Оптимално разположение на мивката в кухнята: съвети за оформление

Съвети за кухненски мивки

Позиционирането на мивката в кухнята е един от ключовите моменти в процеса на планиране на кухненското пространство. Намирането на подходящо място за мивката осигурява лесно използване, спестява време при готвене и предотвратява проблеми с водопроводната инсталация. В тази статия разглеждаме основните фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на мивка и вода в кухнята.

Определяне на най-доброто място за мивката

Първата стъпка при избора на подходящо място за вашата мивка е да анализирате кухненското пространство и да обмислите възможностите си. Най-често срещаните варианти са ъгловите мивки, мивките с прозорци и мивките за вграждане. Ъгловите мивки са идеални за малки кухни, тъй като спестяват място и увеличават лекотата на използване. Мивките с прозорец предлагат най-добрата светлина в работната зона, но могат да бъдат проблемни при работа с комунални услуги. Мивките, вградени в работните плотове, осигуряват най-функционалното използване на кухненската площ и позволяват по-добра организация на работното пространство.

Функционален триъгълник

При вземането на решение къде да се постави мивката се взема предвид така нареченият функционален триъгълник. Той включва мивката или допълнителния работен плот, готварската печка и хладилника, като страните му трябва да са с приблизително еднаква дължина. Тези три зони са най-активните части на кухнята, така че оптималното им разположение ще спести време и ще направи готвенето по-удобно.

Трябва да се спазва изискването, че мивката трябва да е на разстояние най-малко 50 см от фурната, в съответствие със здравните разпоредби и указания.

Съобразявайки се с всички тези правила и насоки, изборът на най-доброто място за мивка в кухнята става много по-лесен. Изборът на подходящо местоположение на мивката въз основа на размера и разположението на кухнята ще ви позволи да създадете удобна и функционална кухня, да се насладите на удоволствието от готвенето и да избегнете неприятностите с водопроводната инсталация.

Contents
 1. Най-популярните оформления на мивката
 2. При печката
 3. Поставяне на мивката до прозореца
 4. Поставянето на мивката в ъгъла на кухнята
 5. По вид на мивката
 6. Блокове за мивки
 7. Керамични мивки
 8. Мивки за вграждане
 9. Допълнителни мивки
 10. Интегрирани мивки
 11. Материали на кухненските мивки
 12. Съвети за това къде да поставите мивката в кухнята
 13. Въпрос-отговор:
 14. Къде е най-подходящото място за поставяне на мивка в кухнята?
 15. Каква форма и размер на мивката биха били идеални за малка кухня?
 16. Може ли да се интегрира мивка в кухненски бокс?
 17. Кои материали за мивки са най-подходящи за кухнята?
 18. Искате ли да поставите мивката по-близо до прозореца или до газовия котлон?
 19. Какъв тип шкафове трябва да използвате за съхранение на съдове над мивката?
 20. Трябва ли ми кран за мивка с гореща вода?
 21. Може ли да поставите съдомиялна машина под мивката?
 22. Как да осветите правилно работното си място под мивката?

Най-популярните оформления на мивката

Изборът на най-подходящото място за мивка в кухнята може да има голямо значение за това колко функционално и удобно за ползване е помещението. Нека разгледаме най-популярните варианти за разположение на мивката:

Най-популярните варианти за разположение на мивката са

 1. Мивка под прозорец. Често мивките се поставят под прозорци, за да се използва по-добре естествената светлина, да се намалят разходите за енергия и да се осигури по-удобна работна среда. При това местоположение обаче могат да възникнат няколко проблема: през зимните месеци прозорецът може да се замъгли и въздухът в зоната за миене да стане чувствително по-студен.
 2. Мивка в ъгъла. За малките кухни ъгловата мивка е подходящо решение. С малкия радиус на кривина тя спестява място и създава повече възможности за съхранение на различни прибори.
 3. Мивка на остров. Централният елемент на кухнята е островът, който се съчетава перфектно с мивката. Но този вариант изисква доста голямо помещение, за да се помести такъв нестандартен елемент.
 4. Централен елемент на островната кухня.
 5. Между работните зони. Мивката ще спомогне за спестяване на време, като намали вниманието и движението в кухнята. Позиционирането на мивката от едната страна на готварската печка, а на зоната за рязане – от другата, прави кухнята по-управляема.

Когато избирате подходящото разположение на мивката за вашата кухня, имайте предвид следните фактори: размера и формата на кухненския шкаф, цялостното разположение и размера на кухнята, както и вашите индивидуални предпочитания и кухненски процес. Това ще ви помогне да организирате пространството си ефективно и да направите кухнята си наистина удобна за ползване.

При печката

Поставянето на мивката в близост до готварската печка има своите предимства. Какви са предимствата на разполагането на мивка до готварската печка във вашата кухня?

 1. Спестене на място: поставянето на мивката до готварския плот спестява ценно пространство в кухнята
 2. Опростява движението: когато готвите и миете, трябва да се движите по-малко из кухнята, което улеснява приготвянето на ястията
 3. Удобно сервиране и разтоварване на храна: мивката на котлона улеснява пренасянето на храна от мивката до котлона и почивката на горещи съдове след употреба

Трябва обаче да сте наясно с някои нюанси, преди да изберете местоположението на мивката в близост до готварската печка. На първо място, обърнете внимание на стандартите за безопасност.

 • Водата и електричеството са лоша комбинация. Когато монтирате мивка непосредствено до готварската печка, не забравяйте да проверите дали в зоната, където се намират мивката и електрическата печка, има контакти. Също така се уверете, че проводниците от уредите не влизат в контакт с водата.
 • Избягвайте местата, в които има пара. Парата от долната част на тенджерите и тиганите може да достигне до крана, а след това и до стената до мивката. Постоянното излагане на топлина ще доведе до обезцветяване на стените и корозия на крана.
 • Разстоянието между мивката и плота трябва да е разумно. Позиционирането на мивката твърде близо до плота може да доведе до допълнителен натиск върху мивката, особено ако кухнята е малка.

Доколко е подходящо мястото за мивка в кухнята зад плота, зависи от вашето удобство и разположението на другите кухненски приспособления и фитинги.

Поставяне на мивката до прозореца

Поставянето на мивката до прозореца в кухнята става все по-популярно поради предимствата, които предлага. Нека разгледаме някои от тях:

Поставянето на мивката до прозореца в кухнята става все по-популярно поради предимствата, които предлага.

 1. естествена светлина – мивката, разположена в близост до прозорец, осигурява естествена дневна светлина, което улеснява работата с приборите и пести енергия
 2. увеличаване на пространството – прозорецът осигурява външен изглед, като създава усещане за пространство и свобода на движение в кухнята
 3. проветряване – възможност за проветряване на помещението, без да се прекъсва процесът на миене

Инсталирането на мивката на прозореца обаче изисква да се вземат предвид няколко важни момента:

 • оразмеряване и оформление – вземете предвид разстоянията между прозореца, остъкляването и мивката, за да избегнете неприятни изненади в процеса на монтаж;
 • водонагревател и радиатори – трябва да се внимава за правилното позициониране на тези елементи и тяхната съвместимост с прозореца

.

В допълнение, не забравяйте изискванията за водопроводната инсталация и разположението на мивката в кухнята.

ЕлементиПрепоръчителни настройки
Разстояние между прозореца и мивкатаПод 3-5 см
Размер на стъклопакетаОт 10-15 см до 40-60 см
Височина на работния плот85-92 см, според индивидуалните предпочитания

Правилното позициониране на мивката до прозореца не само внася удобство в кухнята, но и прави пространството светло и комфортно.

Поставянето на мивката в ъгъла на кухнята

Изборът на правилната позиция за мивката в кухнята играе важна роля за създаването на удобно и функционално работно място. Позиционирането на мивката в ъгъла на кухнята може да се окаже оптималното решение за мнозина. Разгледайте предимствата и съображенията при това разположение.

Мивка в ъгъла.

Предимства на мивката в ъгъла:

 • Спестене на място: мивките, поставени в ъгъла, използват ефективно кухненския плот и спестяват място за други интериорни елементи
 • Подобрява комфорта на използване: Ъгловата мивка прави миенето по-лесно и по-малко уморително
 • Капацитет: Ъгловата мивка обикновено има голям капацитет, така че можете да поставите голям брой съдове върху мивката

Вижте различните видове ъглови мивки, за да изберете най-добрия вариант за вашата кухня:

Конвенционални: те представляват две купи, разположени под ъгъл от 90 градуса. Едната от тях може да бъде по-голяма и по-дълбока; тя е предназначена за миене на големи по размер съдове.
Триъгълни: оформени като равнобедрен триъгълник, те се вписват идеално в ъглов кухненски плот. Обикновено имат една основна купа и една допълнителна купа.
Секторни купи: те представляват плавна комбинация от две традиционни купи, разположени под ъгъл една спрямо друга. Предимство на тези мивки е възможността за поставяне на допълнителни елементи, като например порше за прибори или дъска за рязане.

При избора на тип ъглова мивка трябва да вземете правилно решение, като вземете предвид размера и формата на кухнята и предпочитанията на собственика. Съществуват много възможности и аксесоари, които да направят миенето възможно най-удобно и комфортно.

По вид на мивката

Кухненските мивки могат да се монтират към работния плот по няколко начина. В този раздел ще разгледаме основните типове мивки за монтаж:

 1. мивки за плот
 2. Вградени мивки
 3. Устройства за мивки
 4. интегрирани мивки

Блокове за мивки

Мивките за плот са мивки, които се монтират върху работния плот. Обикновено тя има рамка или разделител, който първо се монтира върху работния плот, а след това мивката се монтира в рамката. Предимствата на мивките с горна мивка са лесният им монтаж и фактът, че могат да се монтират на всякакъв вид плот.

Керамични мивки

Мивки за вграждане

Крамообразните мивки се монтират в предвидения в работния плот отвор. Той се измерва прецизно и ръбовете на отвора се подрязват внимателно. Мивките за вграждане могат да се монтират на работни плотове, изработени от различни материали, но изискват по-голямо внимание. Те имат гладка повърхност и улесняват почистването около мивката.

Допълнителни мивки

Мивката на пиедестал се монтира към долната страна на работния плот, а крепежните елементи се закрепват към долната страна на плота. Този тип мивки правят мивката естетически привлекателна, улесняват обслужването и позволяват оптимално използване на работния плот. Но трябва да се отбележи, че мивките за вграждане са най-подходящи за работни плотове, изработени от скъпи материали или изкуствен камък.

Интегрирани мивки

Интегрираните мивки представляват едно цяло с конструкцията на работния плот. По време на монтажа интегрираните мивки образуват безпроблемна връзка с работния плот, което предотвратява попадането на влага под мивката и поддържа кухнята чиста. Интегрираните мивки често се изработват по поръчка и изискват скъпи материали при изработката.

При избора на мивка за кухнята си струва да се вземе предвид типът на вграждане, тъй като той определя лекотата на използване, външния вид и сложността на монтажа. Освен това изборът на определен тип на монтаж на мивката може да окаже влияние и върху цената и трайността на работния плот.

Материали на кухненските мивки

Изборът на материал на мивката е важен аспект, който определя здравината, издръжливостта и външния вид на този незаменим кухненски ресурс. Имайки предвид това, нека разгледаме най-популярните материали и техните основни характеристики:

 • Неръждаема стомана. Тя е класическият и най-често използван материал, който предлага отлична издръжливост и устойчивост на корозия.Продуктите от неръждаема стомана са достъпни и могат лесно да се интегрират в кухненската среда. Но те също така могат да бъдат устойчиви на надраскване и са склонни да губят блясъка си с течение на времето.
 • . Акрилни мивки. Тези мивки имат много естетичен вид, топла повърхност и високо ниво на надеждност. Твърдият акрил е изключително устойчив на удари и ще се впише идеално във всеки кухненски интериор. Въпреки това трябва да се отбележи, че акрилните мивки може да са по-податливи на повреди и изискват внимателно боравене.
 • Керамика. Керамичните мивки имат приятен допир, устойчиви са на избледняване и малко податливи на начупване и надраскване. Керамичните мивки се предлагат в различни цветове, които могат да се използват за хармоничен интериор. Но те имат един съществен недостатък: този материал е много тежък и това може да наложи укрепване на кухненския плот или шкафа под мивката.
 • . Композитни мивки. Този материал представлява комбинация от естествени камъни и синтетични компоненти, която придава на мивката естествен вид и отлична издръжливост. Композитните мивки са устойчиви на износване и надраскване и гладки. Композитните мивки обаче си имат цена: те са значително по-скъпи от своите аналози от неръждаема стомана или керамика.

В заключение може да се каже, че всеки материал има своите предимства и недостатъци, а изборът на кухненска мивка зависи до голяма степен от изискванията и предпочитанията на всеки отделен купувач.

Съвети за това къде да поставите мивката в кухнята

Откриването на оптималното разположение на мивката в кухнята е важен аспект на интериорния дизайн и планиране. Ето няколко основни съвета, които ще ви помогнат да вземете това решение:

Изборът на място за мивката е важен аспект от дизайна и планирането на кухнята.

 1. . Определете най-подходящото място за мивка във вашата кухня. Не забравяйте да поставите мивката в близост до водоснабдителните и канализационните тръби. Най-добре е да я поставите между хладилника и зоната за готвене, така че да имате „триъгълник на активност“.
 2. Преценете размера и формата на мивката. Когато избирате между различните размери и форми на мивките (едно-, дву- и трикомпонентни), определете какво ще ви е удобно. Важно е да изберете размер на мивката, който да се вписва и съчетава с останалите кухненски мебели и уреди.
 3. . Преценете височината на мивката. Височината на мивката трябва да е оптимална за лесно използване: твърде ниска мивка ще бъде по-трудна за използване, а твърде висока може да причини дискомфорт и неудобство на гърба.
 4. . Изберете правилния материал на мивката. Материалът на мивката определя нейната издръжливост и външен вид. Някои от най-популярните материали включват неръждаема стомана, керамика, композитни материали, изкуствен камък и др. Вземете предвид техните свойства и изберете най-подходящия материал за вашата кухня.

Всички гореизброени съвети могат да ви помогнат да изберете правилното разположение на мивката в кухнята си за максимално удобство и ергономично работно пространство.

Въпрос-отговор:

Къде е най-подходящото място за поставяне на мивка в кухнята?

Мивката в кухнята е най-добре да бъде поставена в близост до прозорец, за да се осигури достатъчно светлина, но трябва да вземете предвид и правилото на триъгълника: работните зони (мивка, котлон, хладилник) трябва да са на приблизително еднакво разстояние една от друга. Над мивката също така трябва да има шкафове или рафтове, за да се осигури удобно съхранение на съдовете.

Каква форма и размер на мивката биха били идеални за малка кухня?

За малките кухни са подходящи кръгли и малки правоъгълни мивки, като купи и мини. Размерът на мивката зависи от големината на работното пространство и от вашите нужди.

Може ли да се интегрира мивка в кухненски бокс?

Да, можете да интегрирате мивката в кухненски кът. Обмислете ъглови модели, които спестяват място и правят работната зона по-функционална.

Кои материали за мивки са най-подходящи за кухнята?

Има няколко различни материала за мивки, от които можете да избирате: неръждаема стомана, изкуствен камък, керамика и чугун. Изборът се определя от собствените ви предпочитания и бюджет. Неръждаемата стомана е здрава, евтина и универсална, изкуственият камък е здрав и естетически издържан, керамиката е екологична и стилна, а чугунът е издръжлив и стабилен.

Искате ли да поставите мивката по-близо до прозореца или до газовия котлон?

Мивката е най-добре да се постави близо до прозореца, за да влиза достатъчно светлина в работната зона. Ако обаче имате избор между мивка в близост до прозореца или до готварския плот, по-добре е да я поставите до прозореца. Можете да избегнете поставянето ѝ до готварската печка от съображения за безопасност, както и за оптимално използване на работното пространство и лесно измиване (по-малко стъпки от печката до мивката).

Какъв тип шкафове трябва да използвате за съхранение на съдове над мивката?

Висящите шкафове или рафтове над мивката са чудесни места за съхранение на съдовете и приборите. Изборът на видовете шкафове зависи от бюджета ви, стила на кухнята и личните ви предпочитания. Предлагат се и решетки, стъклени врати и прозрачни рафтове.

Трябва ли ми кран за мивка с гореща вода?

Кранът за чекмеджета с топла вода може да бъде полезен, ако не разполагате с топла вода. Тя може значително да намали времето за готвене и да подобри комфорта ви в кухнята. Но ще ви е необходим електрически контакт, а понякога и допълнително място под мивката.

Може ли да поставите съдомиялна машина под мивката?

Да, възможно е да монтирате съдомиялна машина под мивката, но това зависи от разположението на кухнята, размера на мебелите и връзките за комунални услуги. Трябва да обърнете внимание и на отводняването и електрическите връзки.

Как да осветите правилно работното си място под мивката?

Осветлението на работното пространство на вашата мивка трябва да бъде едновременно прожекторно и удобно. Наличието на светлина под шкафовете улеснява работата ви. Можете също така да използвате разсеяна светлина от прожектор над работното място, която не създава сенки. Изборът на осветление зависи от предпочитанията ви за стил и от зоната, която трябва да бъде осветена.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане