Кухненска мивка от изкуствен камък – какви са плюсовете и минусите

За мивките

Кухненските мивки от изкуствен камък наскоро започнаха активно да се появяват в модерния интериор. Днес това е доста популярна опция за мивка, която изглежда подходящо в къщи и апартаменти. Има своите предимства и недостатъци, които определено трябва да запомните, когато избирате каменна мивка.

Кухненските мивки от камък сега са на върха на популярността, което обяснява голямото им търсене. Той впечатлява със своята функционалност, както и с невероятната си естетика. Тази мивка изглежда скъпа и благородна.

Разновидности на форми за мивки от изкуствен камък

Производителите на модерен санитарен фаянс предлагат избор от каменни кухненски мивки в различни форми. Купата може да бъде овална, кръгла или правоъгълна. По-важното е не формата, а височината на продукта. Струва си да се обърне внимание на модели, чиито страни са разположени на височина 20 см. В този случай ще бъде удобно да се използва.

За да изберете най-подходящата форма за кухненска мивка от камък, трябва да вземете предвид размерите на помещението и интензитета на натоварванията, които ще бъдат поставени върху него в резултат на експлоатация. Овалните и кръгли модели се считат за най-актуални и универсални. Правоъгълните и квадратните мивки не остават по-назад от тях. Първите се съчетават особено добре с тесни плотове в кухнята. Ъгловите модели са не по-малко удобни за използване. Те се отличават и със сравнително скромния си размер.

Интересно дизайнерско решение са мивките с нестандартна форма, например под формата на трапец. Основното е, че се съчетава добре с други мебели и цялостния интериор на стаята.

Защо каменните мивки са толкова популярни – основните им предимства

Не е за нищо, че кухненската мивка, изработена от изкуствен камък, придоби безпрецедентна популярност. Тези модели имат своите важни предимства:

  • Демонстрирайте максимална безопасност поради спазването на санитарните и хигиенните стандарти. Самият материал не отделя вредни вещества и не се заразява активно от патогенна микрофлора.
  • Има висока надеждност, тъй като мивките са устойчиви на агресивни химикали. Те също така са известни със своята устойчивост на износване срещу случайни стружки и други видове повреди.
  • Невероятно удобен при употреба, много приятен на допир.
  • Те привличат вниманието със своята специална естетика. Традиционната каменна купа няма неприятни шевове. Има голямо разнообразие от мивки, от които можете да избирате в различни цветове и размери, което улеснява избора на идеалния вариант за вашата кухня.

Собствениците на кухненски мивки от изкуствен камък оставят изключително положителни отзиви за тях. За да продължи мивката да ви радва с безупречен външен вид и функционалност, е необходимо да й осигурите подходяща грижа и да я предпазите от тежки удари с метални предмети.

Има ли някакви недостатъци на каменната кухненска мивка?

Преди да купите кухненска мивка от изкуствен камък, трябва да проучите не само нейните предимства, но и да се запознаете с недостатъците. Недостатъците на моделната гама включват следните точки:

  • Висока цена при сравняване на каменни модели с аналози, направени от по-често срещани и достъпни материали.
  • Такава мивка не е в състояние да издържи на екстремни температурни промени, поради което може да се спука.
  • Впечатляващото тегло не остава незабелязано, поради което е важно да се помисли за надеждна опора за продукта.

По правило недостатъците не се усещат, ако правилно се грижите за каменна мивка, която ще се превърне в основната декорация на всяка модерна кухня.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане