Коя мивка е най-подходяща за кухнята?

Съвети за кухненски мивки

Ако сте решили да си купите нова кухненска мивка, ето няколко съвета от професионалистите. Съветваме ви да ги слушате внимателно и да използвате тези прости инструкции следващия път, когато отидете в магазина.

Избор на форма и определяне на размери

 1. квадрат ;
 2. правоъгълен ;
 3. кръгъл ;
 4. сложна форма .

Ако не знаете коя мивка е най-подходяща за кухнята, разгледайте по-отблизо вашия интериор. Квадратните и кръгли мивки са много подходящи за малки кухни с широки плотове, правоъгълните мивки се вписват идеално в тясно пространство, многоъгълните мивки могат да бъдат монтирани в ъгъла. Когато избирате размери, имайте предвид, че стандартното изискване е да има свободно пространство от страната на мивката до стената и от ръба на плота. 

Следващият критерий за избор е дълбочината на купата, тъй като лекотата на използване зависи от този параметър. Оптималната дълбочина на гъсталака е 16-20 см и е по-добре да не се отклонявате от този показател.

Кое е по-добре: неръждаема стомана, керамика или изкуствен камък 

Въз основа на материала, използван за направата на мивката, има следните видове:

 1. Неръждаема стомана . Практични продукти, които могат да издържат много години, не изискват специални грижи и не се страхуват от контакт с горещи съдове. Недостатъците обаче включват факта, че такива мивки са много шумни и дори малки драскотини ще бъдат ясно видими на лъскавата повърхност.
 2. керамични . Мивките от този тип са изработени от фаянс или порцелан, като външният слой е изработен от защитен емайл. Красиви продукти, които се вписват добре в концепцията за класическа кухня, но тази мивка е доста тежка.
 3. Фалшив диамант . Този тип кухненска мивка е изработена от гранит и акрил. Основното предимство е оригиналният външен вид, имитиращ естествен камък. Продуктът е практичен за употреба, не се страхува от директни удари и ще издържи много години. Въпреки това, горещи предмети не трябва да се поставят в каменна мивка и повърхността на мивката може да се оцвети от контакт с различни продукти.

В зависимост от вашите финансови възможности и лични предпочитания, можете лесно да изберете мивка с желаните характеристики и идеален външен вид. Повърхността на мивката може да бъде матова или лъскава – този критерий трябва да бъде съпоставен със стила на кухнята. 

Многофункционалност или компактност?

Ако имате малка кухня, по-добре изберете стандартна мивка с едно корито, която заема минимално място. В голяма стая можете да се обърнете и да инсталирате многофункционален модел с няколко вдлъбнатини и отделни работни зони. 

Как да инсталирате мивка

 1. Фактури . Традиционният тип монтаж е, когато мивката просто се монтира върху шкаф и се поставя наравно с плота.
 2. Вдлъбнатина . В този случай мивката се монтира в плота, но ръбовете на мивката могат да стърчат над работната повърхност.
 3. Вграден . Ако дизайнът изисква създаването на монолитна повърхност, мивката може да бъде вградена в мебелната конструкция на същото ниво като плота.
 4. Под маса . Понякога мивката може да се монтира под нивото на плота, което е много по-удобно за ежедневна употреба.

Последната стъпка е изборът на аксесоари

Можете да направите мивката си още по-удобна, ако изберете различни аксесоари за такъв кухненски продукт. Например, можете да инсталирате допълнителен кран за питейна вода, който има инсталиран филтър за пречистване. Интересно допълнение би бил шредер за боклук, който ще предотврати запушвания в тръбопровода. Ако изберете мивка с няколко купи, можете да закупите специални мрежи за съдове или гевгири за измиване на зеленчуци за втората работна зона.

Както можете да видите, изборът на мивка за кухнята е сложен въпрос, който не може да бъде решен с едно посещение в магазина. Важно е да се вземат предвид всички аспекти на експлоатацията и да не се отказват от съвременните решения.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане