Как бързо да почистите акрилна кухненска мивка?

Съвети за кухненски мивки

Акрилният камък е популярен материал за кухненски мивки поради своята издръжливост, устойчивост на влага и разнообразие от цветове. Мивките от акрил обаче изискват специален подход към почистването. В тази статия ще разгледаме няколко прости съвета за това как да почиствате акрилна мивка бързо и ефективно, така че тя да остане в перфектно състояние.

От многобройните си предимства акрилният камък е изключително хигиеничен и устойчив на замърсяване. Но за да се запазят тези качества, от съществено значение е да се изберат правилните почистващи продукти и правилният метод на прилагане. Освен това има някои специфични видове замърсявания, които изискват специално третиране, без да се уврежда акрилния камък.

В допълнение, има някои специфични замърсявания, които изискват специално третиране.

Преди да преминем към конкретните методи за почистване на кухненски мивки, си струва да споменем общите правила за грижа за акрилния камък. Първо, никога не използвайте абразивни или агресивни почистващи препарати, като например такива, съдържащи хлор или амоняк. Второ, избягвайте да използвате метални гъби и груби четки за почистване на мивката, тъй като те могат да повредят и надраскат горния слой на акрилния камък.

Акрилът е стилен и дълготраен избор за вашата кухненска мивка, но изисква специални грижи и правилна употреба на почистващи препарати.

Contents
 1. Стъпка 1: Отстранете замърсяванията с помощта на гъба за миене на съдове
 2. Стъпка 2: затворете отводнителния канал и налейте топла вода
 3. Стъпка 3: Нанесете течен, алкален почистващ препарат, като например почистващ препарат за водопроводчици. Разпределете го равномерно по цялата мивка, особено на труднодостъпните места (ъглите). За да предпазите ръцете си, носете гумени ръкавици. Изчакайте 5-10 минути.
 4. Стъпка 4: Отворете канала и изплакнете под течаща вода
 5. Въпрос-отговор:
 6. Какви почистващи продукти трябва да използвам за акрилната си мивка?
 7. Кои химикали мога да използвам при почистване на акрилна мивка?
 8. Как бързо да почистите акрилна мивка?
 9. Как мога да предотвратя надраскването на акрилната мивка?
 10. Могат ли да се премахнат петна от чай и кафе от акрилна мивка?
 11. Как да се грижите за акрилната си мивка след почистване?
 12. Акрилната мивка устойчив вариант ли е за кухнята?

Стъпка 1: Отстранете замърсяванията с помощта на гъба за миене на съдове

Започнете, като се уверите, че акрилната мивка е празна. Ако по повърхността има мръсотия или остатъци от храна, изплакнете ги с вода. Използвайте мека гъба за миене на съдове, за да отстраните мръсотията от повърхността на мивката. Важно е да използвате мека гъба, за да не повредите акрилното покритие.

Натопете гъбата в топла вода и я накиснете добре. Сложете малко количество мек почистващ препарат(течен или паста) върху гъбата, само колкото да е достатъчно. Избягвайте да използвате твърде силни почистващи препарати, тъй като те могат да повредят акрилната повърхност.

Нежно и с кръгови движения преминете по цялата повърхност на мивката, като с особено внимание обработите всички вдлъбнатини и труднодостъпни места. Ако по повърхността има по-упорити замърсявания, оставете гъбата и почистващия препарат върху тях за няколко минути, след което опитайте да ги отстраните отново. Уверете се, че не натискате гъбата прекалено силно, за да не надраскате акрила.

 • Не използвайте груби четки или стоманени гъби, тъй като те могат да надраскат акрила.
 • Избягвайте да използвате разтворители или много силни почистващи препарати, тъй като те могат да повредят акрилната повърхност.

След като изплакнете старателно всички повърхности на мивката, изплакнете обилно с чиста вода. Уверете се, че цялата пяна от почистващия препарат е отишла в канализацията и по акрилните повърхности не е останал почистващ препарат. Ако не го направите, може да се появят ивици и потъмняване на повърхността.

Стъпка 2: затворете отводнителния канал и налейте топла вода

Ако искате да продължите почистването на акрилната си мивка, първо трябва да затворите дренажа. Това може да стане с помощта на вградената тапа за източване, ако е монтирана, или с обикновена гумена тапа.

Това може да стане, като отворите вентила за източване.

След това отворете крана и оставете топлата вода да потече в акрилната мивка. Имайте предвид, че водата не трябва да е прекалено гореща, тъй като хладната температура може да повреди акрилната повърхност.

 1. Уверете се, че водата е с умерена температура, което я прави идеална за почистване на акрила.
 2. Уверете се, че водата е хладка, а не гореща, което може да направи материала по-малко устойчив.

Количеството вода също има значение: набавете достатъчно вода, за да покриете дъното на мивката. Малко вода ще бъде достатъчна, за да попие мръсотията и отлаганията. Ако достъпът е затруднен от остатъчни сапунени отлагания, повдигнете нивото на водата с няколко сантиметра по-високо и я източете, когато приключите с почистването

.

 • В зависимост от това колко е замърсена повърхността за измиване, може да е необходимо повече вода за по-чисто измиване
 • Не трябва да се допуска излишно количество вода, тъй като това може да доведе до преливане и да повреди акрилната мивка. Спазвайте оригиналната препоръка за вода

След като изтеглите необходимото количество топла вода в мивката, можете да преминете към следващата стъпка – започнете да почиствате партидата си с помощта на мека гъба и вода. След като приключите с измиването на акрила, избършете мократа повърхност с чиста, суха кърпа или мека хартиена кърпа.

Стъпка 3: Нанесете течен, алкален почистващ препарат, като например почистващ препарат за водопроводчици. Разпределете го равномерно по цялата мивка, особено на труднодостъпните места (ъглите). За да предпазите ръцете си, носете гумени ръкавици. Изчакайте 5-10 минути.

За ефективно отстраняване на мръсотия, петна и други замърсявания от акрилната мивка препоръчваме използването на течен алкален почистващ препарат. Той има отлични почистващи свойства и лесно прониква в най-труднодостъпните ъгли.

Изберете подходящия почистващ препарат за тръби, защото той има висока почистваща сила, както и е достатъчно нежен към почистващия материал. Моля, имайте предвид, че използването на абразивни почистващи препарати може да повреди акрилната повърхност, затова препоръчваме да използвате по-мек почистващ продукт.

 1. Носете гумени ръкавици, за да предпазите ръцете си от дразнене и алергии
 2. Излейте алкалния разтвор върху повърхността на мивката, като го разнесете внимателно в местата, които са трудно достъпни (ъгли, шевове, около отводнителни отвори).
 3. Извършете малко работа върху замърсяването, след като изчакате 5-10 минути.

По този начин, прилагайки алкалния разтвор, ще си гарантирате, че ще се отървете от налепите, остатъците от силикон и други видове замърсявания по акрилната ви мивка. След изтичане на посоченото време сте готови да изплакнете препарата и мивката ви ще бъде искрящо чиста.

Стъпка 4: Отворете канала и изплакнете под течаща вода

За да завършите почистването на вашия акрилен камък, изплакнете продукта с помощта на течаща вода. Тази стъпка от почистването също е много важна за поддържане на хигиената и външния вид на вашата мивка.

Изплакнете и изплакнете акрилния камък под течаща вода.

Изплакнете обилно. Не забравяйте да изплакнете добре използвания препарат, за да не останат химически остатъци по повърхността на камъка. Включете водата и я оставете да потече по цялата повърхност на мивката, като изплакнете обилно.

 • Не пестете водата, тя ще ви помогне да отстраните всички остатъци от почистващия препарат и мръсотията
 • Използвайте гъба – ако е необходимо, можете леко да избършете повърхността на мивката с мека гъба, за да се уверите, че почистващото средство остава върху нея;
 • Изплакнете ъглите и отворите – не забравяйте да изплакнете и ъглите и отворите на мивката, за да осигурите пълното отстраняване на варовика и мръсотията

След като изплакнете обилно, избършете повърхността на мивката с мека, суха кърпа или хартиена кърпа, за да предотвратите образуването на петна или ивици.

Изплакнете обилно продукта.

 1. Подсушете дупките и ъглите – важно е да подсушите водата от дупките и ъглите, тъй като това са места, където може да се събира влага
 2. Избършете мивката с хартиена кърпа – Използвайте хартиена кърпа, за да избършете внимателно излишната влага.
 3. Проверете за чистота – ако повърхността на мивката все още е замърсена или с ивици, повторете процеса на почистване и изплакване

Всички горепосочени стъпки ще доведат до наистина чиста акрилна мивка без ивици. Благодарение на вашите усилия кухненската ви мивка ще запази първоначалната си красота за години напред.

Въпрос-отговор:

Какви почистващи продукти трябва да използвам за акрилната си мивка?

За предпочитане е да използвате нетвърди гъби и меки кърпи, както и специфични почистващи препарати, предназначени за акрилни повърхности. Избягвайте абразивни почистващи препарати, както и белина и амонячна вода, тъй като те могат да повредят акрилните мивки.

Кои химикали мога да използвам при почистване на акрилна мивка?

Използването на химикали при почистването на акрилни мивки зависи от специфичния химичен състав на продукта. Някои химикали, като абразиви, белина и амоняк, могат да повредят акрилната повърхност. Най-добре е да използвате специфични продукти за грижа за акрилни мивки, които са предназначени за безопасна употреба върху такива повърхности.

Как бързо да почистите акрилна мивка?

Почистването на акрилна мивка може да отнеме от няколко минути до един час, в зависимост от степента на замърсяване и използваните методи за почистване. Важно е да не бързате и да почиствате внимателно, за да не повредите акрилната повърхност.

Как мога да предотвратя надраскването на акрилната мивка?

За да предотвратите появата на драскотини по акрилната си мивка, опитайте се да използвате меки инструменти за почистване (мека гъба или кърпа) и избягвайте абразивни почистващи продукти. Също така избягвайте да премествате тежки предмети по повърхността на мивката.

Могат ли да се премахнат петна от чай и кафе от акрилна мивка?

Да, обикновено петната от чай и кафе могат да бъдат отстранени от акрилна мивка с помощта на мека гъба или кърпа и специален препарат за почистване на акрил. Препоръчително е да накиснете петното и да го оставите да попие известно време, преди да се опитате да го почистите. Важно е да спазвате указанията за употреба на почистващия препарат, за да не повредите мивката.

Как да се грижите за акрилната си мивка след почистване?

След като почистите акрилната си мивка, е препоръчително да я избършете със суха, мека кърпа, за да отстраните всички следи от влага и да предотвратите появата на ивици. Също така почиствайте мивката си редовно според инструкциите на производителя, за да я поддържате в добро състояние и да удължите живота ѝ.

Акрилната мивка устойчив вариант ли е за кухнята?

Акрилните мивки могат да се считат за екологичен избор за кухнята, тъй като акрилът е нетоксичен материал, който не произвежда химически изпарения и има дълъг експлоатационен живот при правилна поддръжка. Най-добре е обаче да проверите информацията на производителя и да се уверите, че при производството на мивката са използвани екологично чисти технологии и материали.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане