За видовете и характеристиките на ъгловите мивки за баня

За мивките

С ограничено свободно пространство в банята трябва да търсите водопроводни инсталации, които идеално ще допълнят стаята, ще я направят функционална, но няма да създадат значителни неудобства. Един от тези варианти е ъглова мивка за баня. Има много видове продукти, от които можете да изберете добър вариант за вашия дом.

Какви видове ъглови мивки има?

Вече беше споменато по-горе, че има няколко вида ъглови мивки за баня. Те се различават един от друг по определени начини. 

По метод на инсталиране

Ъгловата мивка може да се различава в реда на монтаж в стаята. Има модели за вграждане, окачване и във формата на лале. Първите може да изглеждат обемисти, тъй като изискват най-много място. Обикновено те се комбинират с шкафове, вътре в които е лесно да се скрият комуникациите, както и други неща за съхранение. Окачените мивки се отличават с наличието на плоско дъно и специално проектиран сифон. 

Те се фиксират с помощта на специални скоби. Мивката лале е оборудвана със специален крак. Скрива определени комуникации, но в същото време не позволява да се използва пълноценно пространството под мивката. 

Според формата на водопровода

Традиционните мивки с триъгълна форма в продажба са най-често срещаните. В асортимента на водопроводните марки можете да намерите и удължени и асиметрични модели. Триъгълна мивка е страхотно спестяване на място в стаята. Поради това може да се постави дори в най-малката баня. 

В зависимост от материала

В този случай ъгловите мивки за баня са разделени на следните видове:

 • Фаянс.
 • Керамика.
 • Метал.
 • Стъклена чаша.
 • Порцеланови каменинови изделия.
 • Изработен от естествен камък.

Всеки вариант има своите предимства и недостатъци. Например керамичните и фаянсовите мивки са най-популярни. Те са хигиенични, имат гладка повърхност и се почистват лесно. Но те могат да имат нежелана порьозност и също така са относително крехки.

Металните мивки не са толкова често срещани за банята, но имат своето място. Те изглеждат особено естествени в минималистичен интериор. Мивките от порцелан и стъкло са здрави и красиви. Същото може да се каже и за естествения камък.

Предимства на ъглова мивка за баня

Ъгловата мивка, която се съчетава добре с малки бани, има своите предимства:

 • Изглежда компактно, не претоварва интериора и не заема ценно свободно пространство в стаята. В същото време осигурява на човек достатъчно пространство, за да измие лицето си, да измие ръцете си или да измие зъбите си, например.
 • Всички основни средства за комуникация са скрити и не остават на видно място, като по този начин се поддържа изрядността на водопроводната инсталация в банята.
 • Позволява рационално използване на пространството в стаята.
 • Можете да изберете перфектната мивка с всякаква форма и цвят, тъй като днес в продажба има много практични и атрактивни модели, от които купувачът да избира.
 • Инсталирането на такава мивка не отнема много време.
 • Ъгловата мивка не изисква сложна поддръжка и отнема само няколко минути.

Ако ъгловата мивка е комбинирана с шкаф под нея, тогава това перфектно решава проблема с компактното поставяне в стаята на домакински химикали и други продукти, които обикновено се съхраняват в тази част на къщата.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане