Плот за баня под мивката: съвети за избор и грижа

Съвети за кухненски мивки

Плотът за баня идеално се справя със задачата да увеличи използваемото пространство в стаята. Тази добавка под мивката увеличава нейната функционалност и комфорт. Разнообразието от съвременни мебели за баня значително затруднява избора на оптималния модел за купувача. Затова би било добра идея да потърсите подкрепата на експерти, които са готови да дадат полезни съвети за избора на идеалния плот за вашата мивка в банята.

Изисквания към плотове за баня

Подходящият плот за мивка, който да изпълнява добре задълженията си трябва да отговаря на редица задължителни изисквания. Ето за какви критерии говорим:

  •          Наличието на повърхност, устойчива на висока влажност.
  •          Устойчив на корозия.
  •          Отличен капацитет.
  •          Имунитет към чест контакт с химически детергенти.

Важна е и естетиката на плота за баня. Тя със сигурност трябва да хармонизира с интериора на стаята и да стане неразделна част от нея. 

Видове и характеристики на плотове под мивка

В продажба има различни видове плотове за мивки за баня. Те се различават помежду си по дизайн и начин на поставяне на мивката. Можете да избирате между масивни или вградени модели мивки. Масивната отливка, като правило, е направена от дърво, камък или стъкло. Вписва се идеално в модерен интериор, лесен е за използване и е хигиеничен. Най-често има плотове за вградена или горна мивка. Работната част е разделена на функционални модули, включващи отделение за пералня и комуникации.

От какви материали са направени плотовете за мивки?

Когато избирате плот за вашата баня, определено трябва да обърнете внимание на материала, от който е изработен. Предлагат се следните видове модели за ежедневна употреба:

  1.         Естествен камък . Може да се представи в лъскав или матов вариант. Отличава се със своята здравина и надеждност, отлично шумопоглъщане, дълъг експлоатационен живот и естетически благороден дизайн.
  2.          Фалшив диамант . Демонстрира висока устойчивост на случайни механични повреди. Лесен е за грижи и е хигиеничен. Ценен също и заради отличното си звукопоглъщане. Можете да направите красив плот от изкуствен камък във всяка форма и цвят по ваш избор.
  3.          Стъклена чаша . Устойчив е на неприятни драскотини по повърхността. Не се страхува от чест контакт с химически препарати. Вярно е, че винаги има петна по стъклото, от които не е толкова лесно да се отървете.
  4.          Дърво . Дървените плотове създават специален комфорт в стаята. Отличават се с дълъг живот при правилна поддръжка. По-бюджетните алтернативи на масивната дървесина са ПДЧ и МДФ. Но трябва да разберете, че такива материали не реагират добре на пара, което може да повлияе негативно на външния вид на мебелите.

Оптималната опция за материал за плот под мивка за баня зависи от личните предпочитания, както и от финансовите възможности на купувача.

Огромна селекция от модерни стилни тоалетни плотове е представена в нашия магазин за ВиК и мебели за баня. Искаме да предложим най-добрите модели на водещи производители.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане