5 неща, които трябва да знаете за гранитните мивки.

За мивките

Гранитните мивки са много популярни, но не всеки знае, че тези мивки не са изработени от 100% камък, а от смес от кварцов пясък с подходяща гранулация и полиестерни смоли. Терминът „мивка от гранит“ се използва в разговорния език за мивки с външен вид, наподобяващ камък, и с невероятна издръжливост. Качествените мивки трябва да съдържат 70-80% естествени каменни стърготини и 30-20% смола, а при покупка си струва да се провери съставът на този модел, тъй като производителите използват различни пропорции на съставките, а само правилно произведеният материал гарантира устойчивост на механични повреди, драскотини, пукнатини и деформации, причинени от температурни колебания.

На какво още трябва да обърнете внимание при избора на мивка от гранитогрес?
На финиша и интензивността на пясъкоструене на формата – някои модели са гладки на допир, други са грапави, а трети се различават по грапавостта на дъното на купата и нейните стени.
На дебелината на черупката – моделите с дебелина, по-малка от 0,8 мм, могат да се износят по-бързо.

Броят и качеството на направените отвори.
Място на инсталиране – мивката, независимо от начина на инсталиране – за вграждане или за монтаж под работния плот, не трябва да се разполага в близост до готварския плот, газовия котлон или електрическите контакти.

Производителите на мивки от гранит предоставят много дълги гаранционни срокове за своите продукти.
Гранитната мивка е много тежка. Теглото на една прилична малка мивка варира между 8 и 10 kg, докато теглото на голяма мивка може да достигне дори 20 kg.
Гранитната мивка, благодарение на факта, че може да има различни форми и цветове, хармонично се съчетава с повечето кухненски стилове – тя идеално допълва интериора както на строга и минималистична модерна кухня, така и на малко по-уютна провансалска или скандинавска. В комбинация с гранитен смесител тя създава елегантен и стилен елемент от интериорния дизайн.


Въпреки че гранитогресът има ниска порьозност и не абсорбира течности, изливането на цветни вещества в мивката може да доведе до появата на грозни петна по повърхността ѝ (остатъците от вино, кафе или чай трябва да се измиват обилно с вода).
Можете да импрегнирате повърхността на мивката с обикновено хранително масло, но използването на специални препарати ще ви помогне да я предпазите от замърсяване и да подчертаете необикновения ѝ чар.


Изборът на мивки от гранитогрес е огромен – има мивки с различни начини на монтаж (вкопани или за монтаж под плота), различни размери (стандартни и нестандартни), форми (квадратни, кръгли, едночашови, двучашови, с крило за оттичане на водата), цветове (материалът за производство лесно се оцветява със специални добавки). Нищо чудно, тъй като мивката от гранитогрес е висококачествена мивка, устойчива на механични повреди и повечето химикали, която изглежда като нова в продължение на много години. Клиентите често решават да я купят, така че производителите изпреварват с офертите (те дори приемат поръчки по поръчка). Когато купувате мивка, най-доброто решение е да отидете в магазина и да видите сами как изглежда, как е направена, как е завършена. Ако моделът, който ви интересува, се предлага само в онлайн магазини, си струва да заложите на доказан производител и да избегнете недоволството от покупката на стоката и излишните проблеми с връщането ѝ и поемането на пощенски разходи. Най-добре е да изберете марка, която разполага със собствени производствени линии. Например мивките Laveo се произвеждат в собствена фабрика близо до Познан.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане