Най-честите повреди на кранове

Съвети за кухненски мивки

Водопроводните кранове изпълняват важна функция в дома на всяко семейство. Това устройство смесва студена вода с гореща вода, което ви позволява да регулирате температурата. Крановете са незаменими за миене, почистване или например готвене. Следователно, внезапна повреда на водоснабдяването буквално спира живота. Нека разберем как бързо да идентифицираме и отстраним проблема.

Смесители за баня

Със сигурност сте запознати със ситуацията, в която трябва много пъти да носите вода от кухнята до банята, за да се измиете, и всичко това, защото кранът е счупен. Освен това често увреждането не е толкова сериозно, че да се обадите на специалист. Ето основните проблеми, които възникват при смесителите за баня:

 1. Воден теч. Ако установите, че водата капе или тече на тънка струйка дори изпод затворен кран, най-вероятно проблемът е в износването на уплътнението. Механизмът на крана съдържа гумирана лепенка вътре в кутията на крана, която предотвратява просмукването на вода. Трябва да се смени. За да направите това, трябва да разглобите устройството, да поставите нов елемент на мястото на стария и след това да сглобите крана.
 2. Температурата не се регулира. Например, отваряте студена вода, докато включвате гореща вода, но температурата на течността все още не се променя или го прави с голямо закъснение. Най-вероятно патронът, в който се смесва вода от две тръби, е запушен.
 3. Самата вода променя температурата си. Този проблем също е свързан с патрона и показва, че този елемент от механизма е спрял да регулира водата вътре в себе си, смесвайки я неправилно. В този случай ще помогне само смяната на касетата.
 4. Кранът не се затваря напълно. Ако това се случи, рискувате да похарчите допълнителни пари за похабена вода. Незабавно изключете подаването на вода и разглобете смесителя. Най-вероятно проблемът е свързан с деформация на дръжката или друга подвижна част. Тук ще помогне ремонтът на устройството в зависимост от вида на повредата или пълната подмяна на компоненти.

Полезен съвет! За да почистите патрона, изключете подаването на вода, свалете дръжката на крана и извадете елемента. Направете малка вана с концентриран оцет или препарат за премахване на котлен камък и оставете патрона в нея поне за час. След това го извадете и го почистете допълнително от останалата мръсотия, като накрая го изплакнете с вода и го поставете обратно на мястото му.

Смесители за кухня

Кухненските кранове могат да станат неизползваеми по същите причини, както и в банята. В допълнение към тях могат да бъдат идентифицирани и други популярни разбивки:

 1. Корозия. При миене на съдове често пръски летят по цялата мивка, включително и по крана. Поради това въртящите се механизми на ставите могат да се покрият с ръжда, което затруднява работата с дръжките и въртенето на чучура. Избършете засегнатите части с мек абразивен препарат, който не уврежда повърхността, и изплакнете с вода.
 2. неприятна миризма. Ако от отвора на смесителя излиза лоша миризма, това означава, че вътрешните тръби на системата са запушени. За да премахнете миризмата, трябва да разглобите миксера, да почистите тръбите със специални средства, да изплакнете със силно водно налягане и да почистите с твърда четка.
 3. Ниско налягане. Ако крановете са напълно отворени, но водата продължава да тече на тънка струя, това може да се дължи на две причини. Първият е липсата на налягане в тръбите. Вие не можете да повлияете, тъй като това е грижа на комуналните служби. Възможно е във вашия район да се извършват ремонти.

Ако сте единственият, който има проблем с налягането, това означава, че филтърът на крана е запушен и е станало по-трудно за потока вода да премине през тесния отвор. В него се е образувал котлен камък и се е натрупала много мръсотия. Проблемът се решава като се свали механизма и се почисти.

Съвети за грижа за вашия кран

За да удължите живота на крана, не пренебрегвайте съветите за внимателно боравене с устройството:

 • почиствайте редовно с препарат;
 • периодично разглобявайте за почистване на вътрешните части;
 • не завъртайте дръжката повече от необходимото;
 • инсталирайте филтър за филтриране на пясък и други малки частици;
 • изолирайте водопровода в райони със силна слана, за да предотвратите замръзване на системата;
 • Сменяйте О-пръстените от време на време.

Ако не можете сами да разрешите проблема, използвайте помощта на специалист. Във всеки случай услугите на професионалист ще струват по-малко от закупуването на нов миксер. Ако не искате да правите ремонт, тогава трябва да помислите за избора на нов продукт. 

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане