Избор на кухненски кран – основният критерий за избор на правилния вариант

За мивките

За да изберете правилната опция за смесител за кухнята, е необходимо да вземете предвид редица фактори и изисквания, които могат да бъдат представени от собственика, както по отношение на ергономичността, така и във връзка с дизайна на помещението. Не трябва да забравяме и правилата, според които се поставя и всъщност избира кранът в кухнята.

Така например, ако вземем предвид всички критерии, изброени по-горе, можем да кажем, че за кухня, проектирана в класически дизайн, смесител с традиционна двуклапанна система е идеален, наличието на две дръжки, в които ще позволи можете да регулирате температурата на водата с висока степен на точност. Много пестеливи домакини намират такива опции за подходящи, ако в апартамент или къща е инсталиран водомер.

Кухненският кран с едноръкохватков механизъм също е лесно за използване решение, което мнозина признават като не по-лош вариант в сравнение с двуръкохватковия кран, разгледан по-горе. Ако собственикът или домакинята имат пълни ръце, няма значение – винаги можете да изключите водата, като натиснете крана с лакътя. Такива кранове са по-лесни за ремонт от други опции и по отношение на експлоатацията те са доста непретенциозни.

На какво първо трябва да обърнете внимание при избора на кухненски кран?

Когато избирате такъв важен елемент от кухненския интериор, е важно да обърнете внимание на такъв изключителен детайл като чучура. Има прави и дъгообразни модели. Освен това доста често днес можете да намерите опции за чучур, оборудвани с душ глава на дълъг маркуч, който се поставя вътре в мивката и се издърпва, ако е необходимо. Този тип чучур е доста функционален и ви позволява да събирате вода в различни контейнери, без да ги потапяте директно в мивката.

В по-голямата си част кухненските смесители са оборудвани с подвижни чучури, което ще бъде особено удобно, ако решите да поставите двойна мивка.

Има и по-модерни опции, представени в по-скъпия сегмент, които са оборудвани със сензори за докосване. За да излезе вода от крана, в този случай е достатъчно да доближите ръцете си до чучура. Има и опции за кранове с възможност за автоматично превключване на режимите на водоснабдяване.

И още няколко думи за избора на вида материал – месингът се счита за най-доброто решение на съвременния пазар днес. Но външната част на армировката трябва да бъде покрита с никел, така че по време на продължителна работа основният метал да не корозира.

Като цяло, за да обобщим, трябва да се отбележи, че когато избирате кран, трябва да изхождате от неговата функционалност (избор на вида на чучура и крановете) и едва след това да погледнете към едно или друго дизайнерско решение.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане