Какви са плюсовете и минусите на мивката за вграждане в банята?

За мивките

Интегрираните или вградените мивки се радват на безпрецедентна популярност. Това е популярен тип обзавеждане за баня, който изглежда хармонично и спретнато в класически и модерен интериор. Тази моделна гама има своите предимства и недостатъци, чието проучване помага да се определи правилно изборът на подходяща мивка за вашия дом.

От какви материали се правят мивките за вграждане в банята?

Модерните мивки за вграждане, които стават неразделна част от плота, могат да бъдат изработени от следните материали:

 • Акрил. Ценен заради високата си здравина и ниско тегло. Характеризира се с непореста текстура, липса на трудности при монтажа и поддръжката по време на работа.
 • Кварцит. Това е вид изкуствен камък, който се използва за направата на плотове с вградена мивка. Материалът е непорест и издръжлив, ако се борави внимателно.
 • Неръждаема стомана. В повечето случаи кухненските мивки се правят от него. Санитарният фаянс от неръждаема стомана лесно се интегрира в плотовете и става едно цяло с тях.
 • Мед. Такива интегрирани мивки изглеждат необичайни и красиви в интериора на банята. Материалът има антибактериални свойства и дълъг експлоатационен живот.
 • Естествен камък. Това включва гранит и мрамор. Материалът изглежда впечатляващо и скъп, и е издръжлив. Такава мивка със сигурност изисква подсилена основа, която може да се справи с постоянно натоварване.

Пълен списък с материали за създаване на вградена мивка за баня можете да намерите, когато изучавате асортимента от производителите на водопроводни инсталации.

Какви са предимствата на интегрираните модели?

Мивката, вградена в плот, има много предимства:

 • Характеризира се със стилен и спретнат външен вид. Моделите, изработени от същия материал като плота, изглеждат особено впечатляващи.
 • Няма шевове, в които да влиза вода и мръсотия. Това означава, че такива водопроводни инсталации са много по-удобни за грижи у дома.
 • Отличава се с лесен и бърз монтаж без необходимост от основни крепежни елементи.
 • Заема минимум свободно пространство, тъй като не изисква отделно място, освободено от други мебели, за разполагането му.

Днес можете да закупите вградена мивка за баня в абсолютно всякаква форма, цвят и размер. Благодарение на огромния асортимент, всеки може да реализира най-смелите си дизайнерски идеи в живота.

Недостатъци на моделната гама

Мивките за вграждане също имат своите недостатъци:

 • Изисква допълнителни финансови разходи.
 • Ако мивката е деформирана или повредена, тя трябва да бъде сменена заедно с плота. Тази ситуация се среща в повечето случаи.

Другите недостатъци на интегрираните мивки зависят от материала, от който са направени. Например акрилните модели не понасят продължителен контакт с гореща вода. Медните мивки са доста шумни и създават дискомфорт.

Мивката за вграждане е наистина красива, модерна и стилна. За да не бъдете разочаровани от собствения си избор, трябва да вземете отговорен подход към закупуването на модерни мебели за баня. Също така е важно да избирате доверени магазини, които предлагат оборудване със сертифицирано качество.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане