Мивки за вграждане – модни тенденции

За мивките

Вградените (вградени) мивки са търсени от няколко години и изглежда няма да загубят позиции. Ако избирате нов умивалник за вашата баня, разгледайте по-отблизо тези модели – те имат своя чар и своите предимства. И за да направите процеса на закупуване лесен и приятен, проучете нашата статия – тя ще ви разкаже за основните характеристики на вградените мивки , ще ви помогне да се ориентирате в материалите и ще ви каже коя форма на купа да изберете за вашия интериор.

ВИДОВЕ МИВКИ ЗА ВГРАЖДАНЕ И МЕТОДИ ЗА МОНТИРАНЕТО ИМ

Основната характеристика на вградените умивалници е, че всички те се монтират в някаква хоризонтална повърхност. Например в плот или в шкаф. Има няколко метода за инсталиране:

 1. Отгоре на плота – когато горните страни на умивалника излизат над плота, покривайки ръбовете на изреза.
 2. Изравняване – ръбовете на мивката са точно на нивото на плота.
 3. Вградена мивка (под плот) – ръбовете на продукта са на няколко сантиметра под нивото на плота.

Методът на инсталиране се избира в зависимост от дизайна на продукта. Например, мивка за долно монтиране няма извити ръбове и не може да бъде монтирана така, че да се простира над хоризонтална повърхност. И обратното: умивалник, предназначен за поставяне върху плот, не може да бъде „вдлъбнат“ – неговият дизайн не е подходящ за този метод на монтаж.

Формите на вградените мивки могат да бъдат много различни – от кръг и квадрат до оригинални дизайнерски решения. Ако избирате мивка за интериор, в който преобладават строги форми и ясни линии, изберете квадратна или правоъгълна опция. Ако вашата баня се характеризира с нежна класика, по-добре е да вземете мивка с кръгла или овална форма. Но е по-добре да поверите избора на продукти с нестандартна форма на опитен дизайнер.

МАТЕРИАЛИ

Мивките за вграждане се изработват от същите материали като другите видове мивки. Те включват:

 • Санитарна керамика (фаянс и порцелан).
 • Акрил.
 • Стъклена чаша.
 • Метали (мед, месинг, неръждаема стомана).
 • Естествен и изкуствен камък.

Керамиката е най-популярният материал в производството на санитарен фаянс. Изглежда красиво, частично абсорбира водния шум, издържа дълго време при грижливо боравене и не създава излишни проблеми при поддръжката. Цените зависят от производителя и вида на керамиката. Санитарният фаянс обикновено е по-евтин от порцелана – повърхността му е по-пореста, което допринася за по-бързото замърсяване. Въпреки че модерните керамични мивки са покрити със специална лъскава глазура, която отблъсква мръсотията, което прави поддръжката максимално лесна.

Акрилните мивки са относително леки и същевременно доста издръжливи. При незначителни повреди те могат да бъдат възстановени у дома.

Стъклените мивки се изработват от закалено стъкло, което е много устойчиво на повреди. Това е красив и стилен материал, но изисква постоянна грижа, тъй като варовик и засъхнали капки вода са силно видими по него.

Благодарение на външния си вид, металните умивалници са идеални за модерен интериор, където царят минимализъм и естествени материали. Те са красиви, здрави и издръжливи, но изобщо не абсорбират водния шум.

Камъкът – естествен и изкуствен – винаги е красив, почти вечен, но скъп. В допълнение, каменните умивалници са много тежки, което може да създаде допълнителни трудности при монтажа.

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА МИВКИТЕ ЗА ВГРАЖДАНЕ

Въз основа на характеристиките на вградените умивалници можем да направим списък с основните им предимства:

 • Естетика – комуникациите на вградената мивка са скрити от поглед.
 • Ергономичност – можете да поставите сапун и козметика върху плота.
 • Наличие на допълнително място за съхранение (когато се монтира в шкаф).
 • Не е необходимо да разрушавате стената, за да монтирате стойката.

Основният недостатък на вградените модели е тяхната обемност. В края на краищата, за да инсталирате такъв умивалник, се нуждаете от допълнителна повърхност, която заема част от свободното пространство. За щастие, този недостатък се забелязва само в малки пространства, докато собствениците на големи бани могат да изберат всяка мивка, която им харесва.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане