Какви мивки за кухнята са най-подходящи: ръководство за избор

Как да изберем

Изборът на мивка за кухнята е важно и отговорно решение, тъй като това е обектът от вашия дом, който носи основната тежест на грижата за вашите съдове, прибори и кухненски принадлежности. Поради това е важно да изберете мивка въз основа на няколко важни аспекта, които ще ви помогнат да се насладите на покупката си, да забравите тревогите от периода на избор на мивка и да се превърнете в истински експерт в своята дейност.

Материали на мивките: При избора на мивка е важно да се определи материалът, използван за изработката на мивката, тъй като това оказва голямо влияние върху нейната функционалност и издръжливост. Мивките се предлагат от неръждаема стомана, изкуствен камък, керамика и композитни материали. Важно е предварително да се запознаете с предимствата и недостатъците на всеки вид и да прецените кой материал е подходящ за вашата кухня и начин на живот.

Размер, форма и вид на монтажа: Следващата точка, която трябва да се вземе предвид, е размерът и формата на мивката. Размерът и формата могат да определят не само начина, по който мивката изглежда, но и доколко е практична, така че си струва да вземете предвид индивидуалните нужди на вашата кухня. Важно е също така да определите дали мивката е повърхностна, врязана, под плота или под работния плот.

Размерът и формата на мивката са многофункционални.

Има много фактори, които трябва да се вземат под внимание при избора на мивка за вашата кухня, и тази статия се фокусира върху някои експертни съвети и ръководство за избор на мивка, което помага да се гарантира, че всеки прави най-обмисления и информиран избор, който удовлетворява нуждите от функционалност, качество и външен вид

3 ключови характеристики при избора на мивка

Изборът на подходяща мивка за вашата кухня е отговорно, дългосрочно решение, което изисква внимателно обмисляне. Преди да вземете решение за покупка, обърнете внимание на следните важни критерии, които ще ви помогнат да преминете през процеса на вземане на решение:

Ако търсите мивка, която да отговаря на вашите нужди, уверете се, че избирате правилната за вашата кухня

 1. материал

Най-добрият материал е този, който се използва за изработване на пластмасови изделия.

Първото нещо, което трябва да решите, е материалът на мивката, тъй като той влияе върху издръжливостта, лекотата на използване и чистотата. Прави се разграничение между следните материали:

 • Неръждаема стомана – класически избор, издръжлива, лесна за почистване, но също така може да доведе до отлагане на варовик;
 • композит – издръжлив, здрав и за тези, които обичат да съчетават стила с мебелите си
 • керамика – устойчивост и стил, но с недостатъка, че е крехка
 • мед – за тези, които обичат необичайните дизайнерски решения, антибактериални свойства, но се нуждае от внимателни грижи
 1. Размер и конфигурация

Когато избирате мивка за кухнята си, имайте предвид размера и разположението на кухнята, така че мивката не само да пасне на работния плот, но и да отговаря на вашите нужди. Изберете между:

Можете да избирате между няколко варианта.

 • единствена купа – за по-малки кухни и с малко количество съдове;
 • половин купа – с допълнително малко отделение за плодове и зеленчуци
 • две чаши – за удобно измиване на по-големи количества съдове и за разделяне на елементите за миене и сушене.

 1. Разширени функции

Вземете под внимание допълнителните функции, като например: . . . . Дозатор за перилни препарати – дава възможност да се спести място върху работния плот и винаги да има перилни препарати под ръка. . .

Съдомиялна машинаполезна функция, особено ако не разполагате с достатъчно място в кухненските шкафове;
Дозатор за перилни препарати– спестява място на работния плот и винаги има перилен препарат под ръка
автоматично източване на водата– предотвратява преливането на водата, пести вода и предотвратява запушването

С оглед на всички тези характеристики можете да изберете кухненската мивка, която отговаря на вашите нужди и стилови предпочитания. Как да изберете мивка за кухнята, която да е подходяща за вас?

Изборът на кухненска мивка е трудна задача, тъй като тя е основна част от обзавеждането, което я прави толкова удобна и функционална за работното ви място. В това ръководство ще разгледаме какво трябва да вземете предвид, когато избирате мивка за вашата кухня.

Материал на мивката

Един от най-важните параметри е материалът на мивката. Нека да разгледаме основните възможности:

 • Неръждаема стомана – най-практичният материал, който е устойчив на влага, замърсявания и домакински химикали;
 • Керамичен камък – издръжлив на износване вариант, който ви позволява да миете дълги години;
 • Керамика – класически материал, който е изключително устойчив на температурни колебания;
 • Фарцелан – има красив външен вид, но изисква повече грижи

Размер и форма

Размерът и формата на мивката определят доколко тя е просторна и практична. Решете коя от тях ще изберете:

Определете размера и формата на мивката.

 1. Мивки с една купа – подходящи за малки кухни и ограничено работно пространство;
 2. Углови мивки – най-добрият избор, ако искате да се възползвате максимално от ъгловото пространство на кухнята си

Монтаж на мивката

Съществуват два основни метода за инсталиране на мивка:

 • Повърхностен плот – мивката има специален ръб, който се опира в работния плот.
 • Вградена – монтаж директно в работния плот. Този тип монтаж осигурява хармонично съчетание на мивката и работния плот, превръщайки ги в едно цяло.

Вграждане – монтаж директно към работния плот.
.

Допълнителна функционалност

Различните модели мивки могат да включват допълнителни функции, които улесняват работата в кухнята. Те включват:

Подходящи за употреба са и следните продукти

 • Фендер – допълнителна повърхност до мивката за сушене на съдове или временно съхранение на почистени зеленчуци
 • Принадлежности – допълнителни рафтове, капаци или кошчета за отпадъци
 • Диспечери за течен сапун или гъбички

За да изберете подходящата мивка за вашата кухня, се фокусираме върху неща като материал, размер, форма, монтаж и допълнителна функционалност. Ако обмислите внимателно тези точки, можете да намерите мивка, която изглежда добре, усеща се добре, приятна е на допир и издържа дълго време.

Забавен факт

Знаете ли, че историята на кухненските мивки води началото си от времето на римляните? Нека разгледаме този интересен факт и да видим как той влияе върху избора ни на мивки днес.

За древните римляни социалният статус е бил много важен фактор. Богатството и статусът се отразявали във всеки детайл на дома, включително и в мивката. Елитното общество по това време е използвало мраморни мивки, които са били изключително скъпи и луксозни. Нещо повече, тези мраморни мивки имали уникална и изключително сложна водопроводна система, чрез която по-малко влиятелните граждани не можели да използват вода.

Ако ги сравним със съвременните мивки, ще видим, че те са също толкова разнообразни и могат да накарат интериора ви да се отличи. Външният вид на съвременните мивки също може да бъде адаптиран към всеки стил, текстура и цвят. Така че кухненските мивки днес са не само практични предмети от ежедневието, но и украса на помещението.

Като се отнася до структурата, в наши дни има много възможности за материали, конструкция и допълнителни функции за кухненските мивки. Примери за популярни материали за мивки:

 • Стилни и художествени предмети: Мрамор, гранит и естествен камък
 • Стабилни: Кориан, кварцови композитни материали
 • Функционални и дълготрайни: Теплоустойчиви и устойчиви на надраскване
 • Икономичен: Незащитена стомана и изкуствен камък

Това прави кухненските мивки незаменими в дома и луксозния интериорен дизайн. Сега, след като сте запознати с историята и предлаганите материали, експертите препоръчват да вземете предвид интериорния дизайн, стила, пропускането на светлина и личните си нужди, когато вземате решение за мивка.

Мнението на експерта

При избора на мивка за вашата кухня експертите препоръчват да разгледате материала, за да определите надеждността и дълготрайността. Нека разгледаме най-популярните материали:

 • Неръждаемата стомана е най-популярният и достъпен материал. Характеризира се с висока якост, устойчивост на корозия и устойчивост на химикали.
 • Синтетичен гранит – съвременните мивки, изработени от този материал, са безопасни и лесни за поддръжка. Естетичната повърхност и широката гама от цветове правят мивките от гранит популярен избор
 • Керамика – мивките от керамика се избират предимно от дизайнерите за включване в техните интериорни проекти поради отличния им външен вид и високото им качество

Размерът и формата на мивката са важен параметър. Трябва да съобразите размера на кухнята си, броя на местата в семейството и вида на съдовете, които използвате. Разнообразие от видове мивки:

Можете да избирате измежду няколко вида мивки.

 1. Мивките с една купа са най-често използваният тип, предназначени за малки кухни.
  Двукупите мивки са идеални за семейства с деца или за тези, които редовно готвят с големи количества съдове.
 2. Трикраките мивки са кралският избор; те се срещат рядко, но са пълни с чудесни функции.

Не забравяйте за допълнителните аксесоари, като например тавичка за капки, филтър и миксер. Преди да вземете решение за покупка, вземете предвид капацитета и основните характеристики на мивката.

Въпрос-отговор:

Какъв материал трябва да избера за кухненската си мивка?

При избора на материал за кухненска мивка е препоръчително да се вземат предвид аспекти като производителност, цена и дизайн. Най-популярните материали са неръждаема стомана, изкуствен камък, керамика и композитни материали. Всички те имат своите предимства и недостатъци: неръждаемата стомана е устойчива на корозия и е лесна за поддържане, но може да се надраска; изкуственият камък е издръжлив, но може да загуби външния си вид, когато е изложен на агресивни химикали; керамиката е екологична и стабилна, но е тежка и крехка; композитът е здрав и издръжлив, но може да бъде скъп.

Какви допълнителни функции може да има една мивка?

Съвременните мивки предлагат редица допълнителни функции, които улесняват избора и грижата за съдовете ви. Тези функции включват автоматичен диспенсър за вода, кран за филтрирана вода, вградена дъска за рязане, подгряване на водата, система за нарязване на хранителни отпадъци, система за сушене на съдове и допълнителна мивка за малки измивания.

Как да се грижа за мивката си от технически камък?

Препоръчваме ви да използвате мека кърпа или гъба, меки почистващи препарати без агресивни компоненти и да почиствате мивката от изкуствен камък редовно. Мазнините, готварските киселини и солите трябва да се държат далеч от мивката, тъй като могат да причинят повреди. Ако има по-дълбоки драскотини, мивката трябва да бъде ремонтирана от професионалист, за да се възстанови първоначалният ѝ вид.

Как да избера размера на кухненската си мивка?

Размерът на кухненската мивка зависи от размера на работното място, от това колко души има в къщата и от техните нужди. За малка кухня ще е достатъчна компактна мивка с ширина от 40 до 50 см. Ако разполагате с много пространство и готвите често, помислете за двойна мивка или такава с размери 60 до 80 см. Тези мивки предлагат повече пространство и ускоряват процеса на миене.

Как да вместя мивката си в кухненския плот?

Има няколко начина за монтиране на мивки в кухненския плот. Най-разпространени са мивките, които могат да бъдат вградени или монтирани на повърхността. Предварителният монтаж включва изрязване на отвор в работния плот и позициониране на мивката така, че да се изравни с плота. Предстенният монтаж включва специална купчина на мивката, която се монтира върху работния плот. Изборът на монтаж зависи от вашите предпочитания и от дизайна на кухненския плот. Във всеки случай е препоръчително да се консултирате със специалисти, когато мислите и планирате кухнята си.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане