Запушен контейнер за хранителни отпадъци – как да го поправите

Мелачки за отпадъци

Запушен контейнер за хранителни отпадъци – как да го поправя? Съвременните устройства за изхвърляне на отпадъци ви позволяват да рециклирате почти всички почистващи материали и остатъци от храна, както и някои видове нехранителни отпадъци – хартиени салфетки, кърпи и фасове от цигари. Въпреки това, ситуацията, когато диспозерът се запуши, остава доста често срещана: като правило това се дължи на неправилна работа или нередовна поддръжка на устройството. Шредерът може да е попаднал в отпадъци, с които не може да се справи, да са се натрупали остатъци от храна или бучки мазнина.

Последствията от запушване могат да бъдат различни – например устройството може напълно да спре да работи, включително поради задействане на защитната система, пневматичният бутон спира да работи, отпадъците не се измиват в канала и мръсната вода наводнява мивката. 

Как да почистите мивката за изхвърляне на хранителни отпадъци

Процедурата за почистване на запушен дозатор зависи от естеството на проблема. 

  1. Ако бутонът за захранване не работи, защото в него е попаднала мръсотия или вода. Проблемът може да бъде решен доста лесно. Сигналът към електрическия превключвател на диспозера се предава с помощта на въздушно налягане. Бутонът, монтиран на плота, може да се разглоби чрез вдигане на металния фланец и премахване на тласкача. След това можете да почистите „стъклото“ на бутона с всяка салфетка. Възможно е също така да е нарушена целостта на тръбата, през която се подава въздух под налягане – тогава тази тръба просто трябва да бъде заменена. 
  2. Лесно се почистват и външните части на чопъра, които се намират в мивката – специална филтърна мрежа с тапа и капак, наречен стопер, капак, устойчив на пръски и фланец. Филтърната мрежа предотвратява случайно навлизане на прибори и други чужди предмети в чопъра и обикновено е изработена от неръждаема стомана. Можете дори да го миете в съдомиялна машина. Защитното от пръски покритие от силикон или гума се сваля лесно и може да се почиства с четка или гъба с препарат. Остатъците от храна могат да се натрупат между този капак и фланеца, така че той също трябва да се почиства редовно.
  3. Очаква се по-трудоемка работа, ако устройството е включено, двигателят работи, но дискът не се върти и отпадъците не се смачкват. Тази ситуация е особено опасна, защото двигателят може да прегрее и дори да се повреди. Повечето производители са оборудвали продуктите си с възможност за премахване на запушвания. В долната част на устройството има дупки, където можете да поставите ключа, доставен с диспозера, и по този начин да избутате остатъците от храна. При други модели можете да почиствате чопъра отгоре, през отвора на мивката. Разбира се, устройството трябва да бъде изключено от мрежата. 
  4. Ако се е задействала автоматичната защита от претоварване, трябва да намерите бутон в долната част на диспозера и да го натиснете, за да рестартирате устройството. 

Как да почистите контейнер за хранителни отпадъци

Понякога, за да премахнете и предотвратите запушванията, е достатъчно да използвате препарат – например течен сапун или препарат за миене на съдове, за които е известно, че могат да разграждат мазнините. Продуктът се добавя към водата, постъпваща в диспозера, който се включва за 30-60 секунди и промива камерата, след което отива в канализационната система.
Не всеки обича да използва домакински химикали, така че можете да замените течността за миене на съдове или сапуна с естествени продукти. Най-лесният начин да направите това е да смилате обикновен лимон, като първо го нарежете: твърдите парченца кора почистват вътрешността на камерата от полепнали остатъци от храна, лимонената киселина разтваря мазнините и неприятната миризма се заменя с аромата на цитрусови плодове. 

Точно като лимонената киселина, 9 процента оцетна киселина ще повлияе на запушванията. Също така трябва да се излее в работещ хеликоптер с отворена студена вода. За да предотвратите пръски по ръцете и лицето си, препоръчително е да използвате предпазна капачка. Строго е забранено да се налива оцетна есенция: тя може да корозира пластмасовите части на устройството. Вместо оцет можете да използвате обикновена сода за хляб. 

Едно от най-добрите решения за премахване на запушвания е обикновеният лед. Често се използва заедно с оцет или лимонена киселина. Поради своята твърдост, натрошените ледени парчета са особено добри за почистване както на стените на камерата, така и на механизма за смачкване от заседнали парчета храна. Експертите обикновено препоръчват периодично смилане на твърди продукти в диспозера, който може да изстърже плаката и остатъците от храна, които са се утаили в камерата. Но ако пилешки кости, утайка от кафе или малки плодови семки не винаги са под ръка, тогава можете да получите малко количество лед доста бързо. 

В допълнение, специализирани продукти могат да се използват за премахване на запушвания, но тяхната гама не е много широка, а цената е сравнително висока.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане