Мивката е основната работна зона на кухнята

За мивките

Тази работна зона в кухнята се използва най-често от домакините, тъй като в мивката можете да размразявате храна, да миете зеленчуци и плодове, да почиствате тигани и да миете чинии. Ето защо изборът на основния атрибут на кухнята е сериозно решение, благодарение на което домакините ще гледат по различен начин на процеса на миене на съдове, а интериорът на кухнята ще блести по нов начин.

Избор на кухненска мивка

Когато избирате главния помощник на домакинята, трябва да се ръководите не само от личните симпатии, но и да обърнете внимание на редица значими фактори.

1. Размерът на мивката трябва да съответства на размера на шкафа, на който ще се монтира самата мивка, а дълбочината се избира според личните предпочитания. Най-капацитивната дълбочина се счита за около 200 mm. Но най-удобни за използване са мивките с две или три купи. Тяхното разположение и форма също играе роля. Универсалността на мивката се определя от наличието на аксесоари.

2. Когато кухненският помощник е избран, трябва да се погрижите за правилната му инсталация. Определящият фактор в този случай ще бъде неговата ергономичност: лекота на използване на течаща вода, миене на съдове и плодове, както и самата мивка. Мебелите, които заобикалят тази зона, играят голяма роля в това отношение: те не трябва да се намесват, а да създават комфорт. Ако работната зона не е осветена от естествена светлина, помислете за изкуствено осветление, което ще създаде оптимални условия за работа.

Видове материали, от които се изработват мивките

От голямо значение е материалът, от който е изработена мивката. Ако имате голямо семейство и предпочитате да вечеряте у дома, тогава натоварването върху тази част от кухненския комплект ще бъде доста значително. Това означава, че материалът, от който е изработен, трябва да бъде устойчив на износване и лесен за поддръжка.

При производството на кухненски мивки се използват няколко вида материали, всеки от които има както предимства, така и недостатъци.

1. Най-добрият вариант е кухненски аксесоар от неръждаема стомана. Предимствата му включват лесна поддръжка, устойчивост на агресивни среди и високи температури. Този материал е сравнително евтин и не се страхува от механично напрежение.

Недостатъкът е шумът, който се получава при падане на водата. Но това може да се избегне, като под мивката поставите звукопоглъщаща подложка. Недостатъците включват и добрата електрическа проводимост на този материал, така че ако наблизо има електрически уреди, трябва да се притеснявате за заземяването.

Качеството на метала може лесно да се провери с обикновен магнит. Както знаете, неръждаемите стомани не реагират на магнити.

2. Гланцираната мивка изглежда елегантна в кухнята и играе красиво на слънце. Такава повърхност е склонна към образуване на водни петна и забележими драскотини от механично натоварване. Затова всеки път след употреба трябва да се избърсва със суха кърпа, а драскотините да се полират със специална паста.

Гравираната повърхност е по-малко критична за водни капки, мръсотия и драскотини. Поради многоетапната технология на производство цената му е по-висока, но такава мивка не изисква специални грижи.

3. Много популярни в миналото, емайлираните мивки все още са търсени днес. Благодарение на новите технологии, този тип мивка получи допълнителни предимства. Отличават се с ниска цена, киселинна устойчивост и се предлагат в множество цветове. Но най-важният недостатък остава: слаба устойчивост на механични повреди.

4. Съвременните материали, от които се произвеждат мивки, включват композитни материали. Големият брой предимства прави цената им доста висока. Веществата, които могат да образуват петна, не взаимодействат с такава повърхност на мивката и също така е невъзможно да се надраска този материал. Повърхността на мивката улеснява почистването и абсорбира звука от падаща вода.

В тази категория попадат и гранитните мивки, които са много практични, не губят първоначалния си вид, не са податливи на високи температури и битова химия.

Обърнете внимание на дизайна

Съвременните материали ни позволяват да се отдалечим от традиционните форми и дизайни. Производителите предлагат кръгли, правоъгълни (най-универсалните), триъгълни и петоъгълни мивки. По дизайн се различават с една и няколко купи, със и без странични крила. Според метода на монтаж се произвеждат надземни, вградени и вградени мивки.

Популярни са ъглови модели и модели, които съчетават купи с различни форми.

Допълнителни аксесоари

Кухненската мивка може да бъде допълнително оборудвана с такива аксесоари.

1. Шредер – диспозер за отпадъци. Това устройство работи на електричество, свързва се под мивката към дренажната система и може да обработва хранителни и нехранителни отпадъци.

2. Дървена или пластмасова дъска за рязане. Позволява ви не само да режете храна, но е и удобна за размразяването й, тъй като повърхността й позволява водата да се стича в мивката.

3. Troflex – капак за мивка, който идва с корито. Предназначен за размразяване на храни и изсушаването им.

4. Стоманена или пластмасова кошница за сушене на съдове и зеленчуци.

Добрата мивка изисква правилна грижа. За почистване на мивката използвайте препоръките на производителя, който ще избере правилния почистващ препарат за конкретния материал. Това ще предпази мивката от евентуални петна и драскотини.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане