Коя кухненска мивка да изберете през 2024

Как да изберем

Много жени, а понякога и мъже, прекарват значителна част от живота си в кухнята. Това означава, че трябва да бъде оборудван с комфорт, така че всеки елемент не само да изглежда добре, но и удобен за използване. Един от тези елементи е мивката. Използва се за миене на съдове, сортиране на храна и извършване на множество други задачи. Следователно, той трябва да бъде избран, като се вземат предвид всички тези функции.

Удобната употреба е само един от критериите, на които трябва да обърнете внимание при избора на мивка. Всъщност има много повече от тях, нека да го разберем!

КОЯ МИВКА Е ПО-ДОБРА: ОСНОВНИ КРИТЕРИИ ЗА ИЗБОР

Когато избирате мивка, препоръчваме да обърнете внимание на следните характеристики:

 • Продуктова форма.
 • Брой купички.
 • Дълбочина на мивката.
 • Наличие на крило.
 • Материалът, от който е изработена мивката.
 • Цвят и текстура на повърхността.
 • Метод на инсталиране.

ФОРМА

Най-често срещаните форми на мивката са квадрат, правоъгълник, кръг и овал. Те са удобни за ежедневна употреба и подходящи за повечето кухни. Онлайн магазин ARTESAN е готов да ви предложи голям избор от класически кухненски мивки с различни размери и цветове.

Освен кръгли и правоъгълни, в продажба можете да намерите и ъглови модели (например Teka Classic Angular 2B) и във формата на трапец – Ferro Mezzo, Teka Stena 45 E.

Ъгловите модели са идеални за малки кухни, докато трапецовидни и други нестандартни форми се избират от купувачи, които обичат оригиналните неща. Основното е да се уверите, че параметрите на избраната мивка съответстват на параметрите на вашата кухня.

БРОЙ КУПИЧКИ

Стандартната кухненска мивка е с едно корито, но понякога това не е достатъчно. За такива случаи има мивки с две корита – еднакви или различни по форма.

ДЪЛБОЧИНА НА МИВКАТА

Оптималната дълбочина на измиване е 18-20 см. В същото време пазарът е пълен с модели, които се отклоняват от посочените параметри – това позволява на всеки купувач да избере най-удобния вариант за себе си. Но ако опитът ви с мивки е минимален и не разбирате коя дълбочина е най-добре да изберете, придържайте се към горния стандарт – няма да сбъркате.

НАЛИЧИЕ НА КРИЛО

Каква мивка да изберете – с или без крило – решавате вие. Някои домакини обичат модели с крила – върху тях слагат измити съдове и храна. Други, напротив, смятат крилото за безполезен елемент, който краде пространство и увеличава времето за почистване. И двете мнения имат право на живот, ето защо нашият магазин предлага богат избор от мивки с и без крила.

МАТЕРИАЛ

Материалът е един от най-важните параметри. По правило за производството на кухненски мивки се използват:

 • Неръждаема стомана.
 • Керамика.
 • Фалшив диамант.
 • Излято желязо.

Неръждаемата стомана е издръжлива, достъпна, устойчива на високи температури и корозия и лесна за поддръжка. Минуси: високо ниво на шум от вода и съдове. Освен това не може да се почиства с прахове – на повърхността ще останат драскотини. Добрата неръждаема стомана няма да избледнее с времето. Можете да определите качеството му в магазин с помощта на магнит – хубавият материал няма да го привлече.

Керамиката е естествен материал с красива лъскава повърхност. Добре абсорбира шума, измива добре и не се деформира. Минуси: голямо тегло. Керамиката се разделя на фаянс и порцелан. Първият е по-евтин, но качеството и експлоатационният му живот са по-ниски. Би било по-разумно да платите допълнително и да получите добър порцелан.

Изкуственият камък е скъп, красив и здрав материал. Не се чупи, не се драска, добре абсорбира шума от водата и мръсотията и засъхналите капки не се виждат много по него. Минуси: по-скъпи от други материали, „страхуват се“ от горещи ястия. За да инсталирате такава мивка, най-вероятно ще трябва да поканите специалист.

Чугунените мивки са здрави и издръжливи, но тежки. Те могат да бъдат покрити със слой емайл – придава лъскав блясък и добре абсорбира водния шум, но се страхува от почистващи прахове.

ЦВЯТ И ТЕКСТУРА

Изборът на тези параметри е чисто въпрос на вкус. Нашият каталог представя широка цветова палитра от мивки и лесно можете да намерите подходящ вариант за вашата кухня.

МЕТОД НА ИНСТАЛИРАНЕ

Според метода на инсталиране на мивката има:

 • Вдлъбнатина.
 • Фактури.
 • Под маса.

Моделите с вдлъбнатини се монтират в специално изрязан отвор в плота. Ръбовете на такава мивка се издигат над нивото на плота, предпазвайки разреза от влага.

Горните мивки се поставят върху плота като покривало. Това е най-лесният и бърз тип монтаж, но не е подходящ за всички кухни. Основният им проблем: водата може да попадне в ставите.

Подмонтираните мивки се монтират по същия начин като подмонтираните, но ръбовете им са под нивото на плота, което усложнява монтажа. Въпреки че такива модели изглеждат много стилни.

Познавайки всички изброени по-горе критерии, лесно можете сами да изберете мивка. Но ако имате нужда от съвет, ние винаги сме готови да ви помогнем.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане