Защо да изберете каменна мивка?

Съвети за кухненски мивки

Към мивките винаги има специални изисквания, тъй като те се монтират в помещения с висока влажност на въздуха, чести промени в температурата и т.н. Ето защо каменните изделия, както естествени, така и изкуствени, са много популярни. Те са известни не само с повишената си здравина, но и с представителния си външен вид. Какви други предимства имат такива продукти?

Видове каменни мивки

В света на ВиК и строителните материали камъкът означава не един, а няколко материала, както естествени, така и композитни. По своите свойства и характеристики те приличат на естествен камък, въпреки че понякога се различават значително на външен вид.

Най-често се използва за направата на черупки:

 • порцеланови каменинови изделия;
 • акрилен камък;
 • агломерат.

Можете също да намерите продукти от мрамор и гранит. Но поради високата си цена те са по-рядко срещани от други. Нека разгледаме по-отблизо плюсовете и минусите на трите най-популярни опции.

Характеристики на мивките от порцеланови камъни

Порцелановата плочка е синтетичен материал, който, колкото и необичайно да звучи, съдържа естествени компоненти. И един от тях е глината. Към него се добавят кварцов пясък и оксиди на различни метали. След смесване полутечната маса се пресова, придавайки желаната форма.

Предимствата на порцелановите каменинови изделия включват:

 1. Дълъг експлоатационен живот – до век.
 2. Практичност. Дори и да опитате, повърхността на такава мивка е почти невъзможно да се повреди, например, надраскване или чип. Почиства се лесно, устойчива е на почистващи препарати, не абсорбира мазнини и оцветяващи ензими.
 3. Устойчивост на механични натоварвания. Небрежните удари върху мивките от порцеланов камък не са опасни. За да ги счупите, ще ви трябва поне чук.
 4. Устойчивост на висока температура. Порцелановите плочки няма да се деформират или напукат, ако горещата вода влезе в контакт с тях.

Единственият съществен недостатък е цената. Порцелановите мивки са много по-скъпи от тези от други материали. Но неговият почти вековен експлоатационен живот напълно покрива този недостатък.

Плюсове и минуси на акрилните мивки

Акрилният камък също е смес от естествени и изкуствени компоненти. Първите включват гранит или мрамор, кварцов пясък и базалт. А за второто – акрилни смоли, които свързват останалите вещества.

Отличителните характеристики на мивките от акрилен камък включват:

 1. Възможност за придаване на черупки с всякаква форма. Това могат да бъдат строги геометрични или криволинейни дизайни.
 2. Материалът е абсолютно безвреден. Дори когато е изложен на високи температури, той не отделя вредни вещества.
 3. Акрилът е устойчив дори на агресивни почистващи препарати и основи.
 4. Продуктите, изработени от акрилен камък, могат лесно да бъдат поправени чрез отстраняване на повредата със специална акрилна паста.
 5. Материалът е значително по-лек от гранитогреса и естествения камък.
 6. Срокът на експлоатация достига половин век.

Най-забележимият недостатък е порьозността на материала. Ако върху него попаднат сокове от горски плодове или например цвекло, може да останат петна. Следователно в такива случаи повърхността трябва да се измие незабавно.

Мивки от агломерат: характеристики и предимства

Агломератът е материал, който включва мрамор, базалт, гранит и други материали, както и полимери под формата на смоли, които свързват частиците. За добавяне на цвят се използват специални пигменти, едно от свойствата на които е устойчивост на вода и почистващи препарати.

Плюсове на мивките:

 1. здравина и устойчивост на износване;
 2. устойчивост на мазнини;
 3. запазване на цвета при контакт на оцветяващите пигменти с повърхността;
 4. възможност за избор на всяка форма, цвят и размер.

Има много малко недостатъци на мивките, направени от агломерат. Първото е цената. Цената им е по-ниска от тази на порцелановите каменинови изделия, но по-висока от тази на акрила. Второто е трудностите с възстановяването от щети.

Заслужено ли са толкова популярни каменните мивки? Отговорът е да. Да, както естественият, така и изкуственият камък имат своите недостатъци. Но като цяло те се справят добре с функциите си и в същото време са високо естетични, устойчиви на повреди и отрицателните ефекти от влага и високи температури.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане