Каменна мивка: как да се грижим правилно

Съвети за кухненски мивки

Каменната мивка е естетически издържана и многофункционална. За да не развали красивия си ефектен оригинален външен вид, трябва да се грижите правилно за него всеки ден. Ако върху камъка се появят мръсотия, петна или варовикови отлагания, как можете бързо да отстраните проблема сами и да върнете блясъка на продукта? Нека да го разберем.

Проблеми с каменната мивка

Изкуственият и естественият камък не се страхуват от замърсители. Проблемът възниква, когато върху материала се появи варовик. Ето защо, ако водата е твърда, е необходима по-внимателна грижа. Ако върху камъка остане течност, след изсъхване тя се превръща във варовик, абсорбиращ всички замърсители.

Основната грижа е всеки път да избършете повърхността на мивката суха. Също така е необходимо редовно да се отстранява всеки появил се варовик (не трябва да се натрупва и втвърдява).

Правила за грижа

За да почистите повърхността на каменния продукт, можете да използвате почти всеки продукт за почистване на мивки. Основното е, че съставът не съдържа киселини, основи, хлор и фосфати. Консистенцията на продуктите трябва да е гел или крем без абразивни частици.

Всеки път, когато използвате мивката:

 • не оставяйте кърпа, парцал или гъба на повърхността, тъй като под тях бързо ще се образува варовик;
 • избършете мивката на сухо (ако правите това всеки път, когато пуснете водата, няма да се образува варовик);
 • Ако трябва да използвате препарат за почистване на тръби или сифони, който съдържа хлор, изсипете го само в дренажния отвор, като избягвате контакт с камъка.

Ако на повърхността се появят едва забележими петна, използвайте гъба и мек почистващ препарат, за да ги отстраните. Продуктите с гел ще ви помогнат да се справите с упоритите петна. Варовикът може да се отстрани само със специален продукт.

Ако върху каменна мивка са се образували силно вкоренени петна, тогава:

 • затворете дренажния отвор;
 • напълнете мивката с вода;
 • добавете почистващ препарат, разбъркайте;
 • оставете за една нощ;
 • изцедете течността;
 • Избършете мивката на сухо.

Натуралният сапун е подходящ за ежедневно почистване. Не съдържа восък, така че на повърхността не се образува филм.

За да избегнете драскотини по камъка, не използвайте метална гъба или твърда четка за почистване на повърхността.

Народни средства за почистване

Содата бикарбонат ще ви помогне да се справите с отлаганията от сапун и мазните отлагания. За това:

 • пригответе хомогенна бяла каша чрез смесване на сода с малко количество вода;
 • Нанесете директно върху петна;
 • измийте след половин час.

Ако петното е упорито, смесете сода за хляб и оцет. Нанесете също върху петна, покрийте с влажна кърпа и оставете за една нощ.

Избелващата паста за зъби ще ви помогне да почистите светла мивка от упорити петна. Втрийте го в проблемната зона и оставете за половин час, след което избършете с воден разтвор на оцет.

Ремонт на каменни мивки

Ако тежък предмет падне върху мивката и я повреди, не трябва да се разстройвате много. Предимството на камъка е неговата добра поправка. Дефектната зона се запълва с композитен състав, който едновременно елиминира:

 • неравности;
 • пукнатини;
 • чипс.

Можете също така да залепите счупения фрагмент или да направите част с необходимия размер и форма. Техникът избира необходимата технология въз основа на вида и размера на повредата.

Драскотините, появили се върху камъка по време на употреба, се отстраняват чрез шлайфане, което спомага за възстановяването на оригиналния красив вид на продукта. Вътрешната текстура на каменните мивки е равномерно оцветена, така че процедурата може да се извърши според нуждите.

Можете да премахнете малък чип или да се надраскате, но работата изисква умения. Освен това няма да е възможно да се направи без специални инструменти. Следователно процесът на възстановяване трябва да бъде поверен на опитен майстор.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане