Какво никога да не поставяте в контейнера за хранителни отпадъци на вашата мивка

Мелачки за отпадъци

В процеса на живот ние произвеждаме много боклук всеки ден. Вместо да ги изхвърлят на боклука, съвременните хора все повече купуват мелнички за хранителни отпадъци. Но проблемът е, че не всеки материал или предмет може да бъде изхвърлен безопасно с това устройство, без да се счупи или повреди. Нека разберем как правилно да боравим с домакински шредер.

Принципът на действие на хеликоптера

Мелничката за битови хранителни отпадъци, по-рядко наричана тритуратор, е компактно устройство, чиято цел е да ви освободи от боклука, като го смила на малки парчета. Обикновено се монтира под кухненската мивка и директно се свързва с нейната фуния, поемайки цялата твърда маса.

Този метод на изхвърляне прави живота много по-лесен, защото не е необходимо ръчно да изгребвате отпадъците от мивката. Устройството разполага с въртящи се ножове, задвижвани механично или електрически.

Какво да не хвърляме в шредера

Независимо от вида на устройството и мощността, ножовете на резачка за хранителни отпадъци не могат да се справят с всеки предмет, който попада в него. Някои вискозни материали могат да блокират или усложнят въртенето. Други могат дори да счупят механизма, докато други не могат да бъдат изпратени в канализацията поради екологични и санитарни причини.

Нека да разгледаме по-отблизо какъв вид боклук е проблематичен:

  1. Метал и пластмаса. Те често могат да се окажат в мивката като отделни малки компоненти от опаковката на храните. Тези твърди материали, ако не счупят режещите части, то поне ще доведат до затъпяване. Освен това твърдите частици могат да заседнат по-нататък по трасето в канализационните тръби и да създадат запушване.
  2. Кости. Някои кости и техните компоненти могат да се хвърлят в мелница за храна поради тяхната мекота. Например кости и хрущяли от пиле и други малки животни. Ножовете обаче не са предназначени за нарязване на дебели, твърди скелетни части на добитък като крави и прасета.
  3. Масло и мазнина. Самата мелница може да няма проблем с обработката на тези вискозни вещества. Основният проблем е, че мазнината има тенденция да се втвърдява и да запушва проходите на канализационните тръби. В допълнение, маслата и водата създават смес, която намалява ефективността на смилането.

Друг вид отпадъци, с които домакинският шредер не е приятелски настроен, са влакнестите структури. Те включват кори от цитрусови плодове, царевица и артишок. Тези продукти могат да запушат механизма. Също така избягвайте да хвърляте в устройството семена и черупки от растения, текстилни елементи (въжета, конци), ластици, химикали и токсични вещества.

Правила за употреба и грижа

Следенето на това какво отива във вашата битова машина за отпадъци е само част от условията, при които устройството ще служи дълго и надеждно. Също така е важно да следвате други правила и препоръки за употреба:

  1. Не всичко наведнъж. Боклукът трябва да се зарежда в контейнера на шредера постепенно, което позволява да се обработва последователно на малки порции.
  2. Водата е важна. Не насилвайте устройството да „дъвче на сухо“. Точно като човешката уста, мелничката за отпадъци ще направи много по-лесно смилането на отпадъците и течността заедно, разреждането и смесването им в едно течащо вещество.
  3. Старт и край. Боклукът трябва да се изхвърля във вече работещо устройство. Не е разрешено включването на механизма, когато е напълнен до горе, което води до повреди поради твърде рязко натоварване на ножовете. Също така изключете устройството след пълно смилане.

И накрая, ето няколко съвета за грижа за вашия шредер:

  1. Редовно почиствайте и обезмаслявайте контейнера и компонентите, като използвате четки и меки почистващи препарати.
  2. Един от най-добрите методи да направите шредера блестящ и чист е да добавите лимонена киселина и да го включите, като го изплакнете с вода.
  3. Периодично включвайте устройството с малки твърди разхлабени частици, за да почистите труднодостъпните части на механизма и стените на близките тръби.

Следете и техническото състояние на шредера. Затегнете разхлабените винтове своевременно. Ако има механична повреда или деформация, свържете се с техник или сменете частите сами.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане