Сифони с преливник за мивки, видове, характеристики, монтаж, избор

За мивките

Сифонът е един от компонентите на дренажната система, която се монтира под мивката. По своя тип е воден клапан. Основната му функция е да предотвратява навлизането на токсични газове в жилищното пространство от канализационните тръби.

Подобрен тип сифон е преливният дизайн . Целта на преливната тръба е да източи водата от мивката, ако процесът на оттичане е нарушен. Преливната тръба се свързва в единия край към горната част на сифона, а другият й край се вкарва в специален отвор на задната стена на мивката. Ако мивката прелее с вода, тя излиза през преливника, предотвратявайки наводняването на помещението.

сифон за баня с преливник

Производителите предлагат три основни вида преливници:

 • бутилирана;
 • тръбен;
 • велпапе

Основните характеристики на различните видове преливници са: форма, дизайн, материал на изработка.

Предимства и недостатъци на всеки тип преливник

Преливник тип бутилка .

Той получи името си поради външното сходство във формата между бутилката и резервоара, монтиран в горната част на преливната тръба. Дизайнът от този тип е разработен по-рано от други и се появява в къщите на европейското благородство. Основната цел на създаването на преливник за бутилка беше желанието да се улесни намирането на малки бижута, изгубени по време на пране.

Сифон за оттичане на бутилка с допълнително оттичане за пералня

Предимствата на дизайна са следните качества:

 • възможността за почистване на водния клапан (сифон) без пълно разглобяване, което значително улеснява процеса на превантивна поддръжка на системата;
 • Можете да свържете допълнителни домакински уреди (съдомиялна машина, пералня) към тръбата с помощта на адаптери;
 • малки предмети, случайно изпуснати в дренажния отвор по време на хигиенни процедури, не влизат веднага в канализационната тръба, а се задържат в преливника. Те се получават лесно, просто трябва да развиете свързващата гайка

Експерти и потребители наричат ​​големите размери недостатък на дизайна тип бутилка. Такъв сифон изисква достатъчно място за монтаж, поради което не е подходящ за стенни мивки или малки умивалници.

Друга особеност на преливника за бутилка е впечатляващият списък от дизайнерски елементи. При монтажа всички части трябва да бъдат внимателно свързани помежду си и да се следи степента на износване на уплътненията и гайките. В противен случай може да възникнат течове от оборудването.

Тръбен преливник.

Тръбният преливник е твърда конструкция, представена от извита тръба. Има малко свързващи елементи и е издръжлив и надежден. Такъв преливник ще служи много години и ще изпълнява ефективно функциите си.

тръбен сифон

Единственият недостатък са размерите. Инсталацията изисква много свободно пространство. Тръбните преливници се монтират под надземни или вградени мивки, под които има шкаф или подов шкаф. Мебелът скрива обемната структура от любопитни очи.

Вълнообразен преливник.

Този тип преливник е изработен от гъвкав гофриран пропилен. На тръбата се придава желаната форма с помощта на скоби, а дължината на конструкцията също се регулира.

гофриран преливник

Следните свойства се считат за предимства на гофрирания преливник:

 • възможност за промяна на формата и дължината на тръбата в зависимост от вида на мивката и характеристиките на нейната инсталация;
 • липсата на свързващи елементи елиминира течове по време на работа;
 • монтажът и свързването са бързи и лесни, така че могат да се извършват от потребителя самостоятелно, без участието на специалисти

Недостатъкът на гофрираната тръба е, че отпадъците, които попадат в гофрираната част, се забиват вътре в гофрираната тръба и е трудно да се почистят. За да извършите почистване, е необходимо напълно да разглобите конструкцията и внимателно да отстраните запушванията, изплакнете обилно с вода под налягане.

Препоръки за избор на сифон с преливник за мивка

Най-лесният начин е да закупите мивка в комплект със сифон. Такава покупка гарантира, че всички части се вписват перфектно в една структура и ще изпълняват ефективно функциите си за дълго време.   

Ако мивката вече е монтирана, но сифонът трябва да се актуализира, препоръчваме да се консултирате със специалисти. Моля, обърнете внимание на:

 • тип мивка;
 • местоположение на канализационните тръби;
 • наличие на свободно пространство под мивката или мивката

За да закупите сифон с преливник, уверете се, че вашата мивка има допълнителен дренажен отвор, към който ще бъде свързан преливникът.

Друга препоръка: обърнете внимание на материала, от който е направен преливният воден клапан. Основните материали са пластмаса и метал. Металните продукти са скъпи и могат да корозират, когато са изложени на отпадъчни води. Обикновено го купувам в случаите, когато сифонът не може да бъде скрит от очите (в случай на инсталиране на мивка без шкаф), така че купувачите избират външно привлекателни дизайни с декоративни елементи, покрити с хром или цветни метали.

Пластмасовите сифони с преливник са достъпни, устойчиви на отрицателното въздействие на отпадъчните води и не са подложени на корозивни процеси. Те се монтират по-лесно от металните поради гъвкавостта на структурните елементи. При необходимост от демонтаж за почистване, сифонът с преливник може лесно да се отстрани, бързо да се почисти и да се върне на място.

Процедура за инсталиране

Етапите на монтажните работи са описани подробно от производителите на сифони с преливник в инструкциите, включени в комплекта. Монтажът се извършва в следния ред:

 1. В дренажния отвор се поставя специална решетка. Монтира се върху уплътнение и трябва да бъде леко вдлъбнат в отвора, за да се осигури добро оттичане на водата.
 2. Към задната страна на отвора е свързана дренажна тръба с монтажна яка, с помощта на която елементите са здраво свързани помежду си.
 3. Върху монтираната тръба се завинтват гайка и конусно уплътнение. Между уплътнението и ръба на изходния елемент трябва да се остави празнина от 3-5 mm.
 4. Противоположният край на тръбата се вкарва в отвора на сифона.
 5. Всички части на системата са здраво закрепени.
 6. Към допълнителния изход на сифона е свързана дренажна тръба, която се вкарва в малък отвор на задната стена на мивката.
Монтаж на сифон

След завършване на инсталацията трябва да се извърши пробно пускане на системата. Отваря се голямо водно налягане, проверява се херметичността на всички фуги. Установените течове се отстраняват.

Сифон за мивка с преливник е надежден дизайн, който предотвратява наводняването на банята или тоалетната.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане