Основни принципи при избора на ъглова кухненска мивка

Как да изберем

Голямата ъглова мивка е практично и естетично решение за оптимизиране на кухненското пространство. Преди да вземете решение за модел, е препоръчително да разгледате следните параметри: размер, материал, вид на капака и монтаж. В тази статия ще разгледаме основните принципи за избор на ъглова кухненска мивка, които ще ви помогнат да вземете решение за най-подходящия вариант за вашата кухня.

Размер на мивката. При избора на размер на ъглова мивка е важно да вземете предвид размера на съществуващите кухненски мебели и работен плот. Тя трябва да се вписва идеално в цялостния дизайн и да не ви кара да се чувствате неудобно, когато я използвате. Трябва да вземете предвид и размера на кухнята: в малките кухни мивките, които пестят място и не пречат, са предпочитан вариант.

Материал на мивката. Един от основните фактори, които оказват влияние върху издръжливостта и външния вид на ъгловата кухненска мивка, е материалът, от който е изработена. Популярните варианти включват неръждаема стомана, камък (гранит, мрамор), керамика, композитен материал. Всеки от тези варианти има своите предимства и недостатъци, които трябва да се вземат предвид при избора на мивка за вашата кухня.

Тип на фланеца на мивката Фланецът на мивката е допълнителна повърхност, която осигурява допълнителна лекота на използване, тъй като може да се използва за поставяне на мръсни съдове или тава за оттичане на водата. Видът на решението за отводняване зависи до голяма степен от индивидуалните предпочитания и навици на потребителите на кухнята. Съществуват модели с едно или две крила и варианти без крила, на които се монтират специални опори за рафтове.

Варианти за монтиране. При избора на ъглова кухненска мивка трябва да вземете предвид вида на монтажа: над главата, под масата или в мивката. Всеки от тях се основава на различна технология с предимства и недостатъци. При избора на едната или другата е важно да се вземе предвид как това се отразява на лекотата на използване и дали няма да доведе до проблеми при монтажа.

Какво зависи от избора на мивка?

Изборът на кухненска мивка е важно съображение, когато декорирате и планирате работното си пространство в кухнята. Съществуват редица критерии, които трябва да се вземат предвид при закупуването на ъглова кухненска мивка:

 • Материал на изработка – има мивки, изработени от изкуствен камък, неръждаема стомана, керамика и други материали. Всеки от тях има своите отличителни характеристики както по отношение на издръжливостта, така и по отношение на грижата.
 • Форма и размер – мивките се предлагат в различни размери и форми, например правоъгълни, кръгли или овални. Изборът зависи от предпочитанията на собственика и от кухненското обзавеждане.
 • Допълнителни характеристики – дълбочина на купата, разделители, допълнителни отделения за почистващи препарати и т.н.
 • Марка – редица производители предлагат мивки в голямо разнообразие от цветове и щампи, които да отговарят на вашите нужди

При избора на ъглова кухненска мивка трябва да се обърне специално внимание на монтажа. Ъгловите мивки могат да се монтират по няколко начина:

 1. Монтаж върху работния плот е най-простият и най-често срещан начин за инсталиране на мивката с помощта на затягащи елементи.
 2. Интегриран монтаж – мивката се интегрира в работния плот, като се създава безпроблемно покритие. Този вариант е по-сложен за инсталиране, но има предимства по отношение на грижата и външния вид.

В допълнение към критериите, които са пряко свързани с кухненската среда и материалите за мивката, трябва да се вземе предвид и семейният бюджет. Цените на мивките могат да варират значително в зависимост от материала, допълнителните приспособления, качеството и марката. В крайна сметка решението трябва да се основава на личните предпочитания, стила на кухнята и възможностите за монтаж.

Как да избера размера на кухненската си мивка?

Размерът на кухненската мивка зависи от редица фактори, включително размера на работния плот, количеството съдове, които обикновено миете, и цялостния дизайн на кухнята ви. Основните параметри, които трябва да вземете предвид при избора на размер на мивката, включват:

 • Дълбочина на мивката – имайте предвид, че по-дълбоките мивки позволяват да миете по-големи предмети, но може и да са по-малко удобни за използване поради необходимостта да се навеждате, докато миете.
 • Широчина на мивката – мивките с по-голяма ширина осигуряват допълнително пространство за миене, но може да заемат повече място на работния плот, ако той е ограничен.

Важно е да се има предвид, че размерът на мивката е свързан и с вида на монтажа. Мивките за вграждане в стената обикновено са най-големи, а мивките за вграждане под стената са най-компактни. Помислете как искате да използвате мивката и кой тип монтаж е най-подходящ за вашата кухня.

Избор на подходящ размер на мивката

Има няколко насоки, които ще ви помогнат да изберете правилния размер на мивката за вашата кухня

 1. Измервайте наличното пространство на работния плот и определете максималния размер на мивката, която можете да поставите
 2. Осмислете броя на съдовете, които обикновено трябва да измиете, и преценете колко дълбока ще бъде мивката, за да побере съдовете ви.
 3. Осмислете характеристиките на вашата кухня и решете дали искате да монтирате мивката в стената или в стената.

Този размер на мивката може да повлияе на цялостната ергономичност и лекота на използване, без да претрупва работната ви повърхност. Важно е да обърнете специално внимание на размера на мивката, за да сте сигурни, че тя ще ви служи с максимална ефективност и издръжливост.

Кой материал трябва да избера?

Изборът на подходящ материал за вашата ъглова кухненска мивка е ключов фактор за определяне на дълготрайността и практичността. В този раздел ще разгледаме основните материали за мивки и техните предимства.

 1. Неръждаема стомана
 2. Мивките от неръждаема стомана са лесни за почистване.
 3. Мивка от гранит
 4. Фаянс и керамика
 5. Литият камък

При избора на материал трябва да вземете предвид своите предпочитания и интериорен стил, както и бюджета си. Препоръчително е да се придържате към правилото за златната среда: не избирайте най-евтиния вариант, но и не презаплащайте за допълнителни функции и дизайн.

Не е необходимо да правите компромиси при избора на материали.

Въпрос-отговор:

Кои фактори са важни при избора на ъглова мивка?

При избора на ъглова мивка трябва да се вземат предвид следните фактори: размер и форма на мивката, производствен материал, брой и модел на чашите, монтажни характеристики и пригодност за дизайна на кухнята.

При избора на ъглова мивка трябва да се вземат предвид следните фактори.

Какъв материал трябва да избера за своята ъглова мивка?

Изборът на материал зависи от индивидуалните предпочитания и бюджета. Металните мивки (неръждаема стомана) са най-разпространеният, издръжлив и универсален материал за мивки. Мивките от изкуствен камък стават все по-популярни поради дизайнерските си качества, но са по-скъпи. Мивките от керамика изглеждат много стилно и естетически, но са по-крехки и по-малко устойчиви на механично натоварване.

Как да определя подходящия размер на мивката за моята кухня?

Начинът да определите размера на мивката е да прецените пространството в кухнята и мястото, където ще я позиционирате. Съотношението между размера на мивката и площта за монтаж трябва да е удобно и разумно, без да заема прекалено голяма площ. Също така е важно да се вземе предвид размерът на основния кухненски шкаф и наличието на миещи се предмети (например съдомиялна машина).

Една или две чинии? Какъв е най-добрият начин да изберете броя на купичките?

Броят на купичките зависи от вашите нужди и навици. Мивката с една купа спестява място, но може да се окаже по-малко удобна за миене на голямо количество съдове. С две купи можете да миете по-удобно, като разделяте мръсните и чистите съдове и оставяте съдовете да попият. Ъгловите мивки с две чаши могат да заемат повече място, но предлагат допълнителна функционалност.

Коя ъглова мивка би била най-подходяща в моята кухня?

Можете да изберете мивка с подходящ цвят, текстура и стил, които да подхождат на дизайна на вашата кухня. Материали като неръждаема стомана ще се съчетаят с почти всеки интериор. Изкуственият камък и керамиката предлагат широка гама от цветове и нюанси, които могат да бъдат избрани така, че да се съчетаят с вашите кухненски мебели, работни плотове и други елементи на интериорния дизайн. Важно е също така да се избере монтажът на мивката с оглед на разположението на прозорците и стените, за да се осигури удобна и ергономична употреба.

Важно е също така да се избере монтажът на мивката с оглед на разположението на прозорците и стените, за да се осигури удобна и ергономична употреба.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане