Каква мивка да изберете за вашата кухня?

Съвети за кухненски мивки

Колко пъти на ден трябва да мием чинии? Малко хора смятат, но повечето ще отговорят: „Много“. Този процес успокоява някои хора, дразни други. Не е възможно да внушите любов към миенето на съдове само с добре подбрана мивка, но да направите тази процедура удобна е напълно възможно. Именно това е и целта на тази статия. Ще ви кажем коя мивка е най-добре да изберете за кухнята, така че пръските да не летят в цялата стая, така че да не се надраска и да не натрупва мръсотия и миризми.

Материал

Материалът определя как ще изглежда мивката във времето, колко дълго може да се използва и колко лесно се почиства.

1. Неръждаема стомана

Евтин, устойчив на корозия материал с добри експлоатационни свойства. За направата на кухненски мивки се използва стомана с дебелина минимум 0,6 мм. Оптималното съдържание на хром и никел в сплавта е съответно 18% и 10%. Стоманената мивка се предлага в гланцово и матово покритие. Първият блести красиво, но изисква по-чести и внимателни грижи. Гланцираната повърхност показва пръстови отпечатъци, петна и драскотини. При матово покритие петна и дребни дефекти са практически невидими. Неръждаемата стомана е покрита с покрития, които имитират мед, злато или месинг. Те не се износват с времето, тъй като проникват в материала на молекулярно ниво.

Мивките от неръждаема стомана могат да издържат на големи натоварвания, в тях можете да поставите много съдове, тежки зеленчуци и т. н. Друг плюс е устойчивостта на топлина. Материалът не се разрушава при контакт с горещи съдове или гореща вода.

Недостатъкът на стоманата е, че издава доста силен шум при падане на вода. Този проблем се решава с помощта на звукоизолиращ материал, който е залепен към дъното на купата отвън.

Мивка Ukinox Standard STD800.600 –4C 0R е изработена от неръждаема стомана с матова повърхност . Оборудвана е с една купа и крило за сушене на зеленчуци, плодове и ястия. Лесно се почиства с домакински химикали.

2. Гранит

Гранитната кухненска мивка има издръжлива и здрава основа, която не се деформира. Материята е здрава и издръжлива. Добре абсорбира водния шум. Недостатъкът е по-високата цена в сравнение със стоманата. Кръгла мивка Zett Lab T006Q004 е изработена от гранит . Вгражда се в кухнята върху плота. Черният модел с матова повърхност изглежда стилен и запазва оригиналния си вид в продължение на много години. Може да бъде оборудван с шредер за отпадъци.

3. Композит. Това е изкуствен камък, който на външен вид практически не се различава от естествения камък, но е по-евтин. Материалът създава неблагоприятна среда за развитието на микроорганизми, върху него не се образува мухъл. Лесна за обработка – можете да изберете купа с всякаква текстура и шарка. Композитите са издръжливи, не се деформират поради температурни промени и са много трудни за повреда при битови механични натоварвания.

4. Керамика и гранитогрес

Керамиката е устойчива на драскотини и химически агенти. Изработените от него мивки са хигиенични и могат да се дезинфекцират. Те не се страхуват от високи температури (материалът се изпича при температури над 800 градуса по Целзий). Керамичната повърхност абсорбира добре звуците.

форма

Препоръчително е да изберете формата и размера на мивката в съответствие с площта на помещението, оформлението и дизайна.

1. Кръгла купа

Поради липсата на ъгли се почиства лесно. Стандартният диаметър е 45–51 см. Моделите са много по-просторни от правоъгълните или квадратните, но най-често се предлагат само с една купа и без крило. Например Omoikiri Toya 45-IN . Изработена от неръждаема стомана и предназначена за вграждане в плот. Ширина на продукта – 45 см.

2. Овална

Овалните модели са подобни на кръглите, но често са оборудвани с крило. Плотът за тях може да бъде прав или ъглов. Монтажът е доста бърз и лесен. В интериора овалните гъсталаци изглеждат интересни и хармонични. Например лъскавият модел Marrbaxx Kasandra Z110 в бяло е подходящ за класически или модерен стил в кухнята. Оборудвана е с крило за сушене на съдове. В допълнение към мивката можете да поръчате шредер за отпадъци.

3. Трапецовидна

Този модел може да се монтира в ъгъл. Той е просторен и често оборудван с няколко зони за сушене и допълнителни купи. Удобно е да миете големи чинии, тенджери и обемисти храни (например дини). Интересна трапецовидна купа – IDDIS Vane G V30W965I87 . Това е добър вариант, ако имате малка кухня – монтира се в ъгъла. Продуктът е снабден с две купи и крило за по-удобно използване.

4. Квадрат

Стандартните размери са 50×50, 60×60 см. Квадратните модели са по-малко просторни от кръглите, но по-гъвкави. Те могат да бъдат инсталирани в помещения с всякакъв размер, по различни начини. Например ZorgInox RX-5151 е изработен от неръждаема стомана с матово покритие. Вгражда се в горната част на плота и е снабдена с преливник и два отвора за смесители.

5. Правоъгълна

Оборудвана с крило за сушене на съдове/зеленчуци, подходяща за просторни помещения. Тази форма се счита за най-познатата, подходяща както в модерен, така и в класически интериор.

Дизайн

1. С или без крило

Крилото се използва за сушене на съдове и храна. Можете също така да поставите мръсни чинии върху него, ако повърхността на крилото е оребрена, с улуци, през които водата се стича в канала и не се застоява върху плота. Вариантите без крила са подходящи за малки пространства, а също и ако готвите рядко

Ако пространството позволява, по-добре е да закупите водопроводни тела с крила, като Zett LabT151Q004 . Гранитогресният модел в черен цвят с матова повърхност стои елегантно и дискретно. Купата може да бъде разположена отляво или отдясно.

2. С една или повече купи

Купите могат да бъдат еднакви по обем или да варират значително. Единият може да се използва за миене на съдове, а вторият може да се използва едновременно за накисване на тенджери или тигани. Или разпределете един за ястия, а вторият за зеленчуци / плодове. Продуктите с множество контейнери са по-функционални, но изискват много място.

Практичен модел с две купи – Blanco Zia 6S Anthracite 514748 . Оборудвана е с два еднакви резервоара. Между тях лесно се монтира ротационен миксер. Можете да поставите шредер за отпадъци в едно отделение и да го използвате например за почистване на зеленчуци.

3. Размери

Размерът трябва да бъде избран в зависимост от площта на стаята, броя на членовете на семейството и честотата на готвене.

  • Разстоянието от страните до стената или ръба на плота трябва да бъде повече от 5 см.
  • Оптималната дълбочина на купата е от 20 до 50 см. Водата ще се пръска от твърде плитки резервоари (15 см или по-малко), което прави неудобно да се мият големи саксии в тях. Твърде дълбокото няма да е удобно за използване, тъй като ще трябва да се навеждате през цялото време.
  • Ако имате много малка кухня, купете малка мивка, но компенсирайте с по-голяма дълбочина.

Метод на инсталиране

Според метода на монтиране на кухненски мивки има:

1. Вдлъбнатина

Те са вградени в плота и леко стърчат над повърхността му. Преди монтажа в шкафа се прави дупка, която съответства на размера и формата на резервоара. Този метод често се използва за инсталиране на кръгли, овални и трапецовидни контейнери, като Omoikiri Toya 42-IN . Водопроводната инсталация се монтира наравно с плота. Окомплектована е със сифон, дънен кран, изпускател и закрепване.

2. Фактура

Моделите над главата са „капак“, който покрива шкаф или плот. Най-често те са изработени от неръждаема стомана и се използват в модулни комплекти. Например Alveus Classic 100 NAT от полирана стомана. Оборудвана е с крило и две купи, поставени върху плота. Ширина – 120 см, дълбочина – 60 см.

3. Вграден

Моделите за вграждане се монтират наравно с плота. Такава инсталация може да бъде поверена само на професионалист, тъй като е доста сложна.

Допълнителни аксесоари

Стандартният пакет включва купа и комплект водопроводни инсталации под формата на дренаж, тръба и коляно. Може да има и допълнителни аксесоари:

  • Допълнителни кранове за подаване на пречистена вода. В този случай се нуждаете от мивка с допълнителен отвор.
  • Решетка на дъното на купата. Предпазва от надраскване и други повреди.
  • Решетки и сита за дренаж. Предпазва малки остатъци от храна и мръсотия от канализацията. Има метални и пластмасови.
  • Подвижни отцедници за съдове.
  • Шредер за отпадъци. Монтира се преди канала и предпазва от запушване.

производител

За да спечелите увереност, че водопроводната инсталация е добра, по-добре е да не експериментирате с непознати марки. Надеждни производители, които предоставят дълга гаранция за водопроводни инсталации:

1. Укинокс

Ukinox използва хранителна неръждаема стомана и композитен гранит. Асортиментът на марката включва шлицови, надгробни и вградени модели в различни цветове. Производителят произвежда евтини водопроводни инсталации, които получават много положителни отзиви.

2. Омойкири

Японската марка произвежда санитарен фаянс с маркировка CE, което потвърждава, че продуктите Omoikiri са безопасни за здравето и околната среда. Много внимание се обръща на дизайна и разнообразието от нюанси. Например моделът Omoikiri Akisame 78-GM-L е направен в цвят син стомана. Вгражда се на същото ниво като плота и е снабдена с крило за сушене на съдове. Подходящо, ако имате голяма кухня.

3. Моряк

Производителят произвежда водопроводни тела от неръждаема стомана AISI 304 и използва дебели стоманени листове, които гарантират здравината и надеждността на моделите.

4.Grohe

Grohe произвежда купи от неръждаема стомана, издръжлив гранит с PVD покритие, което е устойчиво на драскотини и други повреди. Асортиментът на марката включва както компактни модели без крило, така и големи с крило и две купи. Един от тях е Grohe K70031651AT0 . Изработен от гранит. Цвят – сив, форма – правоъгълник. Дълбочината на модела е 45.7 см.

5. Тека

Производителят използва неръждаема стомана, която съдържа 18% хром и 10% никел. Добавките предпазват материала от корозия и го правят пластичен. Водопроводните тела Teka са покрити със специално антибактериално съединение. Те изискват минимални грижи. Един от популярните модели е TekaAngular 2B полирана стомана 10118005 . Двусекционна е, с оребрено крило. Дизайнът е ъглов, визуално ще увеличи площта на малка кухня.

6. Оулин

Производителят на първокласен санитарен фаянс предлага чаши с различна дълбочина, покрити с наносребро, което предпазва от бактерии. Дренажната система също е подложена на антибактериална и защитна обработка, което удължава експлоатационния живот на всички водопроводни части.

Модел Oulin OL-357 е предназначен за монтаж отгоре. Той е компактен, с кръгла форма, подходящ за малка стая. Моделът е с един отвор за поставяне на смесител. Освен това можете да поръчате шредер за отпадъци в канализацията.

7. Алвеус

Издръжливите и надеждни водопроводни тела Alveus са изработени от стомана CrNi18–10 с дебелина до 1 mm. Това гарантира дълготрайност. Купите се характеризират с топлоустойчивост, повишена устойчивост на удари и механични натоварвания. Асортиментът на производителя включва двусекционен модел Alveus Cadit 70 carbon – G91 1131361 . Изработен е от устойчив гранит.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане