Съвети за куповачите – кои мивки са по-добри?

За мивките

Мивката е неразделен атрибут на почти всяка баня. Днес е обичайно да се разглежда както от практична, така и от естетическа гледна точка. Списъкът с полезни аксесоари се разшири значително през последните години. Изобилието от форми и материали на мивките, начини на монтаж и размери е невероятно. Поради това разнообразие мивките често се считат за допълнителен декоративен елемент.

Видове монтаж

В зависимост от начина на монтаж има няколко вида монтаж на умивалници:

 • „Лале” предполага наличието на керамичен постамент във формата на крак, чиято вътрешност успешно маскира тръби, сифон и др. Такива конструкции обикновено се инсталират в малки пространства. За полупиедестала е присъщо отсъствието на задна част на основата на черупката.
 • Позволява ви да скриете очна линия и вградени мивки. В допълнение, те са оборудвани със зони за съхранение, предназначени да поберат най-популярните артикули и продукти за грижа за повърхността.

Материалът, използван за направата на плотове, може да варира. Най-разпространени са разновидностите от МДФ или фазер. По-рядко се използва изкуствен или естествен камък. Екземплярите, изработени от дърво, обработено със специален разтвор, могат да бъдат класифицирани като изключителни. И това въпреки факта, че те са в състояние да отблъснат водата.

Монтажът на окачени мивки се извършва с помощта на скоби. В някои случаи те могат да бъдат фиксирани с помощта на конзоли или инсталирани на нощно шкафче.

Видове мивки по материал на производство

Гамата от мивки е доста обширна. Този списък включва както скъпи, така и достъпни артикули.

Мивките, изработени от метал (мед или неръждаема стомана), са удостоени със званието издръжливи. Те се вписват хармонично в стаи, проектирани в стил хай-тек. Сред предимствата трябва да се отбележи лекотата на грижата. Недостатъците могат да включват петна и петна от водни капки и относително ниска устойчивост на надраскване.

Порцелановите, фаянсовите и керамичните модели имат редица общи свойства, в резултат на което образуват една група. Високата цена на порцелановите продукти се компенсира от по-висок показател за надеждност.

Често срещан недостатък на аксесоарите е свързан с тяхната относителна крехкост при значителна маса. Списъкът с предимства е по-обширен: екологичност, лекота на поддръжка, ниска вероятност от пукнатини и грапавост, които допринасят за натрупването на мръсотия.

Един от етапите на изработване на фаянсови модели включва остъкляване, което изравнява излишната порьозност на материала.

Дебелината на стъклените мивки започва от 15 мм. Процедурата на втвърдяване и въвеждането на специални добавки имат благоприятен ефект върху такива показатели като здравина, практичност и издръжливост. Безопасността на работа се осигурява чрез заобляне на ръбовете и последващото им шлифоване.

Стъклените умивалници са успешен пример за въплъщение на изисканост и стил, отговарящи на изискванията на модерността. Те не натоварват пространството, пропускат светлинни лъчи и сякаш се носят във въздуха. Въпреки факта, че стъклените мивки са пред керамичните по цена, изборът в тяхна полза е очевиден. Те изглеждат уважавани, не изискват значителни усилия при почистване, устойчиви са на химикали, не се страхуват от температурни промени и са леки, което значително опростява процедурата по инсталиране.

Формите и цветовите схеми на стъклените умивалници въплъщават фантазиите на разработчиците. В повечето случаи те се монтират на плотове. Декоративните елементи могат да включват фигурни резки, кристали и вложки от благородни метали, чиято красота се подчертава от висококачествено полиране. Такива шедьоври са въплъщение на ориенталски стил, излъчващ лукс. По-скромните примери са предназначени да допълват стиловете Арт Нуво и минимализма.

Недостатъците включват необходимостта от редовна поддръжка и невъзможността да се използват препарати, които съдържат абразивни частици.

Изкуственият камък е проектиран да се превърне в достойна алтернатива на естествения си аналог. Някои сортове, с пълна външна прилика, изпреварват естествените конкуренти по отношение на експлоатационните свойства, привличайки потребителите на по-ниска цена. Гладката повърхност и ниската порьозност осигуряват висока устойчивост на влага и хигиена, което улеснява грижата за повърхността.

Не е изключена появата на чипове, докато образуването на драскотини е възможно само при прилагане на значителна сила. Правилната грижа гарантира запазването на външния му вид в продължение на няколко десетилетия.

Мраморните мивки са част от групата на скъпите умивалници. Въпреки солидния си и ефектен външен вид, те са податливи на абсорбиране на влага. Порите позволяват натрупването на мръсотия, което затруднява поддържането на правилното ниво на чистота.

Дървените аналози са най-малко търсени поради високите им цени. Устойчивостта на влага се осигурява чрез специална обработка. Изключителните продукти трябва да се третират внимателно.

Видове черупки по форма

В момента пазарът предлага както традиционни дизайни (овални, кръгли, квадратни и правоъгълни), така и по-иновативни (асиметрични, двойни или ъглови). По-голямата част от екземплярите се характеризират със заоблен ръб, чието наличие отговаря на изискванията за безопасност, ергономичност и лекота на поддръжка.

Овалът и правоъгълникът са най-продаваните. Правоъгълните мивки са за предпочитане за просторни пространства. Мивките, вградени в плотове, са знак за VIP стил. Ширината на такива опции зависи от размерите на помещението.

Суетите , оборудвани с шкаф, са на върха на популярността днес. В ограничени пространства те се използват като допълнително място за съхранение. Най-вече потребителите харесаха модели с 2 или 3 врати. Опции с възможност за промяна на височината на рафтовете ви позволяват да съхранявате предмети с различни размери. Екземплярите с крака са незаменими за бани с отоплителна система „топъл под“.

Ъгловите мивки могат да бъдат оборудвани и с шкафове. Има и образци, ориентирани към закрепване към повърхността на стената.

Правият ъгъл е предпоставка за успешен монтаж на ъглов окачен умивалник. За мивка с шкаф този индикатор е по-малко критичен, тъй като основното натоварване се разпределя хоризонтално. Разпределението на теглото за конзолната версия е различно. Болтовете или лепилната основа са проектирани да издържат на основното натоварване. По-голям или по-малък ъгъл може да изкриви визуалното възприятие на конзолата. В такива случаи изглежда неравномерно.

Ъгловите мивки често не могат да се похвалят с впечатляващи размери. И това не е изненадващо, защото една от основните им задачи е да спестят място, допринасяйки за визуалното разширяване на стаята. Рационализмът и възможността за използване на различни стилове при създаване на интериор също са включени в списъка с предимства на ъгловите мивки.

Тънкостите при избора на мивка

Инсталирането на мивка, която не е подходяща по цвят или форма, може да доведе до неудобство за собственика на банята и да въведе дисонанс в дизайна на стаята. На етапа на избор на мивка е препоръчително да се вземат предвид следните нюанси:

 • Начин на закрепване на смесителя (към стената или към мивката).
 • Мивката е снабдена с отвори за смесители .
 • Оборудване на мивката с преливна система за предотвратяване на наводняване на съседни апартаменти.
 • Стилистично единство на умивалника с други водопроводни инсталации, разположени в стаята.
 • Съобразете формата на мивката с размерите на помещението и дизайна.
 • Инсталирането на двойна мивка може да улесни живота на семейство с голям брой членове.
 • Индикаторите за здравина, издръжливост, лекота на поддръжка и лекота на използване са обект на внимателно проучване.
 • Хромираните фитинги (дръжки, панти, крака) спомагат за запазването на оригиналния външен вид през целия период на употреба.
 • Наличието на боядисани елементи предполага липса на дефекти като зацапвания и петна. Нанесеният слой боя трябва да е равномерен.

Интериорни предпочитания

Водещи позиции продължават да заемат класическият и модерният стил. Класиката се характеризира с рационализирани очертания, изразени с гладки линии. Най-често белите мивки се монтират в малки бани. Сините, сините и зелените нюанси са много по-рядко срещани.

Модерният стил удивлява въображението с разнообразието от геометрични форми, въплътени не само във водопроводните инсталации, но и в мебелите. На етапа на монтаж е препоръчително да се избягва плътното прилягане на шкафа към стената, което е изпълнено с образуване на мухъл и трудности при почистване.

Създаването на интериор, изпълнен със смисъл, е невъзможно без пропорционално балансиране на размерите на водопроводните инсталации и мебели , спазване на границите на избраната цветова схема и съчетаване на формите с представения стил.

Титлата на постоянни лидери в продажбите беше присъдена на фаянсови и керамични разновидности на мивки за баня. „Среброто“ отиде при изкуствения мрамор и неговия естествен аналог. Статутът на бронзов медалист беше присъден на композитни материали, стъкло и метал.

На потребителите се предоставя избор между овални и кръгли, квадратни и правоъгълни модели. Любителите на сложни форми предпочитат да правят мивки по индивидуални чертежи. 

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане