Какви кухненски мивки са търсени днес?

За мивките

Никой няма да спори, че кухнята е ъгълът на господаря, в който собствениците на жилища извършват по-голямата част от домакинската си работа, било то готвене, миене на храна, чинии и други прибори. Специално място в този кът е отделено на кухненската мивка, която отговаря за редица важни домакински задачи.

Изборът на правилната мивка за вашата кухня ви позволява да оптимизирате повечето от домакинските си задължения, като ги направите по-лесни, по-бързи, по-спокойни и до известна степен приятни. Днес ще говорим за най-актуалните модели кухненски мивки, които навлязоха в съвременната практика и са се превърнали в неизменна част от всяко кухненско домакинство.

Правила за избор на кухненски мивки и разлики между съвременните модели мивки

Основната и дори принципна разлика между някои модели мивки и други е материалът, от който могат да бъдат направени. Повечето съвременни модели са изработени от стоманени сплави или чиста стомана, месинг, гранит, както и иновативни композитни материали.

Мивки от неръждаема стомана

Най-популярният сорт са моделите от неръждаема стомана. Днес има голям избор от такива мивки и затова изборът на мивка, която е подходяща по размер, дизайн и лични предпочитания по отношение на удобството, няма да бъде трудна.

Тези метални изделия показват добра устойчивост на корозионни процеси, устойчиви са на удар и са доста непретенциозни в поддръжката.

Съществуват два метода, по които се произвеждат съвременните кухненски мивки от неръждаема стомана, а именно методът на заваряване и щамповане.

В зависимост от използваната технология за измиване се определя максималната дълбочина на даден продукт. Така че, ако говорим за щамповани опции, тогава те най-често имат стандартна дълбочина не повече от 15 сантиметра. Заварените модели могат да бъдат произведени с всякакви параметри за дълбочината на купата за миене.

Металните мивки също се различават по качеството на покритието. Може да бъде матово или лъскаво. Освен това дебелината му играе важна роля при разграничаването на един модел от друг. Всъщност последният от тези параметри оказва значително влияние единствено върху звукоизолационните свойства на мивката, което често се оказва важно условие за домакина.

Мивки от изкуствен камък и гранит

Гранитните мивки са идеално дизайнерско решение, което стилово може да се впише в почти всяко кухненско пространство. Често съвременните производители използват изкуствен камък вместо естествен гранит.

По този начин се намаляват производствените разходи, което в крайна сметка значително намалява себестойността на продукта. В този случай потребителят всъщност само спестява пари, задоволявайки се със същото високо качество, което отличава мивките от естествен гранит.

Естествено, това твърдение е вярно само за случаите, когато мивка, базирана на изкуствен камък, е направена съвестно от занаятчии, използващи само висококачествени суровини и доказани технологии.

Много съвременни експерти обаче смятат, че днес не може да се намери достоен заместител на естествения камък. Това е доста субективна преценка, която отново зависи от качеството и издръжливостта на закупената мивка. Всъщност за потребителя няма разлика между гранит и изкуствен камък, ако и двата варианта могат да му служат вярно десетилетия.

Освен това напоследък при производството на мивки на основата на изкуствен камък често се използват гранитни чипове и се смесват добавки от метален прах. Всичко това значително повишава бактерицидните и водоотблъскващи свойства на продукта.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане