Какви размери се предлагат кухненски мивки?

За мивките

Размерът на мивката зависи от много фактори. На първо място, това е кухненската част. Формата също зависи от това – в просторна кухня можете да монтирате трапецовидна или ъглова мивка с няколко корита или крила, но в малка кухня ще се побере само компактен кръгъл или квадратен модел.

Друг важен фактор е броят на членовете на семейството и техните хранителни навици. Един или двама души, които са свикнали да се хранят често навън, ще предпочетат малка мивка. За семейства с малки деца или такива, които готвят често и в големи количества ще ви трябва по-голям модел, пригоден за миене на големи тигани, тенджери и тигани. Дори трябва да вземете под внимание кой ще готви, дясна или лява ръка, и изберете крилото на мивката под водещата си ръка. 

Най-простият тип мивка е квадратна или кръгла с 1 корито и без отцедник. Другите модификации зависят от: 

 • Наличието на крило – допълнителна работна повърхност, върху която можете да поставите измити продукти, да поставите съдове за сушене и др. Крилото е изработено от същия материал като мивката.
 • Брой купи – освен основната, може да има и допълнителна, обикновено с по-малък размер. По-рядко се изработват двусекционни мивки с еднакви корита.
 • Наличието на дъска за рязане, гевгир – купа с дренаж на вода и други устройства. 

Сред основните параметри е обичайно да се подчертават: 

 • размери на самата мивка;
 • размер на купата;
 • размери на шкафа или шкафа;
 • монтажни размери.

Стандартни размери на мивка

Размерите на мивката зависят от формата, наличието на крило и кухненския плот. Не се препоръчва поставянето на мивката близо до странична стена, шкаф или хладилник.
Ширината на мивката може да бъде най-различна, дълбочината зависи от плота и обикновено е 45-50 см, дълбочината на купата е от 16 до 22 см.

Единични мивки – модели с едно корито без крило, обикновено имат квадратна или кръгла форма, размерите им са:

 • квадрат – ширина 50-60 см, дълбочина около 50 см
 • кръгли – с диаметър 40-50 см. 

Големи кухненски мивки

Ширината на такива модели е от 80 см и повече. Обикновено тези размери се постигат чрез няколко купи, едно или две крила и нестандартни форми (ъглови, трапецовидни). Монтира се в основа от 60 до 90 см. Двойните модели (с или без крило) са подходящи за голяма кухня, при положение, че готвите много. 

Малки черупки

Тесни модели с една купа, стандартна дълбочина на вграждане – 40-45 см, което отговаря на размера на плота. Ширината може да бъде от 20 см до 40 см.

Мивки от различни материали

Размерите на мивките не зависят от материала, от който са направени. Материалът засяга само експлоатационните свойства и дебелината на мивката.

Изработени от изкуствен камък (композитен материал), естествен гранит, кварц. Каменните  се считат за твърди – върху тях можете да инсталирате миксер с всякакво тегло. Размерите на каменните мивки зависят само от формата и ширината. Стандартната дълбочина е 45-50 см (въз основа на правилото – мивката да не се монтира близо до стената и ръба на плота), дълбочината на купата е 18-22 см, тясната ширина – 30-40 см, средната – 45 -60 см, ширина от 60 до 80 см.

Изработени от керамика , включително и със защитно покритие. Размерите на керамичните мивки също зависят от формата и ширината. Дълбочина 45-50 см, дълбочина на купата 18-22 см, стандартна ширина 45-60 см, тясна – 30-40 см, голяма от 60 до 80 см.

Изработен от неръждаема стомана  с различна дебелина (колкото по-дебел е, толкова по-надежден е продуктът и по-малко шум създава водата). Мивките от тънка стомана изискват монтаж на смесител на стена или плот. Размери на мивки от неръждаема стомана: ширина 30-40 см за тесни мивки, 45-60 см за средни мивки и 70-80 см за широки мивки, дълбочина по-малка от плота и като правило равна на 45-50 см, купа височина от 18 до 22 см.

Мивки с различни форми

По форма можем да различим кръгли, правоъгълни, квадратни, ъглови, както и по-редки модели под формата на трапец или овал.

Ъглова и трапецовидна. Преобладаващата ширина е около 90 см. съобразена с диагонала на ъгловия шкаф – пример е моделът шлиц  Blanco Zia 9E  93 см.  от изкуствен камък Silgranit с плитка допълнителна корито и крило.

Кръгъл. За тези модели е достатъчно да посочите диаметъра. Стандартната стойност е около 45 см, като  Blanco Rondosol  и други модели, представени в онлайн магазина Hausdorf.

Правоъгълна. Минималната ширина е около 20 см, като малкия модел  Fulgor Milano P1B 2043 QU . Максималната може да достигне 120 см. Така  SMEG LG116S-2  с две корита и крило е широка 116 см. Средната стойност за правоъгълна мивка е 50-60 см.

Квадрат. Стандартната ширина е 50-60 см.

Дълбочината на модел с всякаква форма е избрана така, че да остават 3-5 см до ръба на плота, както и до кухненската престилка – това улеснява изтриването на пръски и дрехите ще останат сухи. Така при стандартна дълбочина на плота от 60 см, дълбочината на мивката ще бъде около 50 см.

По-дълбоките модели са с нестандартна форма – например големите  Blanco Metra 9 E или са предназначени за нестандартен плот – като  Blanco Panor 60  с дълбочина 63 см.

Струва си да се отбележи, че формата на купата може или да съвпада с формата на самата мивка, или да се различава от нея. Кръглата се счита за най-практична – по-лесна е за грижа, тъй като няма нужда да се мият ъглите, произвежда по-малко пръски и може да побере повече съдове.

Размери на купата

Размерите се отнасят до разстоянието между крайните точки на купата – тоест нейната ширина и дължина, както и дълбочина.

Ширината и дължината са по-малки от съответните размери на мивката. Например кръгъл  Franke ROL 610-41  с диаметър 51 cm има диаметър 41 cm.

При овални, квадратни, правоъгълни модели трябва да имате предвид, че общият размер се състои не само от купата, но и от крилото и допълнителната купа, ако има такава. Така  Blanco Metra 6S compact  има ширина на основната купа от 34 cm, ширина на допълнителната купа от 17 cm и обща ширина от 78 cm.

Във всеки случай ширината трябва да бъде избрана така, че купите да са разположени в шкафа, в който преминават водопроводните и канализационните тръби.

Дълбочината е много важен параметър. Когато го избирате, трябва да вземете предвид размера на съдовете, които ще се мият: тави за печене, котли, големи тигани изискват по-дълбока купа.

 • Ниска – до 16 см. Например правоъгълната  Franke ETN 614  е 14 см.
 • Стандарт – от 17 и повече. Най-често срещаната стойност е 17-23 см.
 • Моделите, по-дълбоки от 25 см, са редки: за да миете чинии, трябва да се наведете ниско, което не винаги е удобно. Например  Smeg LSEG860AV-2  има 24 см купа.

Дебелината на материала се взема предвид, ако е важно колко купата стърчи над плота. Керамичните и каменните модели се открояват по-силно и изглеждат по-солидни, стоманените са малко по-малки, но пестят място.

По тип инсталация

 • Настилки  – замяна на плота: те се поставят на страничните стени на шкафа.
 • Вдлъбнатина  – вградена в изрез в плота. Те могат да бъдат прикрепени към него както отгоре, така и отдолу.
 • Интегриран  – изработен в същия дизайн като плота, от същия материал, без страни или рамки.

Размери на шкаф или шкаф

За да инсталирате мивка в кухнята, ще ви е необходим подов шкаф или шкаф, където са поставени всички кабели, тръби, сифони, филтри, мелници за хранителни отпадъци, както и допълнени с рафтове или контейнери за съхранение. 

Шкафът или шкафът за мивка е изработен в същия дизайн и е със същата височина като другите мебели. Те често се правят по-издръжливи, тъй като мивката от камък или керамика има значително тегло. 

Най-важният показател при избора на шкаф или шкаф е разстоянието между страничните му стени. Отгоре между тях има купа или няколко купи. Отдолу, вътре в шкафа, има всички канализационни и водопроводни съоръжения.

 • За горен модел разстоянието между страничните стени на шкафа трябва да съответства на ширината на самата мивка.
 • За вдлъбнатините този размер обикновено е посочен в диаграмата за монтаж. Има няколко стандартни ширини на шкафа – 45, 60, 70 и 90 см.

Стандартната дълбочина на кухненски шкаф, подобно на други кухненски мебели, е около 60 см. Повечето модели се произвеждат, като се вземат предвид тези стойности.

Стандартната височина на кухненските мебели е 82-85 см, но хората с по-висок или по-нисък ръст често са принудени да поръчат шкафове за мивка по мярка.

Размери на отвора

Монтажните размери или монтажният отвор се отнасят до размера на отвора в плота, в който трябва да се монтира вградената мивка. Монтажните размери са по-големи от размерите на коритото, но по-малки от размерите на самата мивка. Те са посочени в инструкциите за монтаж.

Някои модели, например Blanco Tipo 8 Compact , се доставят с шаблон за поставяне. Те могат да бъдат монтирани в изреза отгоре или отдолу. В първия случай се изрязва отвор за цялата мивка, включително и крилото, ако има такова. Във втория се изрязва дупка във формата на купа или няколко купи.

За този модел размерът на отвора е 76.2×48.2 cm.

По правило плотовете и мивките с долно разположение са изработени от изкуствен или естествен камък, тъй като отворената страна на плота е постоянно изложена на вода.

Производителите на домакински уреди предлагат на клиентите огромен брой модели във всички ценови категории. Известните италиански и немски марки Blanco, Franke, Fulgor Milano, Kuppersbusch, Restart, Smeg са широко представени в магазин Hausdorf. При нас можете  да изберете всякакъв вид и размер мивка  от всякакви материали. Всички продукти са с гаранция, като повечето модели доставяме и монтираме безплатно. 

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане