Смесители с термостат: комфорт, безопасност, икономия

За мивките

Спомняте ли си усещането, когато стоите под душа, а някой пуска водата в кухнята или пуска водата в тоалетната и ви напръсква със студена или още по-лошо с гореща вода? Много неприятно и дори опасно за здравето! Как да се отървете от този проблем? Сменете тръбите или инсталирайте термостат в банята.

КАКВО Е ТЕРМОСТАТ?

Термостатът е интелигентен кран, който автоматично поддържа температурата (термо) на водата на постоянно (статично) ниво. Задавате ниво, което ви е удобно и то остава непроменено, докато сами не зададете друго. Всички проблеми, свързани с колебанията в налягането и температурата на водата във водоснабдителната система, се решават от вашия смесител.

Има мнение, че термостатите трябва да затоплят водата. Но дори и най-добрите модели на Grohe, Hansgrohe, Dornbracht, Kludi, Fir, Gessi или други известни марки нямат такава функция. Нито един термостатен смесител не е снабден с нагревателен елемент, така че те не могат да доставят вода, по-гореща от тази, която идва от водопровода.

Термостатният смесител непрекъснато смесва студена и топла вода, дори когато не се използва. Термодвойката на патрона на миксера следи температурата на входящата вода и променя пропорциите на смесване. С помощта на възвратни клапани той изтласква ненужната вода обратно в тръбите, така че да могат да се смесват достатъчни обеми. Ако вентилите се счупят, няма да е възможно да получите вода с желаната температура и термостатът просто ще функционира като кран.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА КРАНОВЕ С ТЕРМОСТАТ GROHE

  • Както всеки кран , термостатът не е оборудван с водни филтри, така че те трябва да бъдат поставени на входа на водоснабдяването, така че термодвойката и възвратните клапани да не се запушат.
  • Всички термостати Grohe имат предпазен ограничител, който е фиксиран на 38ºC. Това означава, че не можете да получите по-топла вода, като просто завъртите крана. За да направите това, трябва допълнително да натиснете бутона.
  • Всички термостатични смесители Grohe са настроени от производителя да работят при температура на студената вода 15ºC, на горещата вода – 60ºC и налягане 3 бара. В нашите водопроводи налягането може да достигне до 4 бара, а топлата вода не загрява до 50 градуса. За да може предпазното спиране на термостата да работи правилно и да фиксира температурата на 38ºC, е необходимо да конфигурирате смесителя за реални условия. Не е трудно и не изисква други инструменти освен термометър.
  • Когато инсталирате термостата, е важно да не бъркате и да захранвате правилно студена и топла вода. Ако погледнете термостата, горещото захранване трябва да е от лявата страна, а студеното захранване отдясно. Случва се тръбите да са насочени назад. Ако не е възможно да ги пренаредите, тогава трябва да закупите и инсталирате „обратна касета“. Иначе термостата не работи.
  • Термостатните смесители могат да работят с проточни бойлери с мощност над 18 kW.
  • Термостатичните кранове Grohe имат уникални характеристики, които другите производители не притежават:
    • Grohe TurboStat®. Благодарение на специалната чувствителност на термоелемента и специалния дизайн на вътрешните канали, термостатът осигурява зададената температура за част от секундата и я поддържа с уникална точност по време на къпане.
    • Grohe CoolTouch®. Специалната конструкция позволява тялото на смесителя да се нагрява само до температурата на водата, изтичаща от крана. В този случай е невъзможно да се изгорите, като докоснете термостата.
Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане