Мивка от вкаменено дърво: плюсове, минуси, идеи за използване в интериора

За мивките

Човекът по природа е устроен по такъв начин, че винаги се стреми към единство с природата. Но в днешно време хората трябва да живеят в апартаменти или къщи, чиито вътрешни пространства са направени от изкуствени материали. Затова искам да добавя малко повече естественост в дома си. Вкамененото дърво, което се използва за създаване на санитарен фаянс, по-специално мивки за баня, се справя добре с тази задача.

Какво е вкаменено дърво?

Вкамененото дърво е една от най-новите тенденции в интериорния дизайн на банята. Популярността на материала се определя от комбинацията от висока якост и красив външен вид, който е присъщ на дървото с всичките му шарки от различни нюанси. Нарича се още дървен ахат и вкаменено дърво.

Материалът не е направен изкуствено, той се добива като скала. Това, както подсказва името, е дърво, което се е трансформирало в минерал в продължение на милиони години, като същевременно запазва оригиналната си структура и вид. Най-честите приложения за дървен ахат са плотове и санитарни мивки за кухни и бани.

Плюсове и минуси на това решение

Закупуването на мивка, изработена от вкаменено дърво, има много предимства за собствениците на жилища:

  1. Екологичност. Тъй като такъв материал е изкопаемо, добивът му не изисква изсичане на живи гори, което е добре за нашата планета.
  2. Уникалност. За разлика от обикновената керамика, вкамененото дърво има естествен модел, което прави всяко изработено от него парче уникално.
  3. Водоустойчивост. Тъй като е вкаменен, дървесният ахат не е податлив на отрицателното въздействие на водата. Не набъбва и не губи форма от постоянна влага.
  4. Термична стабилност. Температурата на течността също не може да повлияе на качеството на материала. Той остава непроменен след дълъг контакт с гореща вода.
  5. Издръжливост. Мивките от вкаменено дърво могат да останат функционални и приятни за окото толкова дълго, колкото обикновените керамични и каменни.

На пръв поглед каменният ахат е безспорен лидер сред материалите за създаване на черупки. Но на практика това носи на собствениците някои трудности, включително:

  1. Цена. Поради своята рядкост и метода на добив, дървесният ахат е високо ценен, което се отразява и на цената. При малък бюджет керамиката е по-добър избор.
  2. Физическа уязвимост. Вкамененото дърво е здраво, но повърхността му не издържа добре на надраскване. Не е лесно да се отървете от тях поради сложната им текстура.
  3. Разнообразие. Много по-малко вероятно е да намерите мивки от вкаменено дърво в водопроводните магазини, отколкото традиционни материали.
  4. грижа. За да сте сигурни, че повърхността на купата остава в постоянно добро състояние и блясък, тя трябва редовно да се избърсва и полира със специални продукти.
  5. Химическа чувствителност. Повърхността на вкамененото дърво може да бъде неблагоприятно засегната от контакт с агресивни почистващи препарати.

По този начин мивката от дървен ахат е подходяща за собственици, които са готови да платят значителна сума и също така внимателно да се грижат за продукта.

Дизайнерски решения за мивки от вкаменено дърво

Като всеки естествен материал, вкамененото дърво върви добре с повечето други, включително метал, керамика, плочки, стъкло и камък. Нейният дискретен цвят с различни нюанси на кафявото прави мивката от дървен ахат подходяща в почти всеки интериор, позволявайки й да допълва различни дизайнерски стилове.

Сдържаният външен вид с естествени шарки хармонира добре с други решения в органичните интериори, предназначени да създадат усещане за единение с природата в банята. Ето защо мивка от вкаменено дърво ще изглежда страхотно в баня в ориенталски стил. Каменният ахат е особено привлекателен заедно със стъклени вложки и леки текстилни кърпи.

Също така успешно, мивка от дървен ахат става част от интериора в модерен стил: материалът се поддава добре на обработка. От него можете да изрежете и шлифовате купи с нестандартна форма с гладки линии или прави ръбове, така че санитарният продукт да се впише в сложна мебелна композиция.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане