Как да инсталирате мивка в кухнята

Съвети за кухненски мивки

Съвременните домакини прекарват много време в кухнята си. Те прекарват много време в миене на чинии и приготвяне на храна за готвене. В тази връзка времето, прекарано в работата и нейната ефективност, зависи от комфорта при използване на кухненската мивка. На пазара има голямо разнообразие от мивки, които се различават по производствен материал, дизайн и метод на монтаж, така че изборът на оптимално решение е доста трудна задача. Консултантите на магазина ще ви помогнат да изберете такова устройство.

Днес мивките се изработват от различни материали, в различни цветове, форми и размери. Понякога те не само изпълняват основната си задача (миене на съдове), но и помагат при приготвянето на храна, като предоставят допълнителни контейнери и крила.

Основни видове

Според начина на монтаж кухненските мивки се разделят на следните видове:

 • Фактури . Такива решения се монтират отгоре на шкафа вместо плота. Това е лесен метод за монтаж, ако в кухнята е монтиран модулен комплект. Горните мивки не се монтират в комплекти с масивна работна повърхност – това води до прекъсване на единната конструкция и образуване на празнини между шкафовете.
 • Вдлъбнатина . Най-популярният начин за монтаж на мивки, подходящ както за свободно стоящи шкафове, така и за мебели с обща работна повърхност. При монтажа в плота се прави отвор за размерите на мивката.
 • Интегрирана . Тук шкафът и мивката са едно цяло, конструкцията се монтира при производството на мебели.
 • Под маса . Модерен начин за поставяне на мивка, където тя се намира под нивото на плота. При такъв монтаж краят на направения отвор е в контакт с вода, поради което материалът на плота се избира максимално влагоустойчив. Тук обикновено се използват материали като камък и стъкло.

Общи форми

Съвременните мивки се произвеждат не само от големи производители, но и от малки фирми по поръчка, така че гамата от размери и форми е огромна. Така че следните форми на мивки са най-търсени:

 • Квадрат . Това е типично решение за стандартен плот.
 • кръг . Диаметърът на стандартна мивка за такова стрелбище е 45 см, заема по-малко място от квадратен модел. Кръглата мивка изглежда компактна и се вписва ефектно в ъгловия плот.
 • Правоъгълник . Най-удобният дизайн на мивка за стандартни плотове ви позволява да ги оборудвате с допълнителни купи.
 • Ъгъл . Такива продукти обикновено се монтират в ъгъл, което позволява рационално използване на свободното пространство.

Има мивки под формата на триъгълник и трапец, но те се използват рядко. Дизайнерите също могат да комбинират различни форми, това най-често се прилага в ъглови модели.

Обвивни материали

Следните материали най-често се използват за създаване на черупки:

Гранит . Това е материал, получен изкуствено и състоящ се от кварц. Изработените от него мивки са устойчиви на различни химични влияния. Предимството на гранитните продукти е разнообразието от цветове, което ви позволява да изберете мивка, която да отговаря на всеки интериор. Гранитните мивки не абсорбират различни миризми, петна и мръсотия не се наяждат в тях. Те ефективно заглушават шума на водата от чешмата, тъй като имат свойството да абсорбират шума. Конструкциите издържат десетилетия, без да губят първоначалния си вид. Недостатъкът на гранита е, че обикновено се поврежда от груби метални четки, което причинява драскотини.

Керамика . Мивките от керамика стават широко разпространени, порцелановите мивки са по-рядко срещани. Керамичните продукти изглеждат стилни: те демонстрират изтънчения вкус на собствениците на жилища. Керамиката е устойчива на химикали. Недостатъкът на материала е неговото голямо тегло и крехкост. Такива мивки трябва да се използват внимателно.

Неръждаема стомана . Най-популярното решение, тъй като материалът има много предимства. По-специално мивките са евтини и се предлагат в голямо разнообразие от форми и размери. Това улеснява избора на най-добрия вариант за всеки стил кухня. Стоманените мивки са устойчиви на механични натоварвания и не ръждясват. Те не изискват специални грижи и се почистват лесно с обикновен почистващ препарат и са устойчиви на температурни колебания.

акрил . Това е идеален материал за направата на черупки. Продуктите имат и добра устойчивост на различни видове замърсявания. Но те имат недостатък – не са устойчиви на максимални температури.

Твърди композити . Тези мивки се предлагат в различни цветове. Устойчиви са на надраскване и повреди, причинени от механично натоварване. Единственият недостатък на такива продукти е тяхната висока цена.

Монтаж на подмонтирана мивка

Основната задача при тази инсталация е правилното изрязване на отвора. По-нататъшните действия са както следва:

 1. Начертаваме контура. Комплектите за мивки се доставят с картонен шаблон, който можете да използвате за нанасяне на маркировки.
 2. С помощта на бормашина правим дупка в линията, по-широка от острието на прободния трион, вкарваме прободния трион и триона в него и изрязваме по направения периметър.
 3. Ние монтираме мивката в изрязания контур и следим правилното й местоположение.
 4. С помощта на шкурка подравняваме ръбовете на направения отвор, след което ги покриваме със силиконово лепило.
 5. Прикрепяме лентата, която идва с мивката, към изрязания ръб на външната част, ако липсва, можете да нанесете уплътнител.
 6. Поставяме мивката и внимателно я притискаме, елиминирайки излишната субстанция зад стените. Прикрепете го отдолу към плота с помощта на крепежните елементи, включени в комплекта. Стандартните конструкции имат уши за фиксиране, към които се придържат крепежни елементи под формата на буквата „S“. Едната страна на този крепеж е поставена върху отвора, другата лежи върху ъгъла на плота.
 7. Няколко часа след като лепилото изсъхне, премахваме излишъка му, поставяме шкафа на място и свързваме мивката към водоснабдителната и канализационната система.
Монтиране на мивка под монтаж в плот

Както можете да видите, инсталирането на мивката не е особено трудно, ако следвате инструкциите. Ако не сте уверени в способностите си, по-добре е да поверите този процес на специализирани специалисти. Те ще се справят с монтажа в кратки срокове и ще дадат гаранция за извършената работа.

Допълнителни аксесоари за мивки

Съвременните мивки имат допълнителна функция за сушене – крила, разположени от едната страна на конструкцията. Това е добро решение за сушене на съдове и измити храни. Смесителите се предлагат в различни видове; трябва да изберете според вашите нужди. Високият кран улеснява миенето на тигани и голям брой кухненски прибори. Дистанционен миксер с душ е полезен за измиване на зеленчуци, билки и други неща. Кранът с филтър за вода винаги е търсен, защото осигурява на жителите чиста вода. Също така, кухните все повече използват такъв полезен модул като шредер за отпадъци, монтиран в мивката.

Кошници за зеленчуци и плодове, дозатори за препарати за миене на съдове и поставки за гъби са само малка част от полезните аксесоари. Тези удобни и функционални продукти помагат на домакините да се справят с домакинската работа и улесняват работата.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане