Защо се получава запушване на кухненската мивка и как да се справим?

Съвети за кухненски мивки

Най-критичната зона на домашната канализационна система е кухнята: там най-често възникват запушвания, задръствания и други проблеми, които усложняват работата на системата за отвеждане на отпадъчните води. Обикновено това се случва поради невнимателното отношение на собствениците на дома на собственика на кухнята към организацията на канализацията и поддръжката на отпадъчните води.

Причини

Основните фактори, които причиняват запушвания в кухнята:

 • Използвайте студена вода за измиване на мръсни, мазни съдове. В резултат на това мастните отлагания започват да се натрупват по вътрешните стени на тръбата, намалявайки ефективността на водопроводните инсталации.
 • Изхвърляне на хранителни отпадъци в канала. Изключение правят системите, оборудвани със специални шредери за отпадъци.
 • Вкарване на различни отпадъци (парцали, конци, памучна вата, косми, козина на домашни любимци) в системата.
 • Натрупване на твърди отлагания по вътрешните стени на тръбите. Обикновено причината е използването на твърде твърда вода.
 • Грешки при монтажа на канализационната система (неправилно изчисляване на ъгъла на наклона на тръбите, наличие на голям брой въртящи се секции, недостатъчен диаметър на линиите и др.).

Ако кухненската мивка е запушена, има реална опасност от пробив на канализацията и наводняване на помещението. За да избегнете проблеми от такъв мащаб, е необходимо да поканите професионални водопроводчици за инсталиране на канализационната система.

Предотвратяване на блокажи

Списък с мерки, предназначени да намалят риска от запушване на кухненския канал:

 • Използвайте гореща вода и специални препарати за миене на съдове. Това ще позволи на мазнините да се разтварят добре, предотвратявайки утаяването им по вътрешните стени на тръбите.
 • Оборудвайте всички дренажни отвори със защитни решетки, които ще уловят големи отломки на повърхността им.
 • След като приключите с измиването на съдовете, продължете да източвате горещата вода за няколко минути. Този прост подход ще помогне да се отмие останалата храна от сифона.
 • Преоборудвайте канализационната система, като замените старите метални тръби с модерни пластмасови аналози. Продуктите от този тип се характеризират с лекота на поддръжка, практичност, леко тегло и устойчивост на ръжда.

Що се отнася до правилния ъгъл на наклона на изходните линии, тази точка трябва да се вземе предвид на етапа на полагане на основните комуникации.

Популярни методи за премахване на задръстванията в кухнята

 • Вряща вода. Спомага за разтварянето на мастните натрупвания по вътрешните повърхности на канализационната система.
 • бутало. Използва се за отстраняване на малки запушвания в кухненската мивка. Този много удобен инструмент не изисква допълнителна подготовка преди употреба.
 • Разглобяване на сифона. Ако запушването е вътре в сифона, за да го премахнете бързо, най-добре е да разглобите пластмасовото устройство.
 • ВиК кабел. Използва се за почистване на канализационни тръбопроводи, разположени зад мястото на монтаж на сифона. За ефективно използване на кабела сифонът първо се отстранява, отваряйки дюзата за въвеждане на гъвкаво устройство.

Най-ефективният начин за почистване на канализационните тръби се счита за хидродинамично промиване, което се извършва с помощта на апарат с високо налягане.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане