Как да се грижите за вашия смесител

Съвети за кухненски мивки

Крановете в дома ни помагат да поддържаме собствената си хигиена и да поддържаме чистотата наоколо. Самите водопроводни инсталации също изискват подходяща грижа, за да запазят своята функционалност и естетичен вид. В тази статия ще ви кажем какво трябва да направите, за да запазите вашия кран да изглежда и функционира като нов възможно най-дълго.

Грижа за тялото на смесителя

Към твоясмесителвинаги искрящ с огледален блясък, външните му елементи ще изискват ежедневна грижа. След всяка употреба всички външни елементи трябва да се избърсват на сухо с мека кърпа, гъба или кърпа. Тази проста процедура ще помогне да се избегне появата на петна и петна от хлорирана градска вода.

Опитайте се да не използвате агресивни почистващи препарати. Те могат да реагират с метала и да го унищожат. За ежедневна грижа ще бъде достатъчна една чиста вода. Най-добре е да отстраните остатъчната влага от тялото на смесителя с микрофибърна кърпа. Той не само перфектно абсорбира капки вода, но и внимателно полира металните части, без да оставя драскотини по покритието.

От време на време трябва да почиствате по-щателно тялото на крана. За тези процедури са полезни специални почистващи съединения, които могат внимателно да отстранят замърсяванията от хромирани повърхности. Гамата от такива продукти във всеки магазин за домакински химикали е широка и разнообразна. Те включват течности, гелове, спрейове и много други. От цялата гама си струва да изберете композиции, предназначени специално за почистване на хромирани кранове. Те ефективно ще премахнат замърсителите, без да повлияят негативно на метала.

Избягвайте използването на прахообразни продукти и сода. Те надраскат повърхността на корпуса. Дори ако тези драскотини са микроскопични и невидими за човешкото око, те все още са там и влагата и препаратите ще попаднат в тях. С течение на времето надрасканото хромирано покритие ще се напука, обели или износи. По същата причина не се препоръчва използването на гъби или четки с твърд косъм за почистване.

Смесители с цветни и черни тела, покрити с електрофореза, не могат да се почистват с продукти, предназначени за хромирани продукти. Могат да се мият с обикновен сапун.

Грижа за аератора

Почти всички модели съвременни миксери са оборудвани саератор– приставка за кран, която филтрира водата от механични примеси и я насища с кислород. Този елемент също се нуждае от редовна поддръжка. Тъй като мрежестата дюза се замърси, ще трябва да се почиства от време на време.

Ще разберете, че аераторът има нужда от почистване, когато налягането на водата намалее. Това няма да е краткотрайно явление, което е свързано с аварии във водопроводната мрежа. Водата просто ще тече от крана на по-тънка и по-слаба струя. Замърсяването на мрежата може да се покаже и чрез изчезването на съскащия звук, с който струята вода излиза от крана.

За да почистите аератора, ще трябва да го развиете от чучура на смесителя. Обикновено това може лесно да се направи на ръка, но в някои случаи може да е необходим регулируем гаечен ключ за демонтиране.

След като извадите дюзата, трябва да отстраните гуменото уплътнение и да оцените степента на износването му. О-пръстените, които са загубили своята цялост или вече не са гъвкави, ще трябва да бъдат заменени с нови.

След това се отстранява цилиндричният елемент с филтри. За да го демонтирате, просто леко натиснете мрежата от страната, от която излиза водата от аератора. Всеки филтър също трябва да бъде изваден от корпуса и почистен от мръсотия и отлагания с помощта на четка за зъби, шило или обикновена игла. Ако замърсяването не е силно, можете да се ограничите до измиване на частите под течаща вода.

Старите варовикови отлагания са доста проблематични за механично почистване. Ако кранът не може да се почисти, опитайте да използвате народна или индустриална „химия“. Оцетната киселина или препаратът за почистване на водопровод ще помогне за разтварянето на отлаганията. Максимален ефект се постига чрез поставяне на филтри и части в съд с подходящ продукт за 30-40 минути, за да се разтворят всички замърсители.

След почистване на работните елементи аераторът се сглобява в обратен ред. При сглобяването е важно да не забравяте за О-пръстените. Когато затягате корпуса, не използвайте прекомерна сила, за да избегнете повреда на резбите. След сглобяване и инсталиране на място, не забравяйте да проверите работата на дюзата. Ако видите теч, внимателно затегнете елемента с клещи.

Не забравяйте редовно да поддържате крановете в дома си. Тяхната чистота е важна не само от естетическа гледна точка. Навременното почистване на всички елементи на устройството от мръсотия и варовик също значително удължава експлоатационния му живот.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане