Как да изберете правилния размер смесител за вашата мивка

Как да изберем

Изборът на правилния миксер въз основа на вида на механизма и монтажа е само половината от битката. Също така е необходимо размерът му да съвпада идеално с размера на умивалника. В противен случай ще се сблъскате с много ежедневни неудобства и редовно допълнително почистване в банята. Искате ли да избегнете подобни проблеми? Запознайте се с правилата за избор на смесители в зависимост от размера на избраната мивка.

КОМБИНАЦИЯ ОТ ПАРАМЕТРИ: КАКВО ДА ТЪРСИТЕ

При избора на размера на миксера е важно да се обърне внимание на два основни параметъра:

  • Височината на чучура е разстоянието от повърхността, върху която е монтиран смесителят, до неговия чучур (измерено вертикално).
  • Дължината на чучура е разстоянието от основната част на тялото на крана до неговия чучур (измерено хоризонтално).
размери на миксера

Въз основа на височината чучурите могат да бъдат разделени на три групи:

  1. Висок (от 25 см)
  2. Среден (15-25 см)
  3. Нисък (12-15 см)

Първите са най-подходящи за мивки на плот с дълбока (20-22 см) купа. Средните и ниските се съчетават съответно със средни (17-18 см) и малки (11-14 см) умивалници. Ако все още не знаете колко дълбока ще бъде мивката, по-добре е да отложите купуването на кран и да започнете да избирате водопроводни инсталации.

Вашият комфорт зависи преди всичко от дължината на чучура. Ако чучурът е разположен близо до ръба на мивката, ще ви бъде неудобно да го използвате, а водата ще се пръска отстрани – върху шкафа или плота, по стените, по пода. Идеалната комбинация е, когато чучурът на смесителя е разположен така, че струята вода да удря изпускателния кран на мивката или до него. В противен случай просто ще се уморите да се борите с прекомерния варовик. Постоянно ще се отлага по стените на купата и ще разваля външния й вид, създавайки усещането за неподредена баня.

В допълнение към височината и дължината, видът на дизайна на чучура също играе роля. Той не е толкова важен, колкото първите два параметъра, но също така влияе върху лекотата на използване на миксера.

Има два вида дизайн на чучура:

  • Обръщане
  • Статично

Вирбелът е удобен, ако искате да монтирате един общ смесител за мивка и вана . Тук трябва да вземете дълги модели, но да поставите миксера така, че да съответства на мивката според горните правила. Статичният не се върти и за някои тази характеристика се класифицира като недостатък, но такива кранове изискват ремонт по-рядко – поради липсата на движещ се механизъм.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНАТА ДЪЛБОЧИНА НА КУПАТА

За да вземете решение за размера на мивката, трябва да разберете за какви цели ще я използвате. Макар и само за миене на ръцете и зъбите, средна или дори плитка купа ще ви бъде достатъчна – тук можете спокойно да разчитате на личния вкус и съответствието на умивалника със стила на банята.

Ако планирате да използвате мивката за други цели (къпане на котка или куче, миене на косата, събиране на вода във високи съдове и т.н.), вие се нуждаете само от дълбока купа с висок миксер. Формата на умивалника тук играе второстепенна роля: тя е по-важна в комбинация с интериора на банята, а подходящ смесител се намира лесно както за кръгла, така и за квадратна мивка.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане