Как да почистите сифона на мивката със собствените си ръце?

Съвети за кухненски мивки

Почистването на сифона може да се извърши по различни начини. На първо място, много собственици прибягват до използването на бутало или специални вещества за разтваряне на запушвания. Най-ефективният метод обаче все още е почистването с пълно разглобяване на дренажа.

Ние сами разглобяваме сифона на бутилката

Първо трябва да извършите подготвителни дейности. На първо място, ние подготвяме необходимите инструменти, които ще са необходими в работата. Необходимият минимален набор включва:
парцали;четка (можете да използвате и четка за зъби);всеки контейнер за източване на запушвания;силикон/уплътнител.

Стъпка по стъпка почистване на сифона

1. Първо трябва да осигурите достъп до сифона. За удобство при последваща работа е препоръчително да поставите парцал под сифона или да поставите подготвен съд при източване на остатъчното количество вода.

2. Сега трябва да развиете горната гайка, която закрепва сифона към мивката. На този етап е важно да запомните местоположението на сифона по отношение на изходната тръба – това ще ви помогне да не се объркате при повторното сглобяване на цялата дренажна конструкция на мивката.

3. Сега трябва да издърпате сифона от тръбата, през която се източва водата, и да отстраните гайката заедно с уплътнителния пръстен.

4. След това гайката, закрепваща изходящата тръба, се развива и тръбата се отделя от сифона.

5. На следващия етап ще трябва да разглобите сифона и да развиете долния капак.

6. Сега, след като стигнахме до самия “център” на запушването, можем да вземем четка и да почистим с нея вътрешността на капака и сифона.

7. Почистените части трябва да се измият с течаща вода. Разбира се, по-добре е да изплакнете дренажните части върху съд, който сте подготвили за източване на остатъчната вода от разглобения дренаж. Но първо е по-добре да източите всички остатъци от кофата в тоалетната.

8. След това трябва да изплакнете уплътнителния пръстен и да почистите дренажната тръба със същата четка за зъби, последвано от изплакване с течаща вода. Отново тук е полезна кофата.

9. Трябва да почистите стария уплътнител от изходящата тръба и да почистите добре вътрешността на тръбата с четка.

10. Сега, като използвате парцал, трябва да избършете външната страна на дренажната тръба.

11. След това започваме да сглобяваме сифона , като завиваме капака върху него, без да полагаме много усилия.

12. След това гайката се поставя върху дренажната тръба, след което върху нея се поставя уплътнението на о-пръстена.

13. След това трябва да прикрепите сифона към тръбата и да го затегнете с гайка, като направите няколко завъртания, докато спре.

14. Сега се нанася нов уплътнител върху коничния край на дренажната тръба (само ако не се използва гумено уплътнение).

15. След това можете да свържете обратно сифона, затегнете гайката с малко усилие. Горната гайка също се затяга с малко усилие.

Сега можете да пуснете водата в крана и да проверите канала на мивката за течове. Ако всичко е направено правилно, водата трябва незабавно да потече в дренажния отвор, без забавяне.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане