Мощност на мелнички за хранителни отпадъци

Мелачки за отпадъци

Мощността на шредерите за хранителни отпадъци е една от най-важните характеристики, която пряко влияе върху избора на конкретен модел. Ефективността на диспозера зависи от мощността, тоест от интензивността, с която може да преработи хранителните отпадъци, както и от състава на тези отпадъци. По-мощните устройства са предназначени например за смилане на малки животински кости, влакнести продукти – като царевични кочани, кори от банани, кори от ананас – както и семена от плодове и горски плодове, големи люспи и рибени кости. В допълнение, по-бързото изхвърляне на отпадъци означава по-голям комфорт, тъй като нивото на шума, когато шредерът е включен, може да бъде доста високо. 

Изборът на по-мощно устройство е правилното решение, ако къщата или апартаментът има надеждно окабеляване и устройството ще бъде свързано към отделен заземен контакт. Но винаги ли е необходимо да се стремим да закупим устройство с максимална мощност, тъй като цената на такива шредери може да бъде доста висока, а консумацията на енергия може да бъде доста значителна? 

Избор на устройство по мощност

Ръководството за потребителя обикновено показва мощността на устройството в hp. (конски сили) и консумация на мощност във W – тоест количеството електроенергия, което е необходимо за нормална работа. Можете да се съсредоточите върху всеки от тези показатели, като вземете предвид, че 1 к.с. = 746 W. По правило мощността на диспозерите варира от 300 до 1200 W.

  • Моделите с мощност 300-500 W са най-малко продуктивни, има смисъл да ги купувате за малко семейство, където готвят рядко. Подходящи са и за малки кухни.
  • Устройствата с мощност 500-700 W се считат за стандартни, те ще бъдат най-добрият вариант за семейство от 4-5 души, където се готви много и постоянно.
  • Диспозерите с мощност над 700 W са подходящи за монтаж в частни домове, особено там, където има голяма градина.
  • И накрая, шредерите с мощност над 1000 W могат да бъдат класифицирани като полупрофесионално и професионално оборудване.

Освен мощността, при избора на модел може да се съобразите и със скоростта на въртене на диска – колкото по-висока е тя, толкова по-ефективно и бързо ще бъде раздробяването на отпадъците. За първокласни модели тази цифра може да варира от 1200 до 2700 об / мин, а оптималната му стойност е 1400–1800 об / мин. Някои модели имат възможност за регулиране на скоростта на въртене.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане