Избор на мелачка за хранителни отпадъци: основни критерии и препоръки

За мивките

Съвременните технологии улесняват живота ни и го правят по-удобен. Един от най-ярките примери за това е Раздробителят за хранителни отпадъци, който се е превърнал в незаменим помощник в кухнята. Тази джаджа ви помага да се отървете от неприятностите, свързани с изнасянето на боклука, неприятните миризми и привличането на насекоми.

Випросът за избора на такова устройство не е толкова прост, колкото изглежда на пръв поглед. Това е така, защото шредерите се предлагат във всякакви форми и размери – от прости и икономични до сложни, мощни и следователно по-скъпи. И така, как да направите правилния избор според вашите нужди и възможности?

В тази статия се стремим да отговорим на този въпрос, да разгледаме основните характеристики на шредерите за хранителни отпадъци, които трябва да вземете предвид при покупка, и да споделим експертни съвети.

Изборът на шредер за хранителни отпадъци е отговорен процес, който изисква не само познаване на моделите, но и разбиране на вашите нужди. Никога не трябва да правите компромис с удобството и издръжливостта на устройството.“

Contents
 1. Критерии за избор на шредер за хранителни отпадъци
 2. Пропускателна способност на шредера за хранителни отпадъци
 3. Мощност на двигателя в шредер за хранителни отпадъци
 4. Колко хранителни отпадъци трябва да се нарязват
 5. Раздробител за хранителни отпадъци
 6. Нивото на шума на шредера за хранителни отпадъци
 7. Ако теглото на резачката оказва влияние върху нейната производителност
 8. Усъвършенствани функции на машината за смилане на хранителни отпадъци
 9. Популярни марки шредери за хранителни отпадъци
 10. Въпрос и отговор:
 11. Откъде да започна при избора на шредер за хранителни отпадъци?
 12. За какъв вид отпадъци са подходящи шредерите?
 13. На какво да обърнете внимание, когато купувате шредер?
 14. Как да раздробявате големи отпадъчни продукти?
 15. Как да свържа шредера за хранителни отпадъци?
 16. Мога ли да използвам уред за рязане на клони и листа?
 17. Колко често трябва да се почиства шредерът?
 18. Кой шредер е по-добър – непрекъснатият или пакетният тип?

Критерии за избор на шредер за хранителни отпадъци

Изборът на шредер за хранителни отпадъци е важен процес, който изисква отчитане на редица критерии. Това трябва да се направи отговорно, за да се гарантира дълъг живот и удобство за потребителя.

Първият и най-важен параметър е мощността на устройството. Този параметър определя скоростта и качеството на раздробяване. За малко семейство е достатъчен уред с мощност 0,5 к.с., но за голямо семейство или активен готвач по-добрият избор би бил модел с мощност от 0,75 до 1 к.с.

Мялачката е идеална.

Следващия важен критерий е материалът на корпуса. Моделите с пластмасов корпус са по-леки, но по-малко здрави от шредерите с метален корпус. Самата пластмаса може да се напука или да корозира с течение на времето.

 1. Друг параметър е системата за управление. Те могат да бъдат механични или автоматични. Механичните са по-малко удобни за използване, но са по-здрави
 2. Нивото на шума също е много важно. Някои шредери могат да бъдат много шумни и поради това да са неудобни за работа.
 3. Наличието на защита от претоварване и блокиране е важен критерий за безопасна употреба

. Допълнителни характеристики, които си струва да се търсят в допълнение към горепосочените параметри. Например дали има функция за автоматично изключване, функция за реверсиране (за отстраняване на блокажи) или многостепенна система за раздробяване.

В допълнение към тези характеристики си струва да се разгледа и функционалността на мултифункционалната машина за раздробяване.

С оглед на всички тези критерии можете да изберете подходящия за вас шредер, който ще ви служи дълги години.

Пропускателна способност на шредера за хранителни отпадъци

Един от най-важните параметри при избора на шредер за хранителни отпадъци е неговият капацитет. Това показва какво количество хранителни отпадъци може да обработи устройството за определено време. С други думи, това е скоростта на раздробяване на отпадъците.

Въпреки другите характеристики, оценката на капацитета помага да се определи дали избраният шредер е подходящ за съответния дом или апартамент. В допълнение към размера на резервоара, теглото и мощността на двигателя, производителността също играе роля при определяне на качеството на устройството.

Раздробители с висока производителност са подходящи за интензивно използвани кухни, в които се готви често и интензивно. .
Малките мелници са подходящи за едностайни апартаменти или кухни, в които се готви по-скоро за удоволствие, отколкото по необходимост.

И не забравяйте, че по-голямата производителност изисква повече мощност от уреда и следователно по-висока консумация на енергия.

Заслужава си да запомните също, че голямата производителност изисква повече мощност от уреда и следователно по-висока консумация на енергия.

Ако случаят не е такъв, при недостатъчна мощност, шредерът

Мощност на двигателя в шредер за хранителни отпадъци

Един от ключовите фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на шредер за хранителни отпадъци, е мощността на двигателя. Този параметър оказва пряко влияние върху производителността на устройството и способността му да се справя с твърди и жилави отпадъци.

По принцип мощността на двигателя се измерва в конски сили (к.с.) и може да варира от 1/3 до 1 к.с.Колкото по-голямо е това число, толкова по-мощен ще бъде вашият шредер, способен да се справи с по-големи количества отпадъци и по-трудни продукти като кости от месо или пергаментова хартия за яйца.

Колкото повече, толкова повече.

С по-голямата мощност обаче устройствата обикновено заемат повече място и са по-скъпи. Затова си струва внимателно да обмислите изискванията си, преди да купите.

 1. Косачките с мощност 1/3 HP са най-базовите модели. Те са подходящи за малки кухни с ниско натоварване при изхвърляне на хранителни отпадъци.
 2. 1/2 HP – междинната версия. Добър избор за кухни със среден размер.
 3. 3/4 до 1 HC са мощни шредери, които са идеални за големи кухни с голям капацитет.

Запомнете, че изборът на мощност на шредера трябва да се основава на начина ви на живот, готварските навици и размера на кухнята.

Изберете мощен шредер.

Колко хранителни отпадъци трябва да се нарязват

Един от ключовите параметри, които трябва да вземете предвид при избора на мелница за хранителни отпадъци, е съотношението на смилане. Този параметър показва колко старателно устройството ще раздроби отпадъците, преди те да бъдат изхвърлени в канализационната система.

По-високият коефициент на раздробяване прави дробилката по-ефективна и намалява вероятността от запушване на канализационната система. Освен това добре раздробените отпадъци се рециклират по-лесно в пречиствателната станция за отпадъчни води, а това има положителен ефект върху околната среда.

 1. Първото ниво на раздробяване е подходящо за малки количества отпадъци. Основно става въпрос за изрезки от зеленчуци и плодове, хляб.
 2. Второ ниво на раздробяване.Идеално за раздробяване на средно твърди хранителни отпадъци, като месо и риба.
 3. Трето ниво на раздробяванеНеобходимо за раздробяване на особено твърди и жилави отпадъци като пилешки кости

Имайте предвид, че не всички модели шредери за хранителни отпадъци имат трето ниво на раздробяване. Вижте таблицата по-долу за повече информация относно тези видове раздробяване:

За повече информация относно тези видове раздробяване, моля, вижте таблицата по-долу . . . . . . .

Ниво на раздробяванеПодходящи отпадъци
1Зеленчуци, плодове, хляб
2Месо, риба
3Пилешки кости

Раздробител за хранителни отпадъци

При избора на шредер за хранителни отпадъци един важен детайл, на който трябва да се обърне внимание, е кракът на клапите. На пръв поглед той може да изглежда незначителен, но може да има голямо значение по отношение на удобството на потребителя.

Пневматичният бутон е допълнителна функция, която ви позволява да управлявате мелницата без пряк контакт с електричество. Това е особено полезно в кухненска среда, в която често пръска вода и влажността е висока.

Принципът на работа на пневматичния бутон се основава на предаване на сигнал чрез въздуха към системата на контролния блок. Предимството на използването на такъв бутон е по-голямата безопасност и възможността да се монтира на всяко удобно място.

Принципът на работа на бутона се основава на възможността предавателят да предава сигнал през въздуха към системата на блока за управление.

 1. Безопасност: Няма опасност от токов удар при използване на бутона, тъй като системата за управление е изолирана от влага
 2. Лесен монтаж: Въздухоотводът може да се монтира на стената, плота или дори на мивката за лесно управление

Важно е обаче да разберете, че пневматичната мелница с бутон може да е малко по-скъпа, но тази инвестиция в безопасност и удобство си заслужава.

Нивото на шума на шредера за хранителни отпадъци

При избора на шредер за хранителни отпадъци един от важните критерии е нивото на шума при работа. Шредерите на различните производители се различават значително в този аспект.

Защо е важно нивото на шума?

Повечето шредери за хранителни отпадъци се инсталират в кухнята – мястото, където прекарваме много време в готвене и хранене. Съответно един шумен резачка за хранителни отпадъци може да има голямо значение за комфорта в това помещение.

Как да изберем безшумен шредер за хранителни отпадъци?

 1. На първо място, заслужава да се отбележи, че нивото на шума обикновено се посочва в спецификацията на продукта. Това означава, че ако сравнявате различни модели шредери, можете бързо да видите кои от тях са достатъчно тихи за вас.
 2. В допълнение, трябва да се вземат предвид материалите на корпуса – шредерите с метални корпуси обикновено са по-тихи от пластмасовите си аналози

Общо казано, когато избирате шредер за хранителни отпадъци, трябва да вземете предвид не само неговата производителност и цена, но и количеството шум, което издава, когато работи. Защото това оказва огромно влияние върху това колко приятно е използването му и в кухнята като цяло.

Ако теглото на резачката оказва влияние върху нейната производителност

Тесната връзка между теглото на шредера за хранителни отпадъци и неговата производителност не е широко известна. Не бива да се забравя, че значението на този параметър е неумолимо и неоспоримо.

Високото тегло на машината е показател за нейната мощност и производителност. Тези варианти на шредери са в състояние да се справят дори с твърди и груби отпадъци. Те са идеални за големи семейства, които произвеждат кухненски отпадъци ежедневно и в големи количества.

Трябва да се отбележи, че заедно с увеличаването на теглото се увеличава и обемът на устройството. Това трябва да се вземе предвид, когато се решава къде да се постави.

Трябва да се отбележи, че с увеличаването на теглото се увеличава и обемът на уреда.

Това е причината, поради която леките модели имат по-малък капацитет. Те са подходящи за един или двама души или за ситуации, при които не се образува често голямо количество хранителни отпадъци. Предимството на тези устройства е техният компактен размер.

 1. Теглото на шредера оказва влияние върху неговата мощност и производителност.
 2. Тежките модели осигуряват по-голяма производителност, но заемат повече място.
 3. Леките модели предлагат по-малка производителност, но заемат по-малко място.

Така че изборът на тегло на мелницата за хранителни отпадъци трябва да се основава на вашите нужди и наличното пространство в кухнята ви.

Усъвършенствани функции на машината за смилане на хранителни отпадъци

При избора на шредер за хранителни отпадъци трябва да вземете предвид не само основните функции, но и допълнителните функции, които могат значително да подобрят работата на потребителя. Нека да разгледаме някои от тях:

Да разгледаме някои от тези функции.

 1. Самопочистване. Това е удобна функция, която може да ви спести време при почистването и поддържането на уреда чист. Шредерът се почиства сам, като предотвратява натрупването на отпадъци и миризми.
 2. Автоматичен режим. Шредерът се включва сам, веднага щом отпадъците постъпят в уреда. Това е особено удобно, защото не е необходимо да се притеснявате за шредерирането и да губите време за включването и изключването му.
 3. Ниво на шума. Някои модели шредери са оборудвани със специална система, която намалява количеството на произвеждания шум по време на работа. Това ви позволява да работите с нея по всяко време, без да пречите на останалите членове на семейството.

Не само тези характеристики, но и антивибрационната система, възможността за раздробяване на едри и твърди отпадъци, както и възможността за работа на шредера при наличие на вода. Това би я направило още по-ефективна и по-безопасна за използване.

Популярни марки шредери за хранителни отпадъци

При избора на шредер за хранителни отпадъци трябва да се обърне специално внимание на марката. Изборът на правилната марка ще доведе до получаването на качествено и дълготрайно устройство, което ще служи дълги години.

Някои от най-популярните марки шредери за хранителни отпадъци:

 1. Insinkerator е американска марка, която произвежда шредери от 1927 г. насам. Тя е пазарен лидер, известен със своите здрави и мощни устройства.
 2. Waste King е друга американска марка, която предлага шредери с различен капацитет и функции. Те се отличават с високо качество и издръжливост на своите устройства.
 3. Bone Crusher е немска марка, известна със своите тихи и екологични модели.
 4. Food Waste Disposer е марка от Великобритания, която произвежда ултрамодерни шредери с усъвършенствана технология.

Всяка от тези марки предлага широка гама от модели, така че не забравяйте да вземете предвид конкретните си нужди и бюджет, когато избирате устройство.

Въпрос и отговор:

Откъде да започна при избора на шредер за хранителни отпадъци?

Изборът на шредер за хранителни отпадъци започва с определяне на вашите нужди. Вземете предвид количеството отпадъци, които произвеждате, колко често планирате да използвате машината и какъв вид отпадъци ще раздробявате. Трябва да вземете предвид и размера на устройството, възможността му за свързване към водопроводни и канализационни системи и други фактори, които могат да повлияят на неговата производителност и лекота на използване.

За какъв вид отпадъци са подходящи шредерите?

Раздробителят за хранителни отпадъци е предназначен за оползотворяване на всички видове хранителни отпадъци: месо, риба, зеленчуци, плодове, хляб и др. Въпреки това, използването му за раздробяване на твърди отпадъци, като кости, метали и стъкло, може да доведе до повреда на устройството.

На какво да обърнете внимание, когато купувате шредер?

Едни от най-важните неща, които трябва да се вземат предвид при избора на шредер за хранителни отпадъци, са мощността на устройството, размерът, нивото на шума, материалът на конструкцията (неръждаемата стомана е най-добра) и технологията за защита от прегряване и претоварване.

Как да раздробявате големи отпадъчни продукти?

Преди да започнете да раздробявате големи отпадъци, е добре да ги нарежете на по-малки парчета, за да не претоварвате машината и да улесните работата с нея. Моля, имайте предвид, че твърдите материали и големите кости могат да повредят шредера.

Как да свържа шредера за хранителни отпадъци?

Инсталирането на шредера за хранителни отпадъци изисква някои водопроводни умения. В повечето случаи устройството се поставя под мивката, свързва се с канализацията и се захранва с електричество. В някои случаи може да се наложи да повикате професионален монтажник.

Мога ли да използвам уред за рязане на клони и листа?

Не, шредерите за хранителни отпадъци са предназначени само за мека храна и малки кости. Използването на шредер за клони и листа може да доведе до неговото счупване. За клони и листа е по-добре да използвате градински шредер.

Колко често трябва да се почиства шредерът?

Честотата на почистване зависи от това колко често използвате шредера си. Ако я използвате ежедневно, препоръчваме да я почиствате поне веднъж на две седмици, а ако я използвате по-рядко – веднъж месечно. Тези срокове обаче могат да варират в зависимост от модела на шредера и препоръките на производителя.

Кой шредер е по-добър – непрекъснатият или пакетният тип?

Изборът, който ще направите, зависи от вашите нужди. Непрекъснатият шредер работи на принципа „първи влязъл – първи излязъл“ и е подходящ за домакинства с големи количества хранителни отпадъци. Шредерите от партиден тип първо събират отпадъците и след това ги раздробяват, те са подходящи за по-малки семейства. Разработчиците казват също, че моделите от партиден тип са по-безопасни, защото капакът затваря отвора, преди шредерът да започне да работи.

Моделите от партиден тип също са по-безопасни, защото капакът затваря отвора, преди шредерът да започне да работи.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане