10 съвета за избор на кухненска мивка от неръждаема стомана: размер, форма, тип на монтаж

Съвети за кухненски мивки

Изборът на кухненска мивка е важна стъпка в създаването на удобна и функционална кухня. И въпреки че има много възможности, мивките от неръждаема стомана остават най-популярни и практични. В тази статия ще ви дадем 10 съвета, които ще ви помогнат да изберете и намерите идеалната мивка от неръждаема стомана за вашата кухня.

Първото нещо, което трябва да решите, е размерът на вашата мивка. Това е важно, за да вземете предвид размера на работната си площ, както и планираното оформление на кухнята. Втората стъпка е да изберете формата на мивката, която може да бъде правоъгълна, кръгла или ъглова. При избора на формата на мивката е добре да запомните, че при ъгловите модели пространството се използва по-добре, като се осигурява възможно най-голяма работна площ.

Важно е да се знае, че неръждаемата стомана притежава уникални свойства като устойчивост на корозия, устойчивост на удар и дълготрайност, което я прави идеален материал за кухненски мивки.

Третият съвет се отнася до типа на монтаж на мивката: тук можете да избирате между мивки, които могат да се поставят, мивки, които могат да се вмъкнат, и мивки, които се поставят на пиедестал. Мивката за вграждане е класическият модел, който се поставя направо в работния плот, докато мивката за поставяне е предназначена за монтаж върху плот с по-висок ръб. Мивките за вграждане, от друга страна, изискват професионален монтаж, тъй като трябва да се монтират под работния плот, и са по-подходящи за плотове от изкуствен камък или масивни дървени плотове.

Следващата стъпка е да се проучат различните възможности на мивките от неръждаема стомана, като например наличието на дъски за рязане, капаци и други аксесоари, които могат да улеснят работата в кухнята. Потърсете мивки, които са снабдени с мек шумопоглъщащ слой, за да се намали значително нивото на шума при работа с вода.

№1. Качество на стоманата за мивката

При избора на мивка от неръждаема стомана един от най-важните критерии е качеството на стоманата. Различните видове стомана имат различни свойства, които пряко влияят върху здравината, устойчивостта на корозия и дълготрайността на мивката.

Аустенитната неръждаема стомана е най-разпространеният и оптимален вид стомана за производство на кухненски мивки. По-специално, това са класовете 304 и 316. Те се характеризират с висока устойчивост на корозия, здравина и устойчивост на натоварване.

 • Марка 304 е най-популярният и достъпен клас стомана за кухненски мивки. Той постига добър баланс между устойчивост на корозия и цена. Дебелината на стоманата може да варира от 0,6 до 1,2 мм, което се отразява на здравината на продукта.
 • Стока 316 е по-скъпа стомана, но и с по-високо качество. Тя предлага повишена устойчивост на корозия поради наличието на молибден и е оптималният избор за райони с висока влажност и солена вода.

В допълнение към класа на стоманата, когато избирате кухненска мивка, обърнете внимание на индекса Cr-Ni, който се състои от две числа, разделени с тире. Първото число показва процентното съдържание на хром в стоманата, а второто – процентното съдържание на никел. Колкото по-високо е съдържанието на тези елементи, толкова по-голяма е корозионната устойчивост на стоманата.

 1. Най-разпространеният вариант е стомана 18-10. В този случай стоманата съдържа 18 % хром и 10 % никел. Тя предлага добър баланс между свойства и цена, което я прави оптимален избор за повечето потребители.
 2. Стоманата 18-8 е с по-ниско съдържание на никел и следователно има по-малка устойчивост на корозия. Въпреки това той е подходящ и за повечето битови приложения.
 3. Стал
 4. Стилът 18-9 е междинен вариант, който осигурява приемлива устойчивост на корозия на достъпна цена.

В заключение, когато избирате кухненска мивка от неръждаема стомана, обърнете внимание на качеството на стоманата и нейните характеристики като клас, дебелина, съдържание на хром и никел. Те определят здравината, издръжливостта и устойчивостта на мивката на корозия, които са важни за удобната и дълготрайна употреба.

№2. Предимства и недостатъци на мивките от неръждаема стомана

Мивките от неръждаема стомана са един от най-популярните избори при покупка на кухненска мивка поради своите характеристики и качества. Но както всеки друг материал, и те имат своите предимства и недостатъци.

Предимства на мивките от неръждаема стомана:

 • Трайност: неръждаемата стомана има висока степен на издръжливост, което я прави устойчива на износване, влага и високи температури. При правилна грижа можете да се наслаждавате на мивката си от неръждаема стомана в продължение на много години.
 • Хигиена: неръждаемата стомана е гладък, непорест материал, който намалява вероятността от размножаване на микроорганизми. Това е особено важно в кухнята, където поддържането на ред и чистота е задължително.
 • Лесни за почистване:Мивките от неръждаема стомана са лесни за почистване с помощта на почистващи препарати и гъбички. Така че можете бързо и без усилие да поддържате мивката си чиста и подредена.
 • Стандартният дизайн:неръждаемата стомана придава на тази мивка модерен и отличителен вид, който може да бъде интегриран във всеки интериор на вашата кухня.
 • Различни форми и размери:На пазара има много различни модели мивки от неръждаема стомана, които отговарят на различните нужди и предпочитания на клиентите. Можете да изберете мивката, която най-добре подхожда на вашата кухня и на вашия начин на живот.

Недостатъци на мивките от неръждаема стомана:

 • Уязвимост към драскотини и петна:Повърхността от неръждаема стомана може да не е устойчива на механично натоварване, което с течение на времето може да доведе до малки драскотини. Възможни са и петна от вода, особено ако водата съдържа голямо количество минерали.
 • Шум:Поради тънкостта на металните стени при някои модели мивки е възможно да се генерира определено ниво на шум по време на употреба. Много производители обаче предлагат мивки със специално антивибрационно и шумоизолиращо покритие, което намалява този недостатък до минимум.
 • Цена: Въпреки че мивките от неръждаема стомана са сравнително достъпни, те могат да бъдат по-скъпи от алтернативните материали, като например мивките от гранит. Въпреки това те предлагат добро съотношение между цена и качество.

Претегляйки всички предимства и недостатъци на мивките от неръждаема стомана, заключението е, че те са добър избор за повечето кухни. При правилна грижа и поддръжка тази мивка ще ви осигури години на комфортна употреба. Не забравяйте да вземете предвид размера, формата и вида на монтажа на мивката, за да определите най-добрия вариант за вашата кухня.

№3. Метод на производство на мивката от неръждаема стомана

Методът на производство на кухненските мивки от неръждаема стомана е важен, тъй като влияе върху качеството, издръжливостта и дълготрайността на продукта. Като цяло съществуват два основни метода за производство на мивки от неръждаема стомана: щамповане и заваряване.

Може да се разграничи щамповането и заваряването.

Щамповани мивки

 • Процесът на щамповане се извършва с помощта на специална хидравлична машина, която под налягане разточва листа от неръждаема стомана и го оформя в необходимата форма, което улеснява работата и оформянето на големи парчета неръждаема стомана
 • Не е необходимо да се покриват заваръчните шевове
 • Естетичен външен вид и сигурност на съединението
 • Възможни незначителни повреди по повърхността (драскотини, вдлъбнатини) вследствие на удар на метал в метал
 • Относително ниски разходи за почистване

Заварени мивки

 • Производството на мивки чрез заваряване включва съединяване на отделни части на продукта с помощта на процес на заваряване
 • Постига се по-високо качество и здравина на продукта с по-фини ъгли и по-изчистени линии
 • За мивките, заварени чрез заваряване, се използват по-дебели стоманени листове, което гарантира по-здрав и твърд продукт
 • Заваряването може да бъде външно или вътрешно (рамка)

Когато избирате кухненска мивка, обърнете внимание на начина на производство на продукта. Щампованите мивки са подходящи за икономични варианти и по-малки бюджети, но може да са по-малко издръжливи и здрави. За разлика от тях заварените мивки предлагат по-високо качество, здравина и издръжливост, но са и по-скъпи.

Не забравяйте, че при избора на мивка от неръждаема стомана е важно да вземете предвид качеството на стоманата, размера, формата и вида на монтажа в зависимост от вашите предпочитания и разположението на кухнята.

№4. Дебелината на стоманата

Един от най-важните критерии за кухненска мивка от неръждаема стомана е дебелината на използваната стомана. Това несъмнено ще изиграе голяма роля за това колко издръжлив и използваем е продуктът. Нека разгледаме по-подробно каква дебелина на стоманата е оптимална за кухненска мивка и за какво трябва да внимавате.

Как се измерва дебелината на стоманата?

Дебелината на стоманата се измерва в гауси – единицата за магнитна индукция. Колкото по-висока е тази стойност, толкова по-дебел и качествен е материалът. Типичните стойности могат да варират от 0,5 мм до 1,2 мм, но за мивки за комунални услуги 1-2 мм са рядкост.

Плюсове и минуси на различните дебелини на стоманата:

 • Тънката стомана (0,5-0,7 мм) обикновено е бюджетният вариант за мивки, който позволява известна деформация и повишен шум при употреба. Освен това този материал е по-малко издръжлив и по-бързо губи външния си вид. За временно решение обаче те могат да бъдат подходящи.
 • Стомана със средна дебелина (0,8-0,9 мм) е най-доброто съотношение между цена и качество. Тези мивки вече са достатъчно здрави и издръжливи, а освен това са по-малко шумни при употреба. Възможно е обаче да възникнат проблеми с корозията, ако не се поддържат правилно.
 • Дебела стомана (1,0-1,2 мм) – максимална здравина и издръжливост. При подходящи грижи такива изделия ще издържат много години без загуба на външен вид или експлоатационни характеристики. Те, разбира се, са най-скъпият и привлекателен вариант за кухненски мивки от неръждаема стомана.

Когато избирате кухненска мивка от неръждаема стомана, трябва да вземете предвид дебелината на стоманата, която отговаря на вашия бюджет и очаквания. Препоръчваме ви при избора си да търсите продукти от доверени производители, тъй като има по-голям шанс продуктът да е с добро качество и да отговаря на обявените спецификации.

№5. Дълбочина на мивката

Едно от най-важните неща, които трябва да вземете предвид при избора на мивка от неръждаема стомана, е дълбочината на купата. Дълбочината на мивката ще окаже пряко влияние върху лекотата на използване и функционалността на мивката при миене на съдове и приготвяне на храна.

Варианти на дълбочината на мивката

 1. Малка мивка (до 15 см) – подходяща е за малки кухни, но може да бъде неудобна при твърде интензивно използване поради пръски и малки обеми.
 2. Средна дълбочина (15-20 см) – най-разпространеният вариант, подходящ за повечето кухни и предлагащ високи нива на комфорт
 3. Мивка с голяма дълбочина (20-25 см и нагоре) – идеална за активни кухни, в които се готви много и се приготвят големи съдове, тъй като позволява да се съберат големи обеми вода и продукти

В зависимост от стила ви на готвене и очакваното натоварване на мивката, изберете подходяща дълбочина на купата, която да отговаря на нуждите ви и да се вписва в дизайна на кухнята ви.

Дълбочината на купата е идеалният избор за активни кухни, където се готви много и се мият много съдове.

Предимствата на дълбоките мивки

 • Спасяване на вода чрез намаляване на водното налягане;
 • Разширено работно пространство за измиване на големи предмети
 • Съкращаване на пръските върху работния плот и пода
 • Може да се използва като допълнително работно пространство, когато е затворено със специалния капак.

Въпреки че дълбоките мивки са предпочитани от гледна точка на лесната им употреба, те може да не са подходящи за малки кухни. В такъв случай изберете мивка със средна дълбочина, която съчетава функционалност с компактни размери.

№6. Цвят и вид на повърхността за мивка от неръждаема стомана

Цвят и вид на повърхността играят важна роля при избора на мивка от неръждаема стомана. Те влияят върху начина, по който мивката изглежда и функционира, както и върху това колко лесно ще бъде да се грижи за нея. Нека разгледаме някои популярни цветове и видове повърхности от неръждаема стомана:

 1. Сатинирана неръждаема стомана – Сатинираният нюанс е класическият и най-разпространеният вариант на повърхност за кухненски мивки от неръждаема стомана. Той има комбинация от полирани и матови зони, което придава на мивката елегантен и сдържан вид. Благодарение на мекия си гланц този тип повърхност е по-малко податлива на надраскване и пръстови отпечатъци.
 2. Полирана неръждаема стомана – Мивките с полирана повърхност имат гладък лъскав вид и могат да придадат на кухнята ви по-луксозен вид. Но имайте предвид, че те лесно се надраскват и оставят отпечатъци от пръсти, така че изискват много повече грижи и поддръжка.
 3. Матова неръждаема стомана – Тази повърхност е по-дискретна и универсална, тъй като скрива драскотините и пръстовите отпечатъци. Ако предпочитате покритие с нисък гланц, този вариант може да бъде идеалният избор.
 4. Рибрена повърхност – Мивките с рибрена повърхност от неръждаема стомана могат да бъдат идеалното решение за тези, които обичат оригиналния дизайн. Набраздената структура създава интересен визуален ефект и придава индивидуалност на мивката. В същото време тази повърхност е и сравнително лесна за почистване и устойчива на надраскване.

Важно е да изберете вида повърхност, която ще се съчетае с вашия интериор и същевременно ще отговаря на нуждите ви от грижи. Без значение кой вариант ще изберете, важно е да не забравяте да почиствате и поддържате мивката си редовно, за да удължите живота ѝ и да запазите добрия ѝ вид за дълго време.

№7. Формата на мивката и броят на чашите

Формата на мивката и броят на чашите са важни при избора на мивка от неръждаема стомана. Те определят функционалността и естетиката на мивката във вашата кухня. Има няколко фактора, които трябва да вземете предвид, преди да вземете решение за формата и броя на купичките:

Можете да избирате измежду няколко различни форми на мивки.

 1. Размер на кухнята:Ако разполагате с малка кухня, компактните мивки са идеални за пестене на място. В по-големите кухни можете да си позволите мивки с две или повече чаши и по-интересни форми.
 2. Брой хора в домакинството:Ако имате голямо семейство, определено трябва да изберете мивка с две купи, за да улесните миенето и сушенето.
 3. Дизайнерски предпочитания: Когато избирате мивка, обърнете внимание на това как тя се вписва в останалата част от кухнята ви. Може би определена форма или брой купи биха създали по-хармоничен цялостен стил.

Формата на мивката

Следните основни форми на мивките от неръждаема стомана са следните:

 • Правоъгълна – класическа форма, която се вписва идеално във всеки интериор и е практична за използване.
 • Кръгла – елегантна и изящна форма, която ви позволява да поберете повече прибори в малко пространство.
 • Угловна – идеалното решение за оптимално използване на кухненското пространство, особено когато става въпрос за ъглови шкафове
 • Небалансирана – нестандартна форма, която прави мивката не само функционална, но и стилна

Брой чаши

По отношение на броя на чашите кухненските мивки от неръждаема стомана могат да бъдат:

 • с една купа – класически вариант, идеален за малки кухни, в които пространството е на първо място.
 • с две купи – практичен вариант за по-големи семейства, където едната купа се използва за миене, а другата за сушене.
 • с три купи – при него може да има една основна купа и две допълнителни купи за смесване на храна, обработка на плодове и зеленчуци и т.н.

№8. Вид на монтажа на мивката от неръждаема стомана

Типът на монтаж на мивката от неръждаема стомана играе важна роля при избора ви. Ще трябва да му обърнете специално внимание, защото той пряко влияе върху това колко практична е мивката и колко елегантно изглежда. В зависимост от вида на монтажа, следните са основните категории

 1. Мивка за плот
 2. Мивка с плосък ръб
 3. Площадната мивка
 4. Интегрирана мивка

Тогава, като вземете предвид бюджета си, вида на работния плот и предпочитанията си, можете да изберете вида мивка от неръждаема стомана, която най-добре отговаря на нуждите ви.

№9. Аксесоари за мивката

Когато избирате мивка от неръждаема стомана, трябва да обърнете внимание и на аксесоари, които правят миенето по-лесно и по-удобно. Съобразете се с вашите нужди и предпочитания. Няколко основни опции за аксесоари, които трябва да разгледате:

 1. Дъска за рязане може да бъде изработена от различни материали (дърво, пластмаса, неръждаема стомана). Важно е дъската да е устойчива на подхлъзване и на ножове. В някои случаи дъските са проектирани така, че да могат да се поставят върху рамката на мивката, като по този начин се увеличава работната повърхност в кухнята.
 2. Дъска за миене на съдове.Може да бъде вградена или допълнителен аксесоар, предназначен за монтиране над мивката и позволяващ на водата да капе леко на дъното. Основните използвани материали са неръждаема стомана, алуминий или пластмаса с покритие, което е устойчиво на корозия.
 3. Дозаторът за перилни препарати спомага за спестяване на място върху работния плот и задържа перилния препарат в поставката на мивката. По този начин мястото за миещия препарат е винаги на една ръка разстояние и в непосредствена близост.
 4. ФилтърСистеми за пречистване на водата. Добавянето на филтър за пречистване на водата директно към кухненската мивка осигурява чиста филтрирана вода в кухнята. Някои модели мивки вече са оборудвани с такива системи или имат отвори за монтирането им.
 5. Коланче или цедка за отстраняване на отпадъци Монтирано от долната страна на мивката, то предотвратява попадането на хранителни отпадъци и отпадъци във водната система. Освен това този аксесоар може да се използва като временно хранилище за измиване на плодове и зеленчуци преди повторното им готвене.

№10. Най-добрите производители на мивки от неръждаема стомана

Изборът на качествена мивка от неръждаема стомана до голяма степен зависи и от производителя. На пазара има много компании, които предлагат продукти в различни ценови категории и с различна функционалност. Тук са представени няколко от най-популярните и доказали се във времето марки.

 1. Blanco. Тази немска марка заслужено се счита за един от лидерите в производството на мивки от неръждаема стомана. Продуктите на компанията съчетават напредничави технологии, лесна употреба и стилен дизайн. Мивките Blanco са изработени от неръждаема стомана и са предназначени за дълготрайна и тежка употреба.
 2. Franke. Друг известен производител на мивки от неръждаема стомана от Германия. Franke обръща особено внимание на потребителското изживяване и качеството на своите продукти. Множеството гами и технически иновации се харесват на тези, които ценят издръжливостта и стила.
 3. Тека. Испанската марка Teka е известна със своите висококачествени мивки от неръждаема стомана и достъпни цени. Отличното съотношение цена-качество прави този издръжлив продукт по-достъпен за голям брой клиенти.

.

Качеството на материалите и финишното покритие е също толкова важно, колкото и външният вид и дизайнът. То оказва пряко влияние върху издръжливостта и функционалността на мивката. Купуването от надеждни производители увеличава шансовете ви за дълга и удобна употреба. По-долу е представена таблица, в която са изброени най-популярните марки и техните характеристики. . . . . . . . . . . . . .

МаркаСтрана на производствоСвойства
BlancoГерманияВисококачествена стомана и усъвършенствана технология
ФранкеГерманияКомфорт и технологични иновации
ТекаИспанияКомпромис между цена и високо качество

Дълбочина на кухненската мивка от неръждаема стомана

Ако при избора си се интересувате от дълбочината на мивката, разгледайте различните варианти за дълбочина на мивките от неръждаема стомана. Обикновено те варират от 15 до 20 см, но има и по-дълбоки модели. Дълбоката мивка ви помага да поберете повече съдове и улеснява почистването на плодовете и зеленчуците.

 • 15 см – подходяща за малки кухни и ниски съдове;
 • 20 см – идеална за средно голямо количество съдове и удобна работа;
 • 25 см и повече – предлага допълнителен капацитет и е идеален за големи кухни и многодетни семейства.
 • Класически – мивките са правоъгълни или кръгли с гладки ръбове
 • Минималистични – изчистени, геометрични форми на мивките и вградени модули
 • Модерни – мивки с оригинални форми и интересни декорации
 • Прованс или Кънтри – мивки с текстурирани повърхности и декоративни шарки.
Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане