Избор на подходящ пиедестал за мивката

Съвети за кухненски мивки

Пиедестал за мивка е предназначен за следните задачи:

1. Това е опора за самия кран.

2. Скрива всички водопроводни комуникации от любопитни очи.

3. Изпълнява естетическа функция.

Най-добре е да закупите пиедестал заедно с мивка и много производители предлагат тази опция. Това решение е полезно и поради причината, че и двете устройства са украсени с едни и същи декоративни елементи и всичко заедно изглежда много красиво.

Въпреки това, често трябва да закупите пиедестал отделно; в този случай, когато избирате, трябва да се съсредоточите върху формата и външния вид на умивалника, тъй като пиедесталът трябва да пасне под него. Например, ако мивката е с правоъгълна форма, тогава пиедесталът трябва да бъде същият.

Височина на пиедестала

При избора на пиедестал височината му е ключов момент, тъй като именно този показател е отговорен за удобството и практичността на използването на умивалника. Най-оптималната височина е, когато горният ръб е поставен на височина 80-85 см от пода. В този случай водните процедури ще бъдат най-удобни, плюс натоварването на гърба е напълно елиминирано. Основно височината на пиедестала варира от 65 до 75 см.

Материал на изработка

Най-популярният материал за производство на пиедестали е керамиката. Този материал напълно отговаря на всички изисквания на водопроводната инсталация. Керамиката има такива предимства като:

1. Атрактивен външен вид.

2. Износоустойчивост на външни влияния.

3. Простота и лекота на грижа.

Мивки и пиедестали също могат да бъдат направени от материали като порцелан, фаянс и порцелан. Порцелановата плочка е композитен материал, който се състои от керамика и гранитни чипове. Устройството, изработено от гранитогрес, има дълъг експлоатационен живот и може да издържи абсолютно всяко механично натоварване.

Порцеланът е скъп материал, изработен от глина с висока плътност. Пиедесталът от фаянс е идеален за монтаж в баня с красив дизайн, тъй като не прозира на слънце, за разлика от порцелана, така че ще изглежда красиво с мивка.

По правило пиедесталите се предлагат в бяло, но е възможно да поръчате устройството с метални или дървени вложки, както и с аксесоари като държачи за кърпи или рафтове. Ако държите на дизайнерските покрития, можете да закупите пиедестала и умивалника не само в бяло, но и да поръчате други нюанси от специалисти.

По този начин, ако мивка с шкаф не може да се побере в малка баня, тогава пиедесталът е оптималното решение. Днешният пазар предлага разнообразие от дизайнерски и цветови опции, които ще ви позволят да реализирате дори най-необичайните интериорни решения.

Монтаж на пиедестал

Монтажът на пиедестал за мивка се извършва по един от двата начина:

  • Монтаж близо до стената;
  • Подов монтаж.

Монтирането на пиедестал към стената е по-често срещан метод. Тоест, пиедесталът е монтиран близо до стената, а мивката е прикрепена към стената. При втория вариант мивката е монтирана на пиедестал и е монтирана на пода.

Мивката се закрепва към стената с помощта на дюбели и винтове, след което се свързват сифона и тръбите. Струва си да се отбележи, че мивката трябва да бъде монтирана точно над центъра на пиедестала. След монтирането на тези продукти се монтира подходящ смесител.

Какво е половин пиедестал?

Полу-пиедесталът е един от видовете пиедестали, които могат лесно да бъдат идентифицирани по външния му вид. Ако се знае, че пиедесталът лежи на пода, тогава полупиедесталът е заоблен наполовина и изглежда сякаш се носи над пода, без да го докосва.

Полупиедесталите изглеждат по-ефирни, елегантни и спретнати, а също така оставят пода под мивката свободен. Това решение обаче има и свои нюанси. Както знаете, полу-пиедесталът се състои от дренажна муфа и тръба, така че е необходимо тръбата да е в стената, а гнездото да е над пода. Само в този случай е възможно да се използва полупиедестал, който се монтира на последния етап от инсталирането на мивката, тоест след свързване към канализационната система.

Днес има огромно разнообразие от видове пиедестали, просто трябва да изберете правилната опция. Ако имате малка баня, тогава най-доброто решение ще бъде ъглов модел. Огромен брой купувачи предпочетоха този конкретен сорт. В допълнение, това устройство има оригинален и стилен външен вид.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане