Хромиран сифон за мивка: предимства, недостатъци, характеристики на избор

За мивките

Ако планирате да правите скъпи ремонти в банята и се притеснявате, че пластмасовите тръби под мивката ще развалят цялото впечатление от интериора, обърнете внимание на техния по-представителен аналог – хромиран сифон, изработен от висококачествена стомана. Списъкът с неговите характеристики има значителни предимства, които ще премахнат всичките ви съмнения, а външният му вид дори не изисква реклама – той говори сам за себе си.

Каним ви да се запознаете с характеристиките на този продукт и да разберете на какво трябва да обърнете внимание, когато го купувате.

ВИДОВЕ ХРОМИРАНИ СИФОНИ

Хромираните сифони се произвеждат в два вида:

 1.  Бутилирана.
 2. Тръба.

Основната разлика между тях е формата „коляно“. При бутилираните има формата на резервоар, напомнящ висока чаша или бутилка (оттук и името), а при тръбните е огънат под формата на U-образна дъга.

Примери за хромирани сифони за бутилки:

 • Класическо сребро: Grohe (28920000) , Dornbracht Square.
 • Сив мат: Geberit (151.035.21.1) .
 • Матово черно: Hansgrohe Flowstar S.

Пример за тръбен сифон: Grohe (28947000) .

Сифоните за бутилки са по-популярни от тръбните сифони, защото:

 • по-лесно се почистват, ако са запушени;
 • Към тях можете да свържете допълнителни дренажни елементи – например дренаж за пералня.

Поради по-голямото търсене, изборът на такива модели е по-богат – в различни форми, с различни цени и дори в различни цветове.

Говорейки за цвят, можем да кажем, че класическото хромирано покритие е най-универсалното – то е подходящо за повечето интериори на баня. Докато матът, особено в черно, е изключителен продукт, създаден за нестандартен авторски дизайн.

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ХРОМИРАН СИФОН

Основните предимства на хромирания сифон пред пластмасовия включват:

 • Износоустойчивост.
 • Издръжливост.
 • Лесно за поддържане.
 • Красив външен вид.

Износоустойчивостта на сифона от хромирана стомана се проявява в неговата здравина, както и устойчивостта му на надраскване, битова химия и високи температури. В допълнение, покритието предпазва тръбата от отрицателното влияние на околната среда, като по този начин удължава експлоатационния живот на продукта.

Грижата за такива сифони също няма да ви създаде проблеми – подходящи почистващи препарати се предлагат в почти всеки магазин за битова химия.

Що се отнася до „външния вид“ на хромираното покритие и пластмасата, тук разликата е очевидна – хромът изглежда много по-представителен и по-скъп, докато пластмасовите тръби с външния си вид могат да намалят разходите дори за най-скъпите ремонти.

Недостатъци на хромираните сифони:

 • Висока цена.
 • Риск от отделяне на хромираното покритие от тръбата.
 • Отрицателно въздействие върху околната среда.

Хромираните модели наистина са с порядък по-скъпи от пластмасовите, но тази цена не е взета изневиделица – тя се определя от качеството и експлоатационния живот на продукта. Един добър продукт не може да бъде евтин.

Съществува риск от отлепване на хромираното покритие и колкото по-лошо е качеството на работа, толкова по-високо е то. Следователно хромираните сифони трябва да се купуват в специализирани магазини, като се избират известни производители, които ценят репутацията си и проверяват качеството на продукта на всеки етап от производството. Трябва да се помни, че нищо не е вечно и качествените продукти също имат свой собствен експлоатационен живот.

Не самият продукт оказва отрицателно въздействие върху околната среда, а процесът на хромиране. Известни производители отделят специални помещения за този процес и включват в работата обучени специалисти.

СЪВЕТИ ЗА ИЗБОР НА ХРОМИРАН СИФОН

За да обобщим, можем да формулираме списък със съвети, които ще ви помогнат да изберете добър хромиран сифон за вашата мивка:

 • Купувайте такива продукти само в специализирани магазини.
 • Обърнете внимание на качеството на основата и покритието.
 • Проверете дали параметрите на сифона отговарят на характеристиките на вашата мивка.
 • Уверете се, че капацитетът на вашия кран и сифон съвпада.
 • Хромираните сифони са най-подходящи за модерни интериорни стилове. Ако сте избрали прованс или строга класика за вашата баня, хромът може да изглежда като чуждо тяло в тях.
 • Проверете дали продуктът има експлоатационен живот и дали производителят предоставя гаранция.

Ако планирате бюджетен ремонт на банята, няма смисъл да купувате хромиран сифон – в този случай е подходящ пластмасов, който може да бъде покрит с компактен шкаф. Но ако вашите цели са стил, качество и издръжливост, съветите по-горе ще ви помогнат да направите правилния избор.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане