Видове и материали за мивки за вграждане

За мивките

В тази статия ще говорим за разнообразието от мивки за вграждане за баня и използваните материали за тях. Нека да разгледаме предимствата и да отговорим на въпроса как да изберем правилната мивка. Като начало отбелязваме, че това е отлична опция, ако не искате да решите проблема къде да окачите друг висящ шкаф, който ще заема допълнително място.

ова е всичко, ремонтът е завършен и остава само да инсталирате ВиК инсталацията в банята. Ако изборът падна върху вградена мивка, тогава определено трябва да проверите съответствието на размера. В допълнение, тя трябва да отговаря на цялостния стил на вашата баня и да бъде функционална. Изборът в момента е огромен, за всеки цвят и вкус. Такива мебели са лесни за поддръжка и имат огромен брой предимства.

Предимства на вградените мебели

Ако сравните обикновена мивка и вградена, най-добрият вариант е очевиден, поради което те са във все по-голямо търсене. Ето основните предимства на мивката за вграждане:

 1. Удобен монтаж. Лесно се монтира, закрепва стабилно, това е едно от основните предимства. Мивката не виси и не виси;
 2. Естетична привлекателност. Голям избор от цветове и модели улеснява избора на мивка специално за вашата баня. Освен това е много удобно да скриете всички тръби, за да не разваляте цялостния външен вид на банята;
 3. Спестяване на място. Без да губи функциите си, мивката за вграждане заема много малко място, а в същото време на плота има достатъчно място за всичко, което обикновено стои на различни рафтове, а по стените не виси нищо излишно. Ако вместо шкаф като монтажна повърхност се използва плот, тогава под него се освобождава много място, включително за пералня;
 4. По-малък риск от повреда на мивката. Той се намира в плота и е по-малко изложен на външно влияние. Освен това, поради техническите характеристики, мивката се замърсява по-малко, което е много удобно за домакините предвид текущия ритъм на живот;
 5. Поддържа целостта на стените на банята. Тъй като нищо не трябва да се поправя, външният вид на стените и скъпите материали не се повреждат по време на монтажа. Това е важно, ако материалът за стената е много скъп;
 6. Висока популярност. Благодарение на горните предимства, мивките за вграждане печелят все повече фенове всяка година. Изглежда красиво, дизайнът е оригинален, изборът е богат, за всеки цвят и вкус.

Видове мивки за вграждане

Мивката за вграждане може да бъде избрана по форма, цвят, размер и дизайн. Тя може да бъде както класическа, така и асиметрична форма, избрана за конкретна баня. Ето най-популярните форми:

 • Овалът, най-популярният, е много удобен за използване там, където има деца, тъй като няма ръбове, които могат да причинят нараняване;
 • Правоъгълна, много подходяща за вани в семпли цветове. Особено ако са черно-бели. Може да бъде вградена или надземна;
 • Квадрат, заема малко място;
 • Кръгъл, изглежда спокоен без излишни детайли;
 • Асиметричен, изглежда страхотно някъде в ъгъла на банята, подходящ и за малки пространства.

В допълнение към формата, мивките могат да се различават по вида на монтажа. Някои са напълно потопени в монтажната повърхност, други само до известна степен. Можете да оставите само страните отгоре.Въз основа на вида на монтажа, мивките се делят на вградени и повърхностни, като последните имат недостатък, често на кръстовището между мивката и монтажната повърхност се образуват гъбички и мухъл. . За да избегнете този недостатък, трябва да контролирате вентилацията в банята.

Мивка, която се вгражда под монтажната повърхност, няма такива недостатъци, но цената й е по-висока. Монтажните повърхности са шкафове, всякакъв вид плотове, маси и др. Майсторите, които монтират мивка за вграждане, трябва да следват изцяло инструкциите и да имат под ръка точните размери, за да избегнат монтажни дефекти. Ако мивката е частично вградена, тогава предната й част е окачена. Методът и материалът на закрепване зависи от материала на мивката, например тежките мивки от гранит могат да се задържат на монтажната повърхност поради лепилото и тяхната тежест. Също така е необходимо да се обърне внимание на уплътняването на фугите между мивката и повърхността. Обикновено за това се използва силикон, но могат да се използват и други, например уплътнителна лента.

Избор на мивка за вграждане

За да не се объркате в огромния избор от цветове, размери, форми и производители, струва си да знаете няколко тайни за избора на вградена мивка. Първо, преди да отидете в магазина, трябва да имате точните размери на монтажната повърхност, в противен случай мивката няма да пасне и техникът няма да може да я монтира правилно. Второ, струва си да се обърне внимание на това как е закрепена и монтирана мивката. Може да се наложи да закупите допълнителни части. Трето, не забравяйте незабавно да вземете всички кранове и други малки неща, тъй като старите може да не пасват на новата мивка.

И разбира се, най-важното е материалът. Най-често срещаните материали са порцелан и акрил. Те имат своите предимства: издържат дълго време, лесни са за грижи, евтини са, изборът на модели е огромен, а материалът е издръжлив. Ако изборът падне върху лукса, тогава трябва да обърнете внимание на продуктите от мед, злато, сребро и мрамор. Разбира се, банята ще изглежда впечатляваща, но трябва да вземем предвид, че грижата за такъв материал изисква разходи и усилия. Ако това се направи неправилно, повърхността може да се повреди. В модерна баня можете да инсталирате стъклена мивка. Изглежда много красиво и оригинално, но също така изисква подходящо отношение. Освен това трябва да се има предвид, че вградените мивки могат да се продават веднага в монтажната повърхност. Такива шкафни мивки използват пространството много икономично. Има различни видове, основно подови, стенни и ъглови. Когато избирате стенни шкафове, трябва да обърнете внимание, че на стената ще бъде окачена значителна тежест и следователно закрепването трябва да е подходящо. Ъгловият шкаф заема малко място, но също така е малък, така че не можете да поставите много буркани и туби върху него. Това е идеален вариант за малки бани.

От какво се правят мивките за вграждане?

Много е трудно да се вземе решение за избора на материал. Най-често срещаният материал е керамиката. Това са предимно фаянс и порцелан. Порцеланът е скъп материал, но качеството му е подходящо. Като цяло водопроводният фаянс и порцеланът са подобни материали. И двете са направени от бяла глина, само порцелан с добавка на фелдшпат и кварц. Порцеланът е по-издръжлив от глинените съдове, по-лесно се мие и почиства и абсорбира по-малко миризми.

Фаянсът е по-крехък, но с подходяща грижа издържа не по-малко от порцелана. Това е класически материал за водопровод. Естественият мрамор също не е бюджетен материал, но има своите предимства. Това, разбира се, е много привлекателен външен вид, придаващ ефект на лукс на банята, но трябва да запомните, че мраморът има пореста повърхност и следователно бързо натрупва мръсотия. Изисква чести грижи. Много тежък, изисква внимание при монтажа. Като опция можете да разгледате изкуствен мрамор. Той е по-евтин, но в същото време по-здрав и по-издръжлив. Всъщност се усеща като пластмаса и с течение на времето по нея може да се появят пукнатини. Друго предимство на изкуствения мрамор е неговата абсолютно гладка повърхност, която не събира мръсотия и се почиства лесно.

Corian, акрилен камък, е друг често срещан материал. Изработен от акрилни смоли, той е високо хигиеничен, тъй като няма пори и не натрупва мръсотия. Често се използва в медицинските заведения, именно защото е по-лесно да се направи стерилен. Много издръжлив, особено на удари. Мивките се правят от него индивидуално, така че ваната ще „има свое лице“. Корианът може да бъде изработен в голямо разнообразие от форми и в това отношение е най-удобният материал.

Ако изборът падна върху стъклена мивка, тогава трябва да знаете, че материалът е скъп, но в същото време изглежда много впечатляващ. Изработени са от специално удароустойчиво стъкло, разбира се, с тях трябва да се работи внимателно, но не се чупят толкова лесно.

И последният материал е метал. Голямото предимство е, че мивките от този материал издържат дълго време. Това са много издръжливи мивки, но когато се грижите за тях, трябва да внимавате при избора на почистващи продукти, за да избегнете надраскване на повърхността. Ако изборът падне върху неръждаема стомана, тогава това е най-евтиният материал, а ако е месинг или мед, оформени в античен стил, тогава те ще бъдат скъпи. Основното при избора е да се съсредоточите върху вашия вкус и цялостния стил на банята, избраният материал трябва да се вписва хармонично в цялостния интериор.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане