Видове мивки за баня, коя да изберем

За мивките

Изборът на мивка за баня зависи от нуждите на бъдещите потребители, както и от размера на помещението и особеностите на оформлението. В водопроводните магазини можете да намерите както практични решения за малки пространства, така и дизайнерски купи за просторни бани.

Днес ще ви разкажем какви видове мивки за баня има и как да изберете правилния модел за вашите нужди.

Какви видове черупки има?

Цялата гама мивки за баня може да бъде разделена на няколко групи, като се вземат предвид основните характеристики на тези водопроводни тела.

Тип конструкция

Този параметър определя външния вид на мивката и нейните размери. В водопроводните магазини можете да намерите мивки със следните дизайни:

 • Вградена– изрязани в основата частично или до цялата височина на купата. Те обикновено идват в комплект с подходящи шкафове или плотове. Те са ергономични, имат атрактивен външен вид и се монтират лесно на правилното място в помещението. В същото време повечето модели имат „прилични“ размери, поради което може да не са подходящи за малки бани.
 • Фактури– монтирани върху хоризонтални основи – плотове, шкафове, рафтове, специални конструкции. Те могат да имат всякаква форма и да бъдат разположени във всяка част от предназначената за тях повърхност. Те са практични и естетични, лесно се свързват и скриват необходимите комуникации, но в същото време моделите са малко по-скъпи от другите.
 • Висящи– закрепват се към стената с помощта на специални скоби. Обикновено имат правоъгълна или квадратна форма. Те са много подходящи за малки стаи, тъй като пространството отдолу остава свободно и може да се използва по преценка на собствениците. Отворените комуникации могат да бъдат скрити с шкаф, ако желаете.
 • С пиедестал– монтират се не на стената, а на вертикална колонна стойка, в която са скрити всички комуникации. Мога да бъда монолитна или отделна, права или ъглова. Такива мивки имат широка гама от модели, лесни за инсталиране и удобни за използване.
 • С полупиедестал – основата, върху която се монтира купата не стига до пода, а е фиксирана на стената, оставяйки малко пространство отдолу отворено и свободно. Такива модели са подходящи за бани, където комуникационните терминали са разположени доста високо над пода.
 • Стоящ на пода– представляват масивни скулптурни конструкции, които се поставят директно на пода на стаята – до стената или на всяко друго място в банята. Те изглеждат стилни и естетически приятни в интериора, но довеждането на вода до тях и създаването на изход към канализацията са доста трудоемки задачи. Тези модели са най-добре инсталирани в просторни бани, в малките те ще бъдат тесни.
 • Многосекционен– мивки с двойно корито и сифони. Обикновено вградени или горни, но може да има и други опции за инсталиране. Подходящо за големи семейства и за всички, които просто не обичат да чакат реда си, за да се измият и почистят. Те са доста големи по размер, така че са по-подходящи за просторни бани.

Производителите на водопроводни инсталации предлагат и други интересни възможности за решаване на индивидуални потребителски заявки. Те включват мивки за пералня, умивалници с много компактни купи, помощни мивки за пране на дрехи и други модели.

Материал

Силата и издръжливостта на водопроводните инсталации зависи от материала на производство. В магазините можете да намерите продукти от:

 • Фаянс– най-разпространеният вид санитарна керамика. Материалът има добри експлоатационни характеристики и относително ниска цена. Покритието със специална глазура прави санитарния фаянс изработен от него хигиеничен, издръжлив, естетичен и лесен за почистване.
 • Порцелан– по-скъп и издръжлив вид керамика в сравнение със санитарния фаянс. Порцеланът не абсорбира мръсотия и миризми, лесно се грижи за него, но струва порядък повече от фаянса.
 • Неръждаемата стомана е лек, удароустойчив и вандалоустойчив материал. Стоманените купи са лесни за поддръжка и издържат дълго време, но издават шум, когато са изложени на водни струи и могат да станат тъпи и надраскани с течение на времето.
 • Стъклена чаша– стилен и естетичен, но доста взискателен материал. Стъклените водопроводни тела са привлекателни на външен вид, но петна от мръсотия и сапун винаги са много видими по повърхността им. В допълнение, стъклото е чувствително към механични повреди – лесно се надрасква и начупва, когато малки предмети падат или се третират с абразивни съединения;
 • Изкуствен и естествен камък– скъпи, но красиви, здрави и издръжливи материали. Каменните мивки са много естетически приятни на външен вид, но също така са капризни: страхуват се от механични натоварвания, не са съвместими с всички почистващи съединения и също тежат доста, което затруднява монтажа.

Най-голямата и разнообразна гама от модели е за фаянсови и порцеланови купи. Други материали донякъде ограничават дизайнерите и производителите в разработването на оригинални форми, но те предлагат огромна цветова палитра за всеки интериорен дизайн.

Форма

Съвременните водопроводни инсталации могат да приемат голямо разнообразие от форми, но има няколко общоприети вида мивки, които повечето купувачи предпочитат:

 • КръгълИовалмоделите са класически мивки, които изглеждат добре в интериори от всеки стил. Те са ергономични и удобни за ежедневна употреба. Благодарение на липсата на ъгли, купата е лесна за поддръжка и поддържане чиста. В допълнение, овалната и кръгла санитария рационално използва пространството на банята.
 • КвадратИправоъгъленопции – просторни и не най-компактните сортове. Те се използват най-добре в просторни стаи и трябва внимателно да изберете комбинацията на купата с друго оборудване и интериорни предмети, така че мивката да не изглежда като нещо чуждо в стаята.
 • Полукръгламивки – такива модели имат една страна плоска, с която са в непосредствена близост до стената, а втората, предната част – във формата на полукръг. Купите с тази форма са компактни и не изискват място за монтаж – могат лесно да се монтират в почти всяка част на банята. Освен това са доста компактни и следователно могат да се използват дори в много малки пространства.
 • Ъгълмоделите са добър вариант за малки бани. Те са разположени в ъгъла на стаята и оползотворяват максимално отделеното пространство. Комуникациите могат да бъдат покрити с компактен шкаф, който също ще служи като шкаф за хигиенни артикули и домакински химикали.

Изключителните колекции на производителите на санитарен фаянс могат да включват и модели с нестандартни форми – миди, лотоси, антични амфори. Има смисъл да се инсталират такива купи в просторни бани, където няма проблеми с организирането и използването на използваемото пространство.

Оборудване

Мивките за баня могат да се продават без оборудване (само корито) или допълнително оборудвани със следните приспособления и аксесоари:

 • Миксер– механизъм, който комбинира топлата и студената вода в едно и осигурява водоснабдяване на потребителя. Най-популярните опции садвуклапанилиединичен лост, те са и най-удобни за ежедневна домашна употреба. Също така в продажбатласък,порционираниИсензорнивидове миксери.
 • Сифон– конструкция, свързваща мивката с канализацията. Действа като филтър, който задържа твърди отпадъци, както и уплътнение за миризми от канализацията. Благодарение на водна тапа или специално механично устройство, той задържа неприятните миризми вътре в системата, предотвратявайки проникването им в помещението.
 • Крачна клапа– устройство за блокиране на дренажния отвор. Позволява ви да напълните мивката с вода, за да измиете лицето си, да измиете малки предмети или да се обръснете.
 • Отцедете и прелейте– оборудване, предпазващо от преливане на вода през ръбовете на мивката при запушен канал. След като достигне определено ниво, водата просто изтича през специален отвор в купата на мивката през дренажно-преливната тръба в канализацията.

Като допълнителни опции някои модели мивки могат да имат специално антибактериално, водо- и мръсотейко покритие на купата. Такива мивки остават чисти по-дълго и върху тях не се развиват бактерии. Използването на тези купи е по-хигиенично, а поддръжката е по-лесна и бърза.

Как да изберем мивка за баня

 • Когато купувате само самата купа, вижте дали има дупка за кран. Някои модели може да го нямат. В този случай ще трябва да го направите сами или да монтирате смесителя на стената над мивката.
 • Оптималните размери на мивка за баня са: ширина – 40-70 см, дълбочина – 30-60 см. Дължината ще зависи от това къде ще монтирате умивалника. Особено важен параметър е дълбочината на купата: ако е твърде плитка, пръските постоянно ще летят по пода; ако е твърде дълбока, не изглежда естетически и заема допълнително място.
 • Преди да купите, внимателно проверете избраната купа, не трябва да има повреди на повърхността й, дори и най-незабележимата. Всяка драскотина или чип значително намалява живота на продукта.
 • Обърнете внимание на цветните черупки. Разбира се, класическото бяло е универсално и изглежда страхотно във всеки интериор, но жълтите, зелените, розовите, сините и дори черните чаши лесно могат да направят банята наистина оригинална и интересна. След като изберете цветен модел, уверете се, че интериорът има „поддръжка“ за него в същия нюанс. Това може да бъде например тоалетна чиния от същата колекция и в същия цвят като избраната мивка.
 • Ако сте по-висок от средния, изберете внимателно височината на мивката. Дайте предпочитание на надземни или висящи модели – те могат да бъдат монтирани на удобно разстояние от пода.

Разбира се, всяка баня е индивидуална и има нужда от собствена мивка. Но за да изберете идеалния модел за вашия дом, който отговаря на всички нужди на потребителите, трябва добре да разберете поне основните параметри на покупката: характеристики на дизайна, материал на производство, форма на купата и нейното оборудване с допълнителни опции.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане