Правила за монтиране на сифон на мивка за баня

Съвети за кухненски мивки

Сифонът е неразделна част от санитарното оборудване. Свързва го с канализацията, предпазва от запушвания и неприятни миризми от канализационната тръба. Ето защо устройството се нарича още „дренаж-преливник“, осигурявайки отстраняването на отпадъчните води в дренажната система през дренажния и преливния отвор. Днес на водопроводния пазар можете да намерите разнообразие от водни затвори: за мивки, кухненски мивки, вани или душ корита. В тази статия ще говорим за сифони за мивка. Ако ги сравним с монтираните в кухнята, разликите се състоят основно в по-ниската производителност на продуктите, по-дълъг винт за закрепване на изхода, както и дизайна на самия изход. Факт е, че сифоните за мивка са подложени на големи натоварвания и изискват допълнителна защита от замърсяване (остатъци от храна, органични отпадъци и мазнини), докато моделите за умивалници се използват по-малко интензивно и се справят предимно с косми, мръсотия и малки отпадъци. За тези, които се интересуват от въпроса как да инсталирате сифон за мивка, в тази статия сме подготвили подробни инструкции за инсталирането му.

Необходими инструменти и материали

Няма нищо трудно в инсталирането на сифон за мивка – можете да инсталирате дренаж и преливник без специални водопроводни умения с минимален набор от инструменти. За това имаме нужда от:

  • отвертка;
  • Клещи;
  • Строителен нож.

Често е достатъчна само една отвертка, тъй като всички компоненти на сифона се сглобяват и монтират ръчно. В някои случаи по време на процеса на демонтиране може да са необходими допълнителни инструменти, например ножици за метал или клещи, ако винтът за закрепване на изпускателната тръба е ръждясал. Поради факта, че всички връзки на водния затвор са уплътнени с пръстеновидни и конусни уплътнения, не е необходимо смазване на водопроводната инсталация – това може само да влоши уплътняването на връзките.

Как сами да монтирате сифон на мивка

След като новият сифон е избран и закупен успешно, трябва да го разопаковате и да се уверите, че всички компоненти са налични. Ако всичко пасва, тогава можете да започнете да демонтирате стария модел.

ПРЕМАХВАНЕ НА СТАРИЯ СИФОН

За да премахнем стария сифон ще ни трябва кръстата или плоска отвертка, с която трябва да развием винта, закрепващ изхода към умивалника. Първо трябва да поставите съд под мивката, за да съберете останалата вода.

С помощта на отвертка развийте закрепващия винт на ауспуха. Ако е ръждясала, можете да опитате да хванете гайката с клещи и да я завъртите. Понякога се случва винтът изобщо да не може да се завърти или отвертката не е с правилния размер. Тогава на помощ идват резачки за тел или ножици за метал – използвайте ги, за да счупите джъмперите на дупките, които се намират около винта. След това закрепването ще падне от само себе си и сифонът може да бъде издърпан.

Сега устройството е фиксирано само в една част – от страната на канализацията. За свързване към канализационната тръба се използва изходяща тръба за сифон под формата на гофрирана или твърда пластмасова тръба. Изключете го ръчно, без да използвате инструмент. След това сифонът може да се извади изцяло изпод мивката.

МОНТИРАНЕ НА НОВ СИФОН

Преди да монтирате сифона под мивката, трябва да го сглобите. Днес в света на водопровода можете да намерите различни модели водни затвори, но най-често за свързване на умивалник към канализационната система се използва сифон от бутилка (под формата на колба), по-рядко се използва гофриран или тръбен сифон.

Въпреки разликите в моделите, монтажът на сифона остава подобен за повечето видове устройства. Нека разгледаме този процес, като използваме примера на уплътнение за вода в бутилка:

  1. Вземете основния елемент на водния затвор – това е горната част на колбата, от която се простират два изхода нагоре и настрани. Към него трябва да завиете долната част на колбата. За да направите това, изберете пръстеновидно уплътнение с необходимия диаметър, поставете го на определеното място под резбата и затегнете купата;
  2. Изпускателна тръба е свързана към горния изход, а изпускателна тръба е свързана към страничния изход, който е свързан към канализацията. Връзката се извършва по един и същи начин и в двата случая: трябва да изберете гайка и конусно уплътнение с подходящ диаметър. Първо се поставя гайка на тръбата, след което се поставя уплътнението с острия (по-тесен) край към отвора на сифона. Сега трябва да поставите тръбата в отвора до нивото на уплътнението и след това да затегнете гайката и да я затегнете за плътна връзка. Същото се прави с изходящата тръба, свързана към страничния изход;
  3. Изходната тръба, свързана отгоре, има горен отвор за свързване на дренажната купа (изход). При някои модели тръбата има и страничен изход за дренажни маркучи на домакински уреди, но ще говорим за това в параграф 5. Първо, нека свържем изхода: вземете купа с форма на фуния и изберете уплътнение с о-пръстен и гайка за него. Поставете гайката върху дренажната тръба и затегнете уплътнението в отвора, след което натиснете уплътнението отгоре с дренажната купа. В това положение затегнете връзката с гайка;
  4. Ако моделът на сифона има преливник, тогава новосвързаният изход ще има страничен отвор за преливната тръба. Представен е под формата на гофрирана тръба и е свързан по аналогия с други тръби – гайка и конусно уплътнение. Другият край на преливника се закрепва към мивката с винт при монтажа на сифона;
  5. Връщаме се към отвора на изходната тръба, който се използва за свързване на канализацията на пералня или съдомиялна машина. За да можете да свържете дренажен маркуч към него, първо трябва да прикрепите адаптерния фитинг, включен в комплекта. Вземете подходящото кръгло уплътнение – то обикновено пропуска водата само в една посока, затова има подвижна централна част. Поставете го върху отвора на тръбата и го натиснете отгоре с фитинга, след което затегнете връзката с гайката. Ако отворът не се планира да се използва за дренажни маркучи на домакински уреди, тогава той трябва да бъде запушен. За да направите това, се изпълняват същите стъпки, само кръглата пластмасова тапа, включена в комплекта, е монтирана върху уплътнението.

Сега, когато сифонът е сглобен, можете да започнете да го инсталирате под мивката. Както в случая с демонтажа, основната работа започва с изхода – това е основното място, където е прикрепен сифонът. За да направите това, вземете О-пръстена и го поставете върху изхода на сифона в предназначената за това вдлъбнатина. Поставете сифона от дъното на мивката и натиснете изхода към отвора на мивката. Метална чаша, известна още като мрежа или решетка, се монтира от горната страна на мивката и се закрепва с винт с помощта на отвертка.

Готов! Остава само да свържете устройството към канализационната тръба. За да направите това, изходната тръба, която в зависимост от модела на сифона може да бъде гъвкава гофрирана или твърда полимерна, се вкарва ръчно в частта на гнездото на канализационна тръба с диаметър 40 или 50 mm. Стегнатостта на връзката се осигурява от маншет, който може да бъде предварително намазан с малко количество водопроводна грес на силиконова основа.

Сифон клик-клак MPF

Кой сифон е по-добре да инсталирате на мивката в банята?

Водопроводният пазар предлага голямо разнообразие от видове сифони за монтаж на умивалника в банята. За най-подходящи се смятат моделите бутилки, известни още като колбовидни. Колбата в техния дизайн служи като воден затвор – характеризира се с висок капацитет и водопропускливост, предотвратявайки запушвания и навлизане на неприятни миризми от канализацията в помещението.

Съвременните модели сифони за бутилки са с удобен дизайн, който е проектиран да се свързва с мивката и да оптимизира пространството под нея. Един от тях са водните уплътнения, произведени от компанията MasterProf:

Сифон 1.1/4″ (Арт. IS.110631) – е класически затвор за бутилка вода, който е подходящ за мивки с диаметър на изхода 40-52 mm. Предлага се с две изходящи тръби за избор: едната с изход за присъединителни водосточни тръби маркучи за домакински уреди с диаметър 19-22 вторият е нормален без дупка Декоративната решетка на сифона е изработена от неръждаема стомана с дебелина 0,5 мм и диаметър 63 мм Не се деформира под натоварване и ще ви радва с красотата си през целия си експлоатационен живот Минимум Обсегът на сифона от дъното на мивката е само 220 мм, благодарение на което има достатъчно свободно пространство под умивалника.

Сифон 1.1/4″ (Арт. IS.110634) – този модел също принадлежи към модела бутилка и е предназначен за умивалници с диаметър на изхода 40-52 мм. В този случай отличителната черта е „клик-клак” система, вградена в изхода на сифона Благодарение на това можете да затворите дренажния отвор с натискане на бутон и след това да го отворите по същия начин Освен това такива сифони могат да се почистват отгоре – просто издърпайте механизма на клапана и го почистете отдолу течаща вода Минималното разстояние на сифона от дъното на мивката е 240 мм, като се създава достатъчно свободно пространство под мивката на умивалника.

Сифон с офсет 1.1/2″ (арт. IS 110633) е сифон с форма на колба от стандартен тип, чиято основна отличителна черта е офсетно водно уплътнение. Обикновено колбата се намира точно над изхода на продукта, но в при този модел той е изместен на 240 мм от него.По този начин под мивката се спестява още повече свободно пространство.Минималният надвес на изхода на сифона е само 110 мм.Благодарение на това уредът може да се вгражда в мебели за баня с чекмеджета. декоративната решетка е изработена от неръждаема стомана с дебелина 0,5 mm и диаметър 70 mm – не се деформира при натоварвания и не губи първоначалния си вид за дълго време.

Представените модели сифони са изработени от първичен полипропилен, което означава висока якост и издръжливост на продукта – материалът запазва първоначалния си вид през целия си експлоатационен живот без загуба на експлоатационни свойства. Всеки от водните затвори е подходящ за умивалници с максимална дълбочина на оттичане 55 мм. Устройството се доставя с универсална гофрирана тръба, която служи като изходна тръба за свързване към канализацията с диаметър 40 и 50 мм. Ако вашата канализационна тръба е с диаметър 40 mm, тогава краят на гофрираната тръба се отрязва точно под стъпалото. Ако вашата канализация е с диаметър 50 mm, тогава връзката се извършва веднага. Сглобяването на описаните модели е много по-бързо поради факта, че уплътнителните уплътнения вече са вградени във връзките – трябва само да поставите тръбите и да ги затегнете с гайка.

Сифоните от компанията MasterProf се произвеждат с помощта на модерно оборудване в Санкт Петербург. Всеки модел е с 12 месеца гаранция.

Телескопичен сифон за мивка от MPF

Фирма MasterProf произвежда и доставя инженерни водопроводни инсталации повече от 12 години. Разполагаме с модерно оборудване, с помощта на което постигаме висококачествени продукти с минимален процент дефекти – това е особено важно за водопроводните продукти, които трябва да бъдат херметизирани и надеждно защитени от влага.

Представяме на Вашето внимание новия продукт на фирмата – телескопичен сифон с офсет 1.1/2″ (Арт. IS.110632). Моделът е предназначен за монтаж в мивки с изходен диаметър 40-52 мм. Основната характеристика на продуктът е с телескопичен подвижен дизайн.Така можете да преместите водния затвор на колбата към стената и да освободите място под умивалника.Освен това сифонът има офсетна колба, която не се намира директно под изхода, а се премества към отстрани благодарение на хоризонтално удължена тръба Минималното удължение на изхода на сифона от долната повърхност на умивалника е само 60 мм Друга отличителна черта Този воден затвор е наличието на 4 изхода в тръбата за свързване на до 4 дренажни маркуча на стационарни уреди с диаметър 19-22 мм Уредът е подходящ за умивалници с максимална дълбочина на отвора за оттичане 30 мм Декоративната решетка е изработена от неръждаема стомана с дебелина 0,5 мм и диаметър 63 мм и ще служи за дълго време без да се деформира или губи първоначалния си блясък.

Заключение

Монтирането на сифон за мивка изглежда проста задача, която всеки може да направи – дори някой, който рядко взаимодейства с водопроводни инсталации. Основният момент е да изберете правилния продукт. Ако имате малко място под умивалника или искате да оставите място за други елементи за баня, можете да изберете телескопични сифони или модели с офсетно водно уплътнение. Те са не по-малко лесни за инсталиране и ще бъдат отлично решение, ако основният критерий за избор е компактността заедно с високата функционалност.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане