени допълнителни функции. Препоръчително е да сравните цените, качеството и допълнителните екстри на различните производители, за да намерите най-добрия вариант, който да отговаря на вашия бюджет и нужди.

Най-добрият вариант е да сравните цените, качеството и допълнителните екстри на различните производители, за да намерите най-добрия вариант, който да отговаря на вашия бюджет и нужди.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане