Причини за миризма от мивката

Съвети за кухненски мивки

Кухнята е специално място в апартамента, където винаги трябва да цари чистота и стерилност. Един ден, когато се върнете у дома или се събудите сутрин, можете да усетите остра и неприятна миризма, която идва от мивката и прониква в любимите ви тъкани. Този проблем изисква своевременно решение и на помощ ще дойдат механични методи, специални средства, както и прости домашни рецепти за отстраняване. В тази статия ще анализираме причините за неприятната миризма, както и методите за контрол и превенция.

Преди да започнете процедурата за премахване на неприятната миризма, трябва да разберете причината, поради която е възникнала тази атака. Най-честите причини за миризма от мивката:

 1. Запушен сифон. Именно този водопроводен уред първи среща остатъците от храна и други отпадъци, които остават по стените на мивката. Ако в резултат на проверката установите, че проблемът наистина е в сифона и миризмата идва от него, а не от канализацията, тогава е достатъчно да разглобите и почистите сифона или да закупите и монтирате нов . Препоръчваме закупуването на сифони Unicorn , тъй като те се справят добре с мръсотията, лесни са за поддръжка и се отличават със своята надеждност.
 2. Рядкото използване на мивката също може да доведе до неприятна миризма в кухнята, като виновен за това ще бъде и сифонът. Но ще бъде виновен не защото е мръсен или запушен, а защото просто няма вода в него. Сифонът изпълнява функцията за защита от миризма с помощта на вода, която се натрупва в извивката на сифона и създава водно уплътнение. Водният затвор се използва и в тоалетната. Освен неприятната миризма, предпазва и от насекоми и гризачи, които могат да използват канализационните тръби, за да се придвижват. Ако не използвате мивката дълго време, водата от водния затвор се изпарява и неприятните миризми излизат. Идеята за огъване на тръба за създаване на воден затвор се връща през 1775 г. на шотландския механик Александър Къмингс, който патентова S-образна тръба за канализация.
 3. Неправилно сглобеният сифон също може да причини неприятна миризма. Ако решите да го инсталирате сами, дори въпреки простия дизайн, не забравяйте да проучите и използвате инструкциите на производителя. Дори малък недостатък може да повлияе на образуването на водно уплътнение, без което нищо няма да попречи на неприятната миризма да избяга.
 4. Ако забележите бавно изтичане на вода и придружаващия го къркорене, тогава може да имате въздушен шлюз във вашия щранг. В този случай е необходимо да се обадите на водопроводчик от жилищно-комуналните услуги, тъй като е малко вероятно да можете сами да разрешите този проблем.
 5. Лошото уплътнение между щранга и гофрираната тръба може да е една от причините за миризмата. Това се дължи на факта, че диаметърът на входа на дренажа може да бъде по-голям или по-малък от външния диаметър на гофрираната тръба, която идва със сифона. За да разрешите този проблем, ще трябва да закупите допълнителни еластични ленти или адаптер (обикновено наричан маншети), в противен случай миризмата ще продължи да прониква в апартамента ви.
 6. При продължителна употреба гофрираната тръба може да провисне, в резултат на което отпадъчните води или застояват в зоната на увисване на тръбата, или изтичат напълно, без да оставят водно уплътнение.

Причини за неприятни миризми от преливния отвор на мивката

За съжаление, понякога се случва миризмата да не идва от самия канал, а от малък отвор на вертикалната стена на мивката (отвор за преливане).

Може да има няколко причини:

 1. Неправилното монтиране на преливната тръба води до стагнация на водата в нея и образуването на неприятна миризма.
 2. Неправилно свързване на преливната тръба към изхода на мивката, което също води до стагнация на водата.

Най-лесният начин за премахване на тази миризма е чрез добавяне на препарати за почистване на тръби директно към отвора за преливане.

Как миризмата от канализацията може да ви навреди

Миризмата на гниене от вашата мивка може да доведе до здравословни проблеми. Факт е, че гниенето, което се случва в сифона, е придружено от отделяне на газове, опасни за здравето. Те могат да причинят неразположение, главоболие и редица други негативни ефекти.

Сред веществата, изпускани през канализационната тръба, са: сероводород, амоняк и метан. Амонякът и сероводородът имат най-очевидната миризма, докато метанът изобщо няма миризма. Ако вдишвате газове дълго време, последствията ще дойдат доста бързо. На първо място, нервната и дихателната системи са сериозно засегнати.

Диагностика на проблема

Можете да се отървете от неприятната миризма не само с помощта на водопроводчик, но и сами. За да направите това, трябва да диагностицирате проблема, който причинява неприятната миризма.

Първо, опитайте да наблюдавате как работи мивката. Включете високо налягане на гореща вода и прекарайте достатъчен обем; ако водата не застоява и се оттича лесно и миризмата не става по-слаба, опитайте да използвате домашно приготвени или специални химически почистващи препарати за дренажи.

Ако сте приключили с почистването, но проблемът остава, внимателно прегледайте сифона и тръбите за повреди и течове. Всички елементи на канализационната система трябва да са сухи и без пукнатини. Ако откриете течове по връзките на сифона, опитайте да смените уплътненията.

Ако отворите крана и водата бавно изтича, тогава най-вероятно има запушване в тръбите или сифона, което трябва да се почисти.

Как да изчистите задръстването в кухнята

Често се случва след време в тръбите да проникнат остатъци от храна, косми, мазнини и други отпадъци, които образуват тапа в канализацията, която пречи на нормалното протичане на водата и има неприятна миризма.

Можете да се справите с блокажи, като използвате:

ВиК кабел;

бутало;

Демонтаж на сифона и последващо почистване на всички елементи.

Водопроводният кабел се използва много често от водопроводчици и е доста популярно средство за справяне със запушвания. Това е метален прът под формата на спирала, който може да се огъне и да проникне във всички завои на водопровода.

Процесът на почистване с водопроводен кабел е доста прост:

 • Натиснете водопроводния кабел в отвора на тръбата и използвайте завинтващо движение, за да го натиснете възможно най-дълбоко. Дръжката в края на кабела винаги е извита, за да позволява въртеливи движения.
 • Кабелът трябва да бъде избутан до очакваното място на запушването или до щранга. Кабелът е много гъвкав, така че лесно ще премине през всички завои на тръбите.
 • След като потопите кабела до необходимата дължина, продължете да правите въртеливи движения, за да почистите тръбите.
 • Внимателно издърпайте кабела към себе си, за да хванете всички остатъци, които запушват канала.
 • Пуснете струя вода, за да отстраните останалата мазнина.

Ако след приключване на всички процедури водата започне да се оттича добре, значи сте решили проблема.

ПОЧИСТВАНЕ НА ЗАПУШВАНЕ С БУТАЛО

Буталото е класически начин за премахване на запушвания във водопроводен модул не само в кухнята, но и в тоалетната. За да го използвате, не са необходими специални умения, просто следвайте няколко прости стъпки:

 1. Натиснете гумената лента върху сифона на мивката;
 2. Натиснете здраво дръжката;
 3. Издърпайте рязко дръжката нагоре;
 4. Повторете процедурата няколко пъти;
 5. Отворете крана и пуснете малко вода, за да проверите резултата.

ПОЧИСТВАНЕ НА СИФОНА САМИ

При активно използване на мивката ще трябва от време на време да почиствате сифона, за да избегнете запушване и неприятни миризми. Разбира се, това не е най-приятната работа, но е ефективен метод за справяне с блокажи.

Преди да започнете работа, поставете контейнера под сифона, тъй като по време на процеса на разглобяване може да изтече вода. След това развийте сифона, разкачете всички свързани елементи и ги почистете, след което внимателно сглобете цялата система обратно. Ако някои уплътнителни материали на сифона са повредени, те трябва да бъдат сменени. В магазина можете лесно да намерите комплект уплътнения за ремонт на сифон.

Домашни и химически продукти за почистване на тръби

Има популярна поговорка: „Няма проблем с почистването, който да не може да се реши със сол, сода, оцет и лимонена киселина“. В нашия случай този израз е много полезен, тъй като разполагайки с набор от тези инструменти, можете лесно да опитате да почистите тръбопроводната система.

Нека да разгледаме най-ефективните начини:

Сол. Вземете чаша обикновена готварска сол и я изсипете в дренажния отвор, разположен в мивката. Сварете чайника и изсипете половин литър вряла вода в същата дупка. Изчакайте 2,5 – 3 часа и отворете гореща вода, за да изплакнете остатъците. Солта има добри почистващи свойства и разяжда мазнините и мръсотията в сифона.

Сода и сол. Смесете двата продукта в равни пропорции и изсипете в дренажния отвор и изчакайте половин час, след което изплакнете с вряща вода и повторете процедурата. Ако сте извършили тази процедура два пъти и миризмата от канализацията остава, тогава нека преминем към друг метод.

Лимонена киселина. Изсипете стандартна опаковка от 30 g лимонена киселина в мивката, след това добавете малко вряща вода и запушете дренажния отвор със запушалка. След половин час пуснете горещата вода, за да промиете тръбите и мивката.

Сода и оцет. Изсипете две супени лъжици сода за хляб в дренажния отвор и налейте чаша оцет в нея, след което затворете дренажния отвор със запушалка или парцал. След 10 минути включете горещата вода, за да промиете системата.

Струва си да се отбележи, че тези продукти ще помогнат само за премахване на незначителни запушвания.

БИТОВА ХИМИЯ ЗА ПОЧИСТВАНЕ

Ако народните средства не помогнат и трябва да постигнете много по-голям резултат, тогава можете да се обърнете за помощ към битовата химия, която можете да закупите в почти всеки магазин за хардуер или в магазин с отдел за хардуер. По-долу ще разгледаме най-популярните и ефективни средства:

КъртицаТози продукт е на пазара от доста време и е едно от най-евтините и популярни средства за борба със запушванията и миризмите от мивката.
ДоместосГелообразният продукт не само отстранява запушванията или плаката, но и покрива водопроводната система с тънък защитен филм, който предотвратява отлагането на мазнини и храна по стените ѝ.
БялоПродукт на основата на хлор, който е предназначен не само да почиства запушванията или да се отърве от миризмите в мивката, но е универсален.
СаноксЕдно от бюджетните и доста популярни средства срещу запушвания и миризми. Не може да се справи със сериозно замърсяване.
ФлопМного мощен инструмент, който се справя и с най-сериозните запушвания за няколко секунди. Продуктът е много мощен и не е подходящ за тънки тръби.

Заключение

Миризмата от кухненската мивка е належащ проблем за всеки дом или апартамент. Както беше посочено по-горе, има много начини за решаване на това. Кое да изберете зависи от вас. Всеки метод има повече или по-малко предимства и недостатъци. Обобщавайки горното, можем да кажем, че премахването на миризмата от кухненската мивка е напълно разрешима задача.

Най-важното е да разберете какво точно не е наред и с какво да се борите с него. Ако не можете да разберете, тогава е по-добре да се свържете със специалисти, които ще ви помогнат да се отървете от този проблем в най-кратки срокове.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане