Местоположение на кухненаската мивка

Съвети за кухненски мивки

Важен аспект на лекотата на използване на кухненска мивка е нейното местоположение, така че си струва да разгледате всички нюанси на този въпрос. Предоставихме ви основни опции за разположение на мивката, за да можете да изберете правилното оформление за вашия дом.

Определяне на работната зона

Преди да измерите ъгъла и да изберете дизайн на мивката, трябва да запомните няколко прости неща. По този начин в кухнята важна роля играе правилният дизайн на работната зона , която включва мивка, печка и хладилник. Тези елементи се използват много по-често от други, така че трябва да ги поставите по такъв начин, че да ви е лесно да се движите между тях. Ако размерите на стаята позволяват да поставите всички важни елементи в една линия, имайте предвид, че мивката трябва да бъде разположена между хладилника и печката.

Друга често срещана грешка е поставянето на мивката близо до печката или хладилника. Между работните зони трябва да има минимум 60 см, за да ви е удобно да работите с всеки компонент поотделно. Не много добро решение е мивка до прозореца в кухнята. Ще ви бъде неудобно да миете големи съдове и ще трябва постоянно да миете прозореца или да перете завесите.

Къде да инсталирате кухненска мивка

Ето някои от най-успешните решения за поставяне на кухненска мивка:

  1. На права линия . Стандартна опция за разположение за праволинейна кухня или за помещения под формата на буквата L. Не забравяйте за веригата хладилник-мивка-печка и можете да организирате работна зона във всяка част на устройството. Важно е да вземете предвид местоположението не само на кухненското оборудване, но и на комуналните услуги, така че няма да можете да промените решението си по-късно. За права кухня са най-подходящи правоъгълни, квадратни и кръгли мивки.
  2. В ъгъла . Добър избор за кухни с ъглово разположение, ще имате достатъчно място да се движите из кухнята и ще изберете многофункционална мивка с допълнителни корита и крилообразна работна зона. За такъв комплект можете да закупите специален ъглов модел или дори да инсталирате две квадратни мивки.
  3. Близо до прозореца . Ако обичате да гледате навън, докато готвите, ще ви хареса да поставите мивката пред прозорец. В този случай ролята на перваза на прозореца се играе от плота, което значително увеличава площта на работната зона. Можете да инсталирате голяма мивка с няколко купи или да изберете модел със специална работна зона за сушене на съдове. Единственият минус е, че инсталирането на такава мивка е много по-скъпо и ще трябва да внимавате, когато миете съдове.
  4. На кухненския остров . Ако сте щастлив собственик на голяма и просторна кухня, можете да поставите мивката на отделен остров. За такъв проект ще трябва да проведете комуникации под пода, но това споразумение ще бъде най-успешното от всяка гледна точка. В този случай мивката може да се монтира срещу кухненската печка и значително улеснява готвенето, тъй като не е нужно да се движите из цялата стая, за да използвате последователно различно оборудване.
  5. Кухненската мивка е важен аксесоар във всеки проект, затова първо се обсъжда местоположението на мивката. Можете не само да изберете формата на продукта, но и да зададете удобна височина от пода, така че да не се налага да страдате, докато извършвате прости действия в кухнята. 
  6. Последните съвети са в областта на практичността и ще помогнат за намаляване на разходите за монтаж. Помислете за местоположението на комуникациите, ако не планирате да премествате или разширявате тръбопровода. Колкото по-далеч е мивката от точката на свързване към водопровода, толкова по-скъпа ще бъде инсталацията, тъй като ще трябва да платите за допълнителна работа и да закупите консумативи. Също така избягвайте да поставяте мивката близо до страничните стени, тъй като в това положение ще бъде неудобно да миете големи съдове. В безнадеждна ситуация е по-добре да закупите мивка с крило и да я монтирате с работната зона към стената. Степента на лекота на използване на цялото оборудване зависи от правилното местоположение на мивката, така че не трябва да пренебрегвате този въпрос и да обсъдите всичко предварително.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане