Модерни кухненски мивки, най-популярните форми

За мивките

Кухненската мивка е един от най-важните елементи в кухнята, който използваме много по-често от останалите кухненски мебели. Тук те приготвят съставки за готвене, мият и почистват зеленчуци, тенджери и тигани и, разбира се, мият съдове и прибори. За да улесните цялата тази работа, има различни форми на мивки със или без допълнителни функции за комфорт.

Продължавайте да четете, за да разберете какви често срещани форми на модерни мивки съществуват и какви модели са подходящи за различни нужди и функции.


Вариант 1: Класическа мивка

Мивката има достатъчен капацитет, за да можете лесно да миете зеленчуци, чинии и дребни предмети (кърпи за чинии, ръкавици за фурна и др.). Разбира се, всички процеси не са едновременно. Особено рационално е да инсталирате такава мивка в малка кухня, където има ограничено работно пространство. Не заема много място, но в същото време ви позволява да изпълнявате всички задачи, които възникват всеки ден в кухнята.

Има различни материали и следователно различни стилове, от които да избирате. Мивката Cronos XL 8-U от неръждаема стомана от Blanco е идеална за хладен, пуритански интериор, докато единичната керамична мивка Universal от Villeroy&Boch носи атмосферата на селско благородническо имение в кухнята.

Вариант 2: Голяма мивка за вграждане

Всеки, който буквално мечтае за съвършенство и безупречност в кухнята, наистина ще се заинтересува от варианта за мивка, вградена в плота. Този вид монтаж на мивката ви позволява да избегнете попадането на влага и мръсотия в пространството между плота и самата мивка. Трябва да се отбележи обаче, че мивките, които се вграждат в плота, нямат отцедници за съдове. Следователно плотът трябва да бъде възможно най-лесен за почистване, водоустойчив и топлоустойчив. Твърдото дърво не е подходящо.

„Andano 700-U“ от Blanco от неръждаема стомана, вграден в тъмен плот, изглежда особено благороден. В този случай купата става органично продължение на работната повърхност.

Вариант 3: Двойна мивка

Удобен и практичен вариант за голяма и просторна кухня, както и за тези, които обичат да организират работния си процес е двойна мивка. Използват двойна мивка за отделяне на мръсните съдове от чистите – процесът на накисване и измиване се извършва в едната част на мивката, а изплакването в другата. Една от секциите е подходяща за почистване и измиване на зеленчуци и риба. Ако кухнята ви няма съдомиялна, можете да поставите мръсни съдове в едната половина на мивката и да ги миете в другата, без да рискувате да запушите канала.

„S71“ от Hansgrohe и „Claron 400/400“ от Blanco: и двете мивки са изработени от висококачествена неръждаема стомана и се оказват изключително удобни в ежедневието. Дали ще изберете две секции с еднакъв размер или в съотношение едно към две зависи от личните изисквания за използване на кухненското пространство и желанията на клиентите.

Вариант 4: Пералня с крила (сушене)

За тези, които мият много на ръка, е необходима голяма повърхност за сушене на съдове. Водата се връща обратно в мивката от крилото, което е направено с лек наклон. Това предотвратява застояването и капенето на вода върху пода и повърхността. За надеждна защита срещу механични повреди се използва специално матово покритие. Това предпазва мивката от чипове, драскотини и други повреди.

„Flow 45-S-IF“ от Blanco има две сушилни крила – отдясно и отляво на купата. Благодарение на плоския ръб, умивалникът може да се монтира върху плот по същия начин като модела на Hansgrohe “C71” с ъгъл на оттичане към купата.

Вариант 5: Мивка с мултифункционално корито и отцедник

Такива мивки са истински пробив в света на водопровода! За да приготвите салатата, в едната купа поставете гевгир (може да се мести по стените на голямата купа), в другата – купа за салата, а до нея – дъска за рязане. Краставиците и доматите се поставят в гевгир, измиват се и се нарязват на дъска за рязане. След това, движейки дъската без усилие, готовите зеленчуци се хвърлят в купата за салата, а опашките и гарнитурите в гевгира. В резултат на това салатата беше сварена, но цялата вода остана в мивката.

 Classic Pro 6 S-IF предлага малка купа с подвижна решетка в допълнение към основната голяма купа. Отстрани има доста широки стелажи за сушене, върху които можете да изсушите съдове и да поставите купи за салата. „Cron 6 S“ на Blanco със заоблената си форма е неописуема красота! Предлага се в богата цветова гама, мивката може да бъде уникален акцент в кухнята. Функционалността и удобството на централно разположената мрежеста кошница и удобните крила за съдове не могат да бъдат надценени.

Вариант 6: Мивка с капак

Разбира се, домакините постоянно използват мивката в кухнята. Но понякога просто нямате достатъчно допълнително място за готвене. Отличен изход от тази ситуация са мивките със защитни капаци от топлоустойчиво стъкло или дърво, върху които дори можете да режете! И ако трябва да го изперете отново, капакът може лесно да се повдигне.

Известната немска компания Blanco предлага мивки “Axis III” и “Alaros 6 SF” за модерен кухненски интериор. „Axia III“ с дървена дъска за рязане ще добави нотка на провинциален уют към цялостния стил. И трите мивки са изработени от иновативния материал Silgranit и се предлагат в много цветове, за да създадат уникален кухненски дизайн за всеки клиент.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане