Всичко за мивките от гранит: предимства, недостатъци и отличителни черти

За мивките

Изборът на мивка за вашата кухня е важен и отговорен процес. Качеството на мивката влияе не само върху нейната дълготрайност, но и върху цялостния облик на кухнята. Един от най-популярните избори напоследък е мивката от гранитогрес, но защо тя се радва на голямо търсене?

Мивките от гранит се харесват на собствениците на кухни заради елегантния им външен вид, изключителната им издръжливост и лесната им употреба. Те са изработени от композитна смес от гранитен камък като основна съставка. Това дава на мивките редица предимства пред аналозите им от други материали.

В същото време, както всеки друг продукт, мивките от гранит имат и някои недостатъци, които могат да попречат на използването им. Разбирането на тези фактори може да ви помогне да вземете правилното решение за покупка.

В тази статия обясняваме разликите между мивките от гранит и обясняваме плюсовете и минусите, за да можете да направите по-добър избор!

Contents
 1. Какво представлява мивката от гранит?
 2. Гранитът в интериора – надежден довършителен материал
 3. Мивки от гранит – защо си заслужава?
 4. Кварцовият агломерат – идеалният материал за кухненска мивка
 5. Предимства на кварцовия агломерат
 6. Бяла или черна мивка от гранит: какво да избера?
 7. Мивка от бял гранит
 8. Мивка от черен гранит
 9. Може ли да се използва гранитна мивка с една купа или гранитна мивка с две купи?
 10. Съвременни кухни: преглед на мивките от гранит
 11. Гранитните мивки – имат ли някакви недостатъци?
 12. Методи за почистване на гранитна мивка
 13. Специфики за грижа за гранитна мивка
 14. Съвети за почистване на замърсена гранитна мивка
 15. Може да ви хареса и това
 16. Градинките в кухнята: ключът към добрия дизайн
 17. Планиране и подреждане на растенията
 18. Избор на растения
 19. Организиране на пространството
 20. Построяване на балкон в жилищна сграда: разходи и практически съвети
 21. Въпроси и отговори:
 22. Защо да изберем мивка от гранитогрес и какви са нейните предимства?
 23. Какви са недостатъците на гранитните мивки?
 24. Какво отличава гранитните мивки от другите мивки?
 25. Как да изберем и да се грижим за мивка от гранит?
 26. Има ли разлика между мивките от естествен и синтетичен гранит?

Какво представлява мивката от гранит?

Гранитната мивка е отличителен вид кухненска мивка, която е изработена от композитен материал, състоящ се от два основни компонента: акрилна смола и естествен гранит. Обикновено сместа съдържа около 20% акрилна смола и около 80% дребни частици гранит – в резултат на което се получава изключително трайна и красива повърхност.

Едно от основните предимства на гранитните мивки е тяхната висока здравина. Благодарение на уникалния си състав гранитните мивки издържат на високи температури, силни удари и не изискват особена поддръжка. Освен това те са устойчиви на ултравиолетова светлина и не страдат от надраскване.

Но въпреки всички тези предимства, гранитните мивки имат и своя набор от недостатъци. На първо място, това е тяхната висока цена в сравнение с други видове мивки. На второ място, те могат да причинят малки драскотини, ако влязат в контакт с песъчинки или други абразивни материали.

Гранитните мивки се вписват добре във всяка кухня, тъй като се предлагат в различни цветове и форми. Това ги прави подходящи за всеки интериорен дизайн и допълват цялостния дизайн на кухнята.

Гранитът в интериора – надежден довършителен материал

С развитието на дизайнерските тенденции гранитът се превърна в основен материал в интериора. Той се отличава от останалите материали поради своята твърдост и издръжливост. Със своите необичайни шарки той придава изтънченост на дизайна.

Използването на гранит в интериора е не само красиво, но и практично. Гранитогресът е изключително издръжлив, свободен от механични повреди и може да издържи неограничено дълго време. Той не задържа вода и мръсотия по повърхността на камъка, което улеснява почистването му.

Кухненски плотове

Кухненските работни плотове от гранит стават все по-популярни. Материалът е безстрашен от топлина, устойчив на влага и без мазнини. Практичен и стилен, той се съчетава с много интериорни стилове.

 1. Сила и издръжливост. Гранитът е един от най-твърдите материали и използването му гарантира дълъг живот и запазване на първоначалния му вид
 2. Естетическа привлекателност. Гранитът може да бъде матов или гланциран, а уникалните му шарки и наситени цветове позволяват създаването на стилен дизайн;
 3. Естетическа привлекателност.
 4. Лесна грижа. Гранитогресът не се нуждае от специални грижи, достатъчна е само влажна кърпа.
 5. Лесна грижа.

Не бива да забравяте обаче, че монтажът на гранитогрес изисква определени умения и знания. Освен това високата цена на материала го прави недостъпен за мнозина. Но разходът е оправдан, като се има предвид здравината и издръжливостта на гранита.

Издръжливостта и дълготрайността на гранита.

Мивки от гранит – защо си заслужава?

В съвременната кухня мивката от гранит може да бъде декоративен и функционален елемент. Тя съчетава уникална естетика и практичност, като съчетава красотата на естествения камък с висока функционалност.

Основни причини, поради които си заслужава да се помисли за мивки от гранит

 1. Сила. Гранитът е известен със своята устойчивост на удари и резки температурни промени. Това гарантира дълъг живот на гранитната мивка.
 2. Чувствителни към почистване Гранитните мивки се почистват лесно и не се износват, както мивките, изработени от други материали

Съществува погрешно схващане, че гранитните мивки са елемент на лукса и са достъпни само за хората с „дебели“ портфейли. Но днес има марки, които предлагат качествени гранитни мивки на много достъпни цени.

Трябва да се отбележи, че изборът на гранитна мивка изисква внимание и обмисляне. Трябва да съобразите цвета на мивката с цвета на кухнята и да изберете подходящ размер и конфигурация.

Така че мивките от гранит наистина си заслужават парите. Те предлагат издръжливост, лекота на използване и уникален външен вид – и всичко това остава на достъпна цена за повечето потребители.

Мивките от гранит наистина си заслужават парите.

Кварцовият агломерат – идеалният материал за кухненска мивка

Кварцовият агломерат е продукт, изработен от естествен кварц (до 94% от обема), пигменти (за цвят) и полимери (за поддържащата му роля). Поради високото съдържание на кварц в материала, той се нарича „кварцов“. Допълнителните компоненти правят продукта еластичен, устойчив на износване, удароустойчив и позволяват оформянето му във всякаква форма, включително в ъглите.

Предимства на кварцовия агломерат

 • Сила: Кварцовият агломерат е изключително здрав, което го прави издръжлив и надежден при употреба
 • Устойчивост на надраскване: Благодарение на високото си съдържание на кварц той е много устойчив на надраскване, особено в кухненската мивка
 • Богат избор на цветове: Полимерите и пигментите, използвани в кварцовия агломерат, позволяват широка гама от цветове, така че всеки може да намери идеалното съчетание за своята кухня
 • хигиеничен: Не привлича мръсотия и не отделя вредни вещества и не събира бактерии, което го прави особено подходящ за използване в кухненската мивка.

Така че кварцовият агломерат е модерен и практичен материал за кухненски мивки, който си заслужава да бъде разгледан при планиране на ремонта на кухнята.

Бяла или черна мивка от гранит: какво да избера?

Изборът между бяла или черна гранитна мивка не е само въпрос на цветови предпочитания. Важно е да се вземе предвид, че всеки цвят има свой собствен начин на употреба и грижа. Нека разгледаме предимствата и недостатъците на всеки вариант.

Мивка от бял гранит

Предимства:

 • Естетическа привлекателност. Мивката от бял гранит придава свежест и чистота на интериора.
 • Естетическа привлекателност.
 • Лесна за комбиниране. Белият цвят се съчетава перфектно с всички нюанси на мебелите и стените.
 • Визуално разширяване на пространството. Особено в малките кухни белият цвят прави видимо повече пространство.

Недостатъци:

 • Бял гранит се замърсява осезаемо по-бързо.
 • Замърсяванията и драскотините върху белия гранит са по-видими.

Мивка от черен гранит

Предимства:

 1. Стил и луксозен външен вид. Черният гранит придава елегантност на интериора.
 2. Леснота на използване. Петната и драскотините са по-малко забележими върху черния гранит, отколкото върху белия.

Недостатъци:

 • Черната мивка ще изисква по-внимателен избор на цветове за кухнята.

Така че, когато избирате между бяла и черна мивка от гранит, трябва да вземете предвид не само любовта си към определен цвят, но и лекотата на използването му в бъдеще.

Може ли да се използва гранитна мивка с една купа или гранитна мивка с две купи?

Изборът между мивка от гранитогрес с една купа и мивка от гранитогрес с две купи зависи до голяма степен от вашите готварски навици и размера на кухнята.

Мивката от гранитогрес с една купа е идеален избор за по-малки кухни. Тя заема по-малко място, което ви дава повече пространство за работа в кухнята. Произведена от гранит, тя предлага безпрецедентна издръжливост и устойчивост на надраскване и петна.

Мивката от гранит с една купа е идеалният избор за по-малки кухни.

 • Предимства:Идеална за малки пространства, лесна за инсталиране, лесна за почистване.
 • Недостатъци:Може да бъде неудобна за изпълнение на няколко задачи, като например едновременно почистване и сушене на съдове

От друга страна, двуковите гранитни мивки се фокусират върху нуждите от многозадачност. Те предлагат споделено пространство, което ви позволява да миете и сушите съдове едновременно. Те са идеален избор за големи семейства и големи кухни.

 • Предимства:Поддържа многозадачност, идеален избор за големи семейства и големи кухни.

Важно е да запомните, че изборът между една или две купи до голяма степен зависи от личните ви предпочитания и нужди. И двата варианта могат да издържат дълго време поради издръжливостта и устойчивостта на гранита.

Можете да избирате измежду две купи.

Съвременни кухни: преглед на мивките от гранит

Много хора днес поставят гранитни мивки в своите кухни. Тяхната популярност се дължи на редица предимства и характеристики. Нека разгледаме по-подробно фотогалерията на нашите примери.

Гранитни мивки.

Предимства на гранитните мивки:

 • Прочност и издръжливост – Гранитните мивки са известни със своя издръжлив материал, който не е склонен към начупване или надраскване.
 • Висока температурна устойчивост – Гранитните мивки могат да издържат на резки температурни промени, без да се деформират.
 • Естетика и стил – Гранитните мивки предлагат широка гама от цветове и текстури за уникален и висококачествен външен вид.

Недостатъци на гранитните мивки:

 1. Висока цена – Гранитните мивки обикновено са по-скъпи от другите видове мивки, което може да бъде проблем за тези, които разполагат с ограничен бюджет.
 2. Сложна инсталация – Монтажът на гранитна мивка изисква професионализъм и определен набор от инструменти за правилно позициониране

Поглеждайки към нашата фотогалерия, можете да видите колко уникални и функционални могат да бъдат гранитните мивки в съвременните кухни.

Гранитните мивки – имат ли някакви недостатъци?

Въпреки всепризнатата практичност и елегантния външен вид на гранитените мивки, има някои недостатъци, за които трябва да сте наясно, когато купувате такава мивка. Имайте предвид, че изборът на оборудване за кухнята трябва да се основава на добре обмислена информация.

На първо място, цената на мивките от гранит обикновено е по-висока от тази на техните аналози, изработени от други материали, като например неръждаема стомана. Тяхната здравина и издръжливост обаче могат да компенсират тази разлика в цената в дългосрочен план.

На второ място, мивките от гранит са склонни да абсорбират течности. Това може да доведе до появата на петна от вино, кафе или други силно оцветяващи вещества, ако те не бъдат отстранени незабавно.

 • Заслужава да се отбележи също, че гранитните мивки изискват редовна поддръжка. Поради порьозността на материала, мивката може да избледнее или да загуби първоначалното си покритие с висок гланц без използването на специални почистващи продукти.
 • Друг недостатък на гранитните мивки е тяхното тегло. При монтажа може да се наложи използването на допълнителна поддръжка, което ще увеличи общите разходи за монтаж.
 • Друг недостатък на гранитните мивки е тяхното тегло.

Методи за почистване на гранитна мивка

Съществуват различни решения за почистване на гранитни мивки, което може да се наложи поради натрупване на мръсотия или упорити петна. На първо място, трябва да се отбележи, че този продукт е силно устойчив на агресивни вещества, така че могат да се използват различни почистващи препарати.

Специфики за грижа за гранитна мивка

Най-лесният и ефективен метод е своевременно да се отстранят замърсяванията. Въпреки това, ако петното вече се е утаило, може да се използва препарат за миене на съдове или специализиран препарат за почистване на гранитогрес, разреден в топла вода. Nota bene, не трябва да се използват абразивни прахове и четки, за да не се повреди повърхностното покритие на гранитната мивка.

Съвети за почистване на замърсена гранитна мивка

 • Почистваща подложка: Напълнете мивката с вряла вода, изчакайте 10 до 15 минути, след което изплакнете водата и избършете повърхността с мека гъба
 • Оцет: разредете оцет с вода в съотношение 1:1, нанесете разтвора върху повърхността и оставете да попие за една нощ. На сутринта избършете повърхността с влажна кърпа.

Може да ви хареса и това

Особености при използването на гранитни мивки. Тези мивки стават популярни първо в Европа, а оттам тенденцията за използване на такива плотове в нашите кухни идва и при нас. Гранитните мивки, освен всичко друго, са много удобни за използване, но има някои тънкости, които си струва да се знаят.

Избор на мивка от гранитогрес в зависимост от вашите нужди. Изборът на гранитна мивка може да бъде много по-лесен, ако определите какво точно търсите в мивката си. Всеки човек е различен и всеки има различни нужди. След като решите от какво се нуждаете, не е проблем да изберете своя

Като сте в процес на работа, е лесно да откриете своя.

Най-добрите производители на мивки от гранитогрес.Пазарът в наши дни предлага безброй марки и модели мивки от гранитогрес. В този параграф ще обсъдим онези производители, които са се доказали като надеждни и качествени продукти.

Най-добрите производители на мивки от гранит.

 1. Blanco. Немска марка, която е лидер сред производителите на мивки вече повече от 90 години.
 2. Franke. Швейцарска компания, която е на повече от 100 години. Техните мивки са изключително функционални и с несравнимо качество.
 3. Reginox. Това е холандска компания и нейните мивки се наричат една от най-надеждните марки

Основни видове мивки от гранит. Гранитните мивки се предлагат в различни форми и конфигурации. Ето един преглед на основните видове, който ще ви помогне да изберете.

Градинките в кухнята: ключът към добрия дизайн

Наличието на домашна градина може да бъде чудесно допълнение към вашата кухня, а планирането ѝ не е задължително да бъде сложно. Има обаче няколко основни принципа, които ще ви помогнат да направите вашата кухненска градина стилна и функционална.

Планиране и подреждане на растенията

Първата стъпка при проектирането на кухненската градина е да определите нейното местоположение. Важно е градината да получава достатъчно слънчева светлина и да е лесно достъпна от кухнята ви.

Важно е също така да се вземе предвид, че различните растения имат различни изисквания по отношение на светлината, почвата и водата, така че трябва да планирате кухненската си градина, като имате предвид тези фактори

Избор на растения

Растителна трева, папрат, алое вера са само част от растенията, които са както декоративни за вашата градина, така и полезни за дома. И не е необходимо да се ограничавате само с декоративни растения: Различни кулинарни билки също могат да растат успешно в кухненската градина.

Организиране на пространството

Особено внимание трябва да се обърне на пространството във вашата градина. За малка кухненска градина вертикалните лехи са чудесни, тъй като спестяват място и същевременно предлагат достатъчно пространство за растенията.

Редовната грижа е ключът към здрава и процъфтяваща градина. Не забравяйте да поливате, подхранвате и подрязвате растенията си.

Построяване на балкон в жилищна сграда: разходи и практически съвети

Включването на балкон в общата площ на апартамент в жилищна сграда изисква първоначално разбиране на няколко основни аспекта: цена, време и правила за строителство.

Цената за изграждане на балкон варира в широки граници в зависимост от няколко ключови фактора. Един от тях е материалът, използван за изграждането на балкона. Друг важен фактор е размерът на балкона и сложността на работата.

Практически съвети за тези, които планират да построят балкон:

 • Консултирайте се със строителен специалист, за да се гарантира безопасността и спазването на строителните разпоредби.
 • Планирайте размера и формата на балкона предварително, за да избегнете ненужни разходи и забавяния в строителния процес.

Въпроси и отговори:

Защо да изберем мивка от гранитогрес и какви са нейните предимства?

Гранитните мивки са чудесна комбинация от издръжливост и естетическа привлекателност. Той е устойчив на температурни промени и е устойчив на повреди и надрасквания. Освен това, благодарение на естествения си състав, мивките от гранит не абсорбират миризми и не се обезцветяват с течение на времето.

Мивките от гранит са най-добрият избор.

Какви са недостатъците на гранитните мивки?

Въпреки всички предимства, гранитните мивки имат и някои недостатъци. На първо място, с тези мивки трябва да се работи внимателно, тъй като те могат да се напукат или да се натрошат при удар. Второ, цената на гранитните мивки може да бъде доста висока, особено когато става въпрос за модели от естествен гранит.

Какво отличава гранитните мивки от другите мивки?

За разлика от мивките, изработени от други материали, гранитните мивки са по-устойчиви на механични повреди и високи температури. Освен това, благодарение на своето матово или полуматово покритие, те не оставят видими следи от вода или пръстови отпечатъци. Гранитните мивки имат и уникална естетика, която не може да бъде възпроизведена от изкуствени материали.

Как да изберем и да се грижим за мивка от гранит?

При избора на гранитна мивка си струва да вземете предвид размера на помещението, формата и характеристиките на самата мивка. Определете дали тя е подходяща за нуждите на вашето готвене и дали ще ви е удобно да използвате модела. Що се отнася до поддръжката, препоръчваме ви да не използвате агресивни препарати или груби четки, а по-скоро меки материали и неагресивни почистващи разтвори.

Има ли разлика между мивките от естествен и синтетичен гранит?

Да, наистина има разлика. Мивките от изкуствен гранит се изработват с акрилни смоли, което ги прави по-лесни за поддържане и по-достъпни. Естественият гранит, от друга страна, е изключително издръжлив, устойчив на топлина и износване, но е и много по-скъп.

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане