Как да изберем мивка: полезно е да знаете

Съвети за кухненски мивки

В гамата ВиК продукти най-често използваният артикул е мивката. Ето защо е толкова важно да се подходи към избора на мивка с особено внимание. При избора му е необходимо да се съобразите с размерите на помещението, начина и възможността за закрепване, начина на монтиране на смесителя, предназначението на мивката и интензивността на нейното използване.

1. Мивка

Въз основа на материала, от който са направени черупките, те могат да бъдат разделени на две основни групи:

 • Керамични (от санитарен порцелан или санитарен фаянс) – те са екологични, изглеждат красиви и лесни за поддръжка.

Металните имат по-голяма защита срещу насилие и вандализъм и се монтират на места, където има голяма вероятност от подобни явления. Освен това мивките могат да бъдат изработени от стъкло, камък (изкуствен и естествен) или композитни материали.

Мивките могат да бъдат разделени според метода на монтаж:

 • Висящи – монтират се директно на стената или на конзоли. Могат да се монтират заедно с пиедестали или полупиедестали.
 • Върху мебели или маса .
 • Вградени – прикрепени към плота отдолу или отгоре. Те могат да бъдат частично вградени в мебели, докато предната част на такива мивки излиза навън.
 • Стоящ на пода

Според тяхната специфика черупките се разделят на следните групи:

 • Детски – могат да се инсталират не само в детски институции, но и в частни апартаменти, където има деца. Тук цялото водопроводно оборудване трябва да бъде избрано с особено внимание, за да се елиминира възможността от неконтролируема ситуация. Безопасността и функционалността в този случай са на първо място.
 • Домакински (миене) – широко използвани в хранително-вкусовата промишленост: за размразяване и измиване на храни, за накисване, измиване, дезинфекция и изплакване на използвани съдове, както и за измиване на ръце и оборудване. Те са обект на най-високи изисквания за хигиена и функционалност.
 • Мивки за плот – имат широчина 90 см или повече, както и поне една странична повърхност. Тези красиви и функционални мивки могат да станат източник на особена гордост за своите собственици.
 • Двойните мивки са по същество две мивки, направени като едно цяло. Няма да се чувствате стиснати, дори ако измиете лицето си заедно с любимия човек!
 • Ъгловите мивки са подходящи за бани, където всичко е измерено до сантиметри. Много са практични, защото се монтират в ъгъл и заемат малко място.
 • Мивките, монтирани над пералнята, спестяват място в банята, когато функционалността и обмислеността на всеки интериорен детайл са на първо място.

2. Миксер

Повечето мивки имат предварително изработен отвор за смесител с диаметър 35 mm.

В някои мивки дупките за крана са подготвени само от производителя, не се опитвайте сами да направите дупка в такава мивка, по-добре е да се свържете със сервизен център.

3. Сифон

Повечето мивки имат стандартен дренажен отвор за свързване на сифон. Трябва обаче да се има предвид, че сифоните, инсталирани заедно със смесители с и без дънен клапан, се различават по дизайн. Ако мивката е монтирана на специална стойка, която ви позволява да променяте ъгъла на наклона, е необходимо да инсталирате сифон с гъвкава тръба.

Има мивки, които се монтират само в комплект с оригиналния сифон.

4. Пиедестал или полупиедестал

Пиедесталът или полупиедесталът крие комуникационни и дренажни фитинги, като по този начин улеснява почистването на банята и предотвратява достъпа на неоторизирани лица до свързващите елементи. В допълнение, пиедесталът ще служи като допълнителна опора за мивката.

По-добре е да инсталирате тези продукти едновременно с мивката.

5. Закопчаване

Ако окачената мивка е лека и стената е добре подсилена, тогава монтажът ще изисква конвенционални крепежни елементи. Ако трябва да инсталирате по-тежка мивка, по-добре е да използвате скоби.

Ако стената е направена от гипсокартон или пенобетон, мивката трябва да бъде монтирана върху инсталационната система.

Ако мивката е монтирана в обществена баня, тя може да бъде закрепена със специална стойка, която ви позволява да повдигате или спускате мивката по време на употреба. За по-подробна информация относно такива стойки вижте раздела „Мивки за хора с увреждания“.

6. Аксесоари

Нашият каталог предлага богат избор от аксесоари, които ще придадат на вашата мивка завършен вид и ще добавят функционалност.

Поставка за кърпи, рафт или допълнителна отопляема странична повърхност за сушене на кърпи ще бъде чудесно допълнение към вашата мивка.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане